Logo Logo
Ako zariadiť obývačku
  • 16.08.2021
  • obývačka,

Po večeri idete vy a celá vaša rodina do obývacej izby, kde všetci netrpezlivo čakáte na poslednú epizódu svojho obľúbeného seriálu. K tomu však musí najprv každý zaujať svoje miesto. Pohovka je plná ako prvá, a pretože ešte nesiete občerstvenie na konferenčný stolík, zostane na vás kreslo ako obvykle. Rýchlo zatiahnuť závesy, stlmiť svetlá a potom už môže večer vo vašom útulnom obývačke začať. Tento článok vám ukáže skvelé tipy, ako podčiarknuť svoj štýl zladeným nábytkom a príslušenstvom, a ako urobiť z obývacej izby srdca vašich štyroch stien.

Ako zariadiť obývačku

Ako zariadiť obývačku

Obývacia izba by mala byť útočiskom pre vás, vašu rodinu a priateľov. Pohodlné sedenie, dostatok úložného priestoru a priestoru kam si veci len tak odložiť, ako aj adekvátne osvetlenie vytvárajú domácke prostredie. Vedieť tak ako si zariadiť obývačku je veľmi dôležitou témou. Ktorý nábytok a doplnky do obývačky patria k základnému vybaveniu, ukazuje nasledujúci prehľad.

Nábytok a svietidlá

Kreslá, pohovky a obývacie priestory

Vytvorte dostatok miesta na sedenie, aby ste sa vy aj vaši priatelia mohli pohodlne baviť a nikto pri tom nemusel stáť. Ak máte veľa priestoru je veľká rohová sedacia súprava alebo sedacia súprava do U dobrá voľba. Potom sa môžete celí pretiahnuť alebo sedieť svojim hosťom naproti.

Pre single alebo párové domácnosti a malé obývacie izby postačí už kompaktný jedno- alebo dvojsedák. Rohové pohovky sú v malom priestore taktiež praktické, pretože nimi využijete i malé výklenky. Tak malý gauč môžete rozšíriť o vhodnej stoličky pre viac miest na sedenie. S jedným alebo viacerými kreslami môžete vašej súprave dodať voľnejšie ráz alebo si pomocou pohodlného kresla vytvorte váš vlastný rožtek na čítanie.

  • Malý tip: Funkčné rozkladacie pohovky ponúkajú pohodlné sedenie a môžu byť jednoducho premenené na posteľ pre hostí.
  • Ani výber rozkladacie pohovky nie je jednoduchý. Má sa rozkladať pozdĺžne alebo priečne? Ktorý materiál je najjednoduchšie na údržbu? Odpovede nájdete v našom článku Ako vybrať rozkladaciu pohovku. Ak máte menší byt a premýšľate nad tým, že budete rozkladaciu pohovku používať na každodenné spanie, tak vám odporúčame náš článok Rozkladacia pohovka ako posteľ?, v ktorom nájdete množstvo praktických rád a tipov.

SEDACIE SÚPRAVY

Komody a vitríny

Čo by to bolo za obývačku bez televízie, dekoru alebo vašich obľúbených kníh? Pre slušný, celkový obraz uložíte svoje poklady a svoje multimediálne centrum do kompletnej obývacej steny vášho obývačke. Jednotlivé skrine majú rovnaký dizajn a dobre spolupracujú. Väčšinou môžete pružne usporiadať jednotlivé police a časti skrine a presne naladiť svoj priestor. 

Za presklenými vitrínami sa budú vaše výstavné poháre alebo vázy náramne vynímať. Vaše obľúbené kúsky sú za sklenenými dvierkami dobre chránené pred prachom a nečistotami a môžu byť aj večer všetkým k úžasu, ak osvetlíte vitrínu napríklad farebnými LED svietidlami. Alebo chcete svoje cennosti pred cudzími očami radšej skryť? Potom sú komody a príborníky dobrou voľbou. Za zatvorenými dverami alebo zásuvkami môžete bezpečne a prehľadne všetky maličkosti uschovať. V hornej časti police máte tiež priestor pre sviečky, fotorámčeky alebo iné doplnky.

Stoličky, vozíky a konferenčné stoly

Konferenčný stolík vašu sedaciu súpravu dokonale doplní a tiež ponúka priestor pre občerstvenie a nápoje, ako aj pre diaľkové ovládanie alebo časopisy, ktoré na neho môžete jednoducho odložiť. Funkčné sú stoly so zásuvkami alebo policami, v ktorých môžete ukladať staršie časopisy alebo podtácky. So servírovacím vozíkom na kolesách ste obzvlášť flexibilné. Napríklad môžete dať nápoj a jedlo na vozík v kuchyni a potom ich pohodlne a bez problémov dopraviť do obývačky bez toho aby ste čokoľvek zašpinili. Alternatívne možno mobilný vozík prerobiť na mini-bar.

Namiesto separátneho stola môžete použiť aj stoličku na sedenie ako priestor kam si svoje veci odložíte. Aby boli vaše nápoje v bezpečí, mal by byť povrch čo možno najrovnejší. Niektoré modely majú pod sedadlom skrytý úložný priestor.

  • Malý tip: Ak si chcete pohodlne umiestniť nohy na konferenčný stolík, tak by mal byť stôl približne rovnakej výške ako sedacia súprava alebo kreslo.

Dekoratívna stojaca lampa

Dekoratívne osvetlenie, stojacie lampy a závesná svetla

Aby ste v obývačke nesedeli po tme, je dôležité mať dobré základné osvetlenie. To splní napríklad kvalitné stropné svietidlo. Ak je jedáleň súčasťou obývacej izby, tak môžete osvetliť jedálenský stôl či konferenčný stolík dekoratívne závesným lustrom a urobiť z neho stred vášho obývačky.

Najmä vo veľkých miestnostiach je jediný zdroj svetla často nedostatočné. Kombinujte preto rôzne typy lámp, aby bol váš obývačka svetlejšie a pohodlnejšie. Nástenné svietidlá prinášajú svetlo do tmavých rohov a pomocou stojacej lampy rozsvietite napríklad čítacie kútik.

Na zdôraznenie jednotlivých obrazov sú dobrým nápadom zapustená svetla. Alebo si môžete vašej múr vyzdobiť radom nástenných svetiel. Nepriame svetlo má podobný upokojujúci účinok ako svetlo pri sviečkach. Často môžete u nich nastaviť aj farbu a odtieň svetla.

  • Malý tip: Uistite sa, že aspoň vaše hlavné lampa je stmievateľná, aby ste neboli oslepení napríklad pri sledovaní televízie.

Ako dať obývacej izbe osobitejší ráz

Obývacia izba je až potom pohodlná, ak je skutočne osobná. Živé textílie, ako sú koberce, vankúše alebo záclony, poskytujú domácu atmosféru. Od podlahy k policiam. Tu je niekoľko návrhov pre vás.

Koberce

Do koberce s vysokým vlasom si môžete svoje nohy doslova ponoriť či sa na neho len tak položiť. Koberce v obývacej izbe sú však nielen teplé, ale aj vypĺňajú voľný priestor izby a dodávajú mu štruktúru optickým oddelením určitých obytných častí od ostatných. Či už moderné s grafickými vzormi alebo vyblednuté v retro vzhľadu, môžete nimi parádne zdôrazniť Váš životný štýl a Vaše deti si na ňom môžu pohodlne hrať.

  • Malý tip: U hladkých podláh vám kobercové podložky pomôžu zabrániť pošmyknutiu kobercov.

Záclony

S farebnými záclonami a závesmi môžete vyjadriť svoju osobnosť a navyše vyplniť prázdny priestor obývacej izby. Okenné závesy sú skvelé pre malé okná a nechávajú priestor pre dekoráciu parapetu. Závesy siahajúce k podlahe vyzerajú lepšie na úzkych vysokých oknách obývacej izby. Ťažké zamatové tkaniny vyzerajú obzvlášť vznešene a spoľahlivo stmavejú miestnosť, takže môžete sledovať film bez prerušenia. Svetlé alebo polopriehľadné či tenké záclony sa dobre vynímajú aj v menších obývacích izbách, pretože robia priestor otvorenejší. Pokiaľ stále neviete, či zvoliť závesy alebo iný tip svietidla, tak vám odporúčame náš článok Záclony alebo žalúzie?, v ktorom nájdete množstvo užitočných rád a tipov.

  • Malý tip: Ploché závesy môžete použiť ako oddeľovače miestností šetriace miesto tým, že je zavesíte na stropné koľajnici.

DEKORÁCIE A DOPLNKY

Vankúše a prikrývky

S malými i veľkými dekoratívnymi vankúšmi v jasných farbách môžete zvýrazniť napríklad jednoduchú pohovku. Alebo si môžete vyskúšať špeciálnu vzory na novom štýle dekorov, bez toho aby ste museli vymieňať celý gauč. Mäkké prikrývky rýchlo zahrejú vaše nohy počas televízneho večera alebo chráni pohovku pred prachom ako prikrývky na posteľ.

Priznať farbu stien farebnými obrazmi

Individuálny vzhľad dáte vášmu obývacej izbe novú nástennú maľbou alebo farebnou tapetou. Ak nechcete maľovať steny, môžete dosiahnuť skvelého efektu aj pri menších dekoráciách stien. Veľkoformátové dekorácie alebo kompaktné umelecké výtlačky urobia zo stien vašej obývačky osobné galérii. Priľnavé fototapety, rovnako ako inšpiratívne citát, má tiež parádny účinok a vizuálne vylepšuje inak holé steny.

  • Malý tip: Veľké obrázky v jasných farbách zvyšujú vzhľad menších izieb, zatiaľ čo tmavé farby vytvára pocit bezpečia.

Misky a sviečky

S zodpovedajúce výzdobou domácnosti môžete ozdobiť prázdne police, komody či príborníky a zútulniť tak Váš domov. Svietniky so sviečkami poskytujú príjemné svetlo a ozdobné sošky vyrobené z porcelánu alebo dreva oživí inak holé regály. Nóbl efekt majú lesklé podnosy v strieborných alebo zlatých tónoch. Usporiadajte na nich malé čajové sviečky alebo vložte podnosy na konferenčný stolík ako ozdobné ovocné misy.

Na polici môžu byť predmety ako časopisy alebo šijacie potreby bezpečne uložené do skladovacích košíčkov. Chrómové vázy vyzerajú obzvlášť elegantne na bočných stoloch alebo ako podlahová váza s dlhými stonkami ľalií.

  • Malý tip: Ozdobte svoju obývačku niekoľkými vybranými doplnkami, ktoré zodpovedajú farbe. Jednotlivé kusy tak získavajú viac pozornosti a nezdá sa, že by miestnosť bola preťažená.

Nájdite svoj štýl

Čo je vám radšej? Rustikálny, útulný, elegantný a rezervovaný štýl alebo skôr chladný? Nechajte sa inšpirovať a premeňte svoju obývačku na útulné miesto, ktoré bude vyhovovať Vášmu vkusu. Nasledujúce tri nápady na dizajn interiéru vám pomôžu.

Škandinávsky štýl bývania

Vidiecky štýl: rustikálny a útulný

Obývačka vo vidieckom štýle je tichý a pôsobí domácky. V nábytku dominujú svetlé drevené tóny a hrubé skrine a stoly. Televízor môže stáť na veľké drevené skrinke a na komode s vysústruženými nohami sú rustikálne dekoratívne predmety z medi a cínu alebo z prírodných materiálov na správnom mieste.

Okrem jasných farieb, ako je červená, zelená alebo žltá, možno v textíliách nájsť aj jemné nuansy a krémové tóny. Váš gauč svieti vo svetle béžovej a nádherne ladí s hnedým kobercom. Vhodné sú aj vankúše s kockovaným mustry na pohovke.

Moderný štýl: elegantný a rezervovaný

Moderné obývacie izby sú pomerne jednoduché a prosté. Nábytok s čistými líniami a lesklým vzhľadom podčiarkuje moderný štýl. Výber farieb je veľmi zdržanlivý s kontrastnými farbami, ako je čierna a biela alebo tmavo modrá a šedá.

Sotva nájdete výrazné zdobenie, ale koberce s grafickými vzormi uvoľňujú inak čisté prostredie. Rovnako tak sú vhodné chrómované dekoratívne prvky či sklo a hliník, ktoré v kontraste s čiernym nábytkom vyzerajú skvele. Efektné sú aj zatiahnutej LED lampy bod obrazovkou vašej televize, čím ju stavia do toho správneho svetla.

Škandinávsky štýl: cool a minimalistický

Škandinávsky štýl bývania presvedčí jednoduchým a minimalistickým dizajnom. Prírodné materiály, ako je drevo, sa dobre mieša s jasne bielymi a šedými tónmi. Jemné geometrické vzory zdôrazňujú štýl a priťahujú pozornosť. Chladné modré tóny pripomínajú Škandinávii a sú príjemne jemné v pastelových farbách. Nábytok s čistou formou a elegantnými líniami ladí so štýlom. Medzi správne materiály patrí drevo, ratan a drôt.

PONUKA NÁBYTKU

Záver

Urobte zo svojho obývacej izby stred svojich štyroch stien a nechajte, aby sa stal uvoľneným útočiskom pre vás a vašu rodinu. Vaši priatelia a hostia sa tiež budú cítiť lepšie v pohodlne zariadenej izbe. Čo patrí k dobrému interiéru v obývacej izbe, sme vám tu ešte raz zhrnuli:

  • Veľké obývacie izby dobre využijete veľkými sedacími súpravami do U, zatiaľ čo funkčné dvojmiestne alebo trojmiestne rozkladacie pohovky poskytujú dostatočné posedenie v malých priestoroch.
  • Pre dostatok úložného priestoru kombinujte obývacie steny v izbe. Otvorenými vitrínami a príborníky dávate dekoráciu dostatok miesta.
  • Používajte rôzne zdroje svetla a kombinujte napríklad stojacie lampy sa stmievací funkcií v tmavých rohoch a závesných svetlách, ako aj jednotlivé svetelné body v strede miestnosti.
  • Drevený nábytok a medená dekorácie dobre fungujú v obývacích izbách v štýle vidieckeho domu, zatiaľ čo v moderných obývacích izbách je nábytok lesklý. V škandinávskych obývacích izbách nájdete nábytok s jasnými tvarmi a pastelovými tónmi.

Veríme, že sme Vás dokázali inšpirovať k vytvoreniu útulného a príjemného prostredia Vášho obývacej izby!