Logo Logo
Záclony alebo žalúzie?
  • 21.08.2021
  • záclony, žalúzie,

To, aké tienenie si vyberáme do našich bytov a domov, ovplyvňuje najmä náš vkus a taktiež celková dispozícia bývania. Niekto by povedal, že záclony už dávno vyšli z módy, ale nie je to tak. Aj keď ich často nahrádzajú žalúzie, rolety aj japonské steny, napriek tomu má stále najviac ľudí na oknách kombináciu záclony so závesom. Čo si vybrať pre naše bývanie? Presne v tejto chvíli prichádza otázka záclony alebo žalúzie? V našom článku si oba typy tienenia prehľadne rozoberieme!

Žalúzie

Záclony alebo žalúzie?

Záclony, žalúzie alebo rolety sú veľmi praktickým doplnkom, ktorý tienia pred ostrým slnkom alebo prípadne pohľadmi susedov. My sa pozrieme na ich vlastnosti, porovnáme si výhody a poradíme, ktorý zo tieniacich systémov je pre vás vhodnejšia. V zásade je to samozrejme vec vkusu, či použiť rolety, žalúzie alebo závesy. Všetky spomenutí tieniace systémy nájdu využitie ako v obývacej izbe, spálni alebo kuchyni a ich hlavný cieľ je tieniť pred slnečným svetlom a ponúknuť dostatok súkromia pred ľuďmi z vonku. Aj cez spoločné črty a účel sú medzi nimi veľké rozdiely, na ktoré sa teraz pozrieme!

Závesy a záclony

Závesy a záclony sú dlhé kusy látky, ktoré môžu rámovať okná alebo dvere. Medzi sebou sa líšia použitým materiálom a jeho priehľadnosťou. Často tak nájdete závesy na okná z hrubej látky, ktorá ponúka úplné tienenie pred slnečným svetlom. Tieto zatemňovacie závesy sú tak vhodné napríklad do spální. Na trhu však majú svoje miesto aj závesy z jemnejších materiálov, ktoré pri zatiahnutí stále prepúšťa trochu svetla, a pritom tienia pred pohľadmi zvonku.

Okrem funkčných prvkov však ponúkajú závesy tiež estetický prvok, ktorý pri správne voľbe materiálu a farby môže skvele doplniť zariadenie a dekoráciu vašej izby. Miestnosti sa závesy tiež pôsobí oveľa útulnejšie. Na čo by sa nemalo zabúdať je, že vďaka stálemu slnečnému svitu môžu farby závesov časom blednúť. Vďaka jednoduchému závesnému systému v podobe oka či pútka môžete záves veľmi rýchlo zložiť z garniže na pranie alebo ho vymeniť.

Výhody

  • Tienia pred slnkom a zvyšujú súkromie
  • Dekoratívne
  • Zvyšujú útulnosť izby
  • Absorbujú zvuk
  • Ĺahko vymeniteľné
  • Jednoduchá konštrukcia

ZÁVESY A ZÁCLONY

Vďaka spomínanej jednoduchej výmene môžete závesy ľubovoľne meniť podľa vašej sezónne dekorácie. Oranžovú alebo žltú farbu závesov v jarných a letných mesiacoch môžete v zime pokojne nahradiť teplejšie červenú alebo tmavo zelenou farbou závesu. Často nájdete aj záves s motívmi, napríklad potom vianočný záves alebo záves s krajinou.

Tiež vzory sú častým zvýraznením závesov a záclon, a okrem jednofarebných závesov tak máte možnosť vybrať tiež záves s kvetinami, pruhmi či inými geometrickými vzormi. Nemalo by sa ani zabúdať na použitý materiál a najčastejšie sa stretnete s lénom, polyesterom, saténom či bavlnou. Oproti žalúziám sú však závesy určené len na použitie v interiéri. Tiež žalúzie majú však svoje výhody, na ktoré sa ihneď pozrieme!

Žalúzie

Žalúzie nie sú iba okenné tienidlo, ktoré slúžia ako ochrana súkromia, ale pomôcť lamelového systému blokujú slnečné svetlo a s ním vysokú teplotu, ktorú odrážajú preč. Takto môžete jednoducho ochladiť váš pokoj a ušetriť za klimatizáciu. Dobre však fungujú i v zime, keď blokujú únik teplého vzduchu zvnútra, čím môžete zase ušetriť na kúrenieVďaka širokej ponuke materiálov a farieb môžete vybrať aj žalúzie podľa vášho vkusu. Vďaka jednoduchej údržbe a čistenie sú veľmi obľúbené napríklad v kancelárskych priestoroch. Doma môžete napríklad použiť nevšedný drevené žalúzie, ktoré spoločne s ďalšími dekoráciami zútulnia váš pokoj.

Otázka tiež často znie záclony alebo rolety? Veľa ľudí totiž nerozlišuje rolety od žalúzií, respektíve si myslí, že je to to isté. Rozdiel rolety a žalúzie spočíva v tom, že sa lamely roliet nenatáčajú a pre prípadnú reguláciu svetla musíte rolety buď vytiahnuť alebo zatiahnuť. Pokiaľ chcete regulovať svetlo u žalúzie, tak proste jednoducho potiahnete ovládaciu retiazku a nastavíte sklon lamiel podľa potreby. To isté platí pre vonkajšie žalúzie a vonkajšie rolety.

Výhody

  • Tienia pred slnkom a zvyšujú súkromie
  • tepelná izolácia
  • jednoduché čistenie
  • Aj v podobe vonkajšie žalúzie
  • Robustné

ROLETY A ŽALÚZIE

Záclona v kombinácii so závesom nie je prežitkom

V prvom rade si treba povedať, že nie sú záclony ako záclony, takže by sme ich zatracovať nikdy nemali. Potom sú tu samozrejme žalúzie a rolety, ktoré sa vedia pochváliť ešte väčšou pestrosťou čo do možností tienenia. Takže povedať si, že nám záclona pripadá nemoderná, je iba zlým pohľadom na tento obľúbený kus bytového textilu.

Nemusia sa vám páčiť krajkové záclony, vyšívané voálové záclony, ani vitrážové záclonky. Avšak hladká jemná záclona bez vzoru neurazí ani v tom najmodernejšom interiéri. Najmä dlhá až po zem, v kombinácii s dlhými decentne farebnými závesmi, dáva našim domovom dokonalý pocit súkromia, tepla a noblesy. Táto tradičná dvojka, záclona so závesom, zlepšujú akustiku v miestnosti a vedia ukryť nevzhľadné kúty, napríklad s rúrkami od kúrenia. Rozhodne teda nejde povedať, že sa do hypermoderného interiéru záclona nehodí. Iba je dôležitá jej správna voľba.

Vyznáte sa v záclonách?

Úplnou klasikou sú žakárové záclony, teda záclony so sieťoviny s textilnou väzbou, ktorá vytvára rôzne, najčastejšie kvetinové, či iné ornamentálne vzory. Vyšívané a krajkové záclony bývajú jemnejšie, alebo naopak, majú hrubú, takmer háčkovanú štruktúru. Moderné sú záclony z vyšívanej a prestrihávanej madeiry. Maximálna vzdušnosť ponúka voálové záclony z priehľadných ľanových, hodvábnych a bavlnených tkanín v plátnovej väzbe. Moderné luxusné záclony bývajú čo do vzorov a farieb skromnejšie, skôr vsádzajú na kvalitu textilu než na masívnu prezdobenosť.

Zatemňovací Záves Lara, 140/245cm

Väčšina týchto záclon sa používa v kombinácii so závesmi. Zatiaľ čo nežiadaným pohľadom do interiéru bráni počas dňa záclona, v noci potom záves, ktorý môže mať dokonca zatemňovacie vlastnosti. Špeciálnymi záclonkami, ktoré sa môžu, avšak nemusia kombinovať so závesmi, sú vitrážové záclony. Najčastejšie sa používajú tam, kde chceme mať perfektný výhľad z okna a keď chceme do miestnosti pustiť maximum svetla. Zakrývajú iba spodnú časť okna, polovicu či tretinu, a vešia sa na tzv. vitrážové tyčky. Niekedy sa im hovorí aj kuchynské záclony.

Súkromie a tienenie ponúka aj žalúzie

Žalúzie sa delia na dve hlavné skupiny: horizontálne a vertikálne. Zatiaľ čo horizontálne žalúzie možno kombinovať so závesmi, alebo dokonca so záclonou a závesom súčasne, vertikálne nahrádzajú záclony a závesy kompletne.

Horizontálne žalúzie poskytujú predovšetkým dokonalé tienenie. Ponúka sa najčastejšie ako medziokenné, vnútorné a vonkajšie. Tradičným materiálom sú hliníkové lamely v rôznych farbách. Stretnete sa aj s lamelami z dreva. Horizontálne žalúzie možno využívať ako tretí prvok tienenia na rovnakom okne spolu so záclonou a závesom. Tie síce môžu byť vynechané, avšak samotná horizontálna žalúzia potom pôsobí v interiéri chladne, a nie príliš pekne.

Keď už samostatné žalúzie, tak tie vertikálne. Zabudnite na to, že ide o riešenie vhodné iba do kancelárií. To už dávno neplatí. Vertikálne žalúzie bývajú modernou náhradou záclon a žalúzií. Sú variabilné čo do dĺžky inštalácie, farebnosti aj materiálu textilných lamiel. Ideálne je nimi zakryť celý múr, od stropu až po podlahu, ale nie je to podmienkou a môžu sa používať aj kratšie, napríklad tak, aby neprekrývali vykurovacie telesá a nebránili prúdeniu vzduchu.

Podobne ako pri vertikálnych žalúziách je možné naklopením lamiel ovplyvňovať množstvo svetla, ktoré prenikne do miestnosti. Perfektne vyzerajú na francúzskych oknách. Hodí sa do novostavieb bytov a domov, moderne pôsobí aj v panelákových bytoch. Možno vás prekvapí, ako práve sem skvele zapadnú. Oba typy žalúzií majú schopnosť redukovať svetlo prenikajúce do miestnosti naklopením lamiel. Tento benefit záclony nemajú a tienenie zaisťuje iba zatiahnutý či odtiahnutý záves.

Do tretice – nesmieme zabudnúť ani na rolety

Rolety sa ako tieniaci prvok používali už v minulosti, teraz sa vrátili a pridali aj ďalší rozmer. To, čo totiž doposiaľ príliš nevedeli, ponúka moderná novinka – rolety Deň a noc. Tento zaujímavý produkt dokáže redukovať prenikajúce svetlo podobne ako žalúzie. Nemá síce lamely, ale pracuje s dvojitým pruhom látky, na ktoré sa striedajú priesvitné a nepriesvitné pruhy. Vzájomnou zmenou polohy týchto pruhov dochádza k zmene intenzity tienenia. Aj preto je tento typ roliet tak populárny a často sa aj nazývajú žalúzie Deň a noc.

Rolety však existujú aj vo svojej klasickej podobe, ako plný pruh tkaniny, ktorý je možné buď zrolovať, alebo ním naopak zakryť okno aj presklené dvere. Funkčnosť roliet čiastočne súvisí s montážou. Tá môže byť do stropu, do steny a do okna (aj dverí). Posledný typ montáže je potom vhodný aj tam, kde chceme spolu s roletou otvárať okno či dvere.

Špeciálny vzhľad potom majú tzv. japonské steny. Obvykle sa radí medzi rolety, aj keď najviac sa dajú pripodobniť k vertikálnym žalúziám. Nemajú však textilné lamely, ale celé panely. Dajú sa odsúvať a rozhodne im pristane vždy maximálna dĺžka od stropu až po zem. Zaujímavé sú nielen na okná, ale aj na optické rozčlenenie interiéru a vytvorenie súkromných či odpočinkových zón. Podobne však možno využiť aj vertikálne žalúzie. Japonské steny však vedia byť ešte elegantnejšie.

Čo ešte vie žalúzie?

Už sme spomínali, že na rozdiel od záclon vedia žalúzie regulovať intenzitu svetla prenikajúceho do interiéru. Avšak pokiaľ sa žalúzie či rolety inštalujú v podobe vonkajších, vedia zastať aj funkciu bezpečnostnú. Fungujú podobne ako mreže a sťažujú preniknutiu do objektu. Často zlodeja dokonca odradí bez toho, aby sa o vlámaniu pokúsil. Majú tiež izolačné vlastnosti.

Záver

Obe možnosti majú svoje vlastnosti a výhody, avšak pri výbere by ste sa mali riadiť podľa svojich individuálnych potrieb a preferencií. Ak máte napríklad kuchyňu v modernom štýle, tak budú vhodnejšie žalúzie. V obývacej izbe vo vidieckom štýle bude naopak ideálnou voľbou záves. Myslite tiež na situáciu vašich okien, či vám Slnko svieti do okien ráno alebo až popoludní. Obe voľby sú výborné, ale nehodí sa do každého domu, bytu či miestnosti.