Logo Logo
Rozkladacia pohovka ako posteľ?
  • 04.11.2021
  • rozkladacia pohovka,

Spálňa bez postele je pre mnohých ľudí niečo nepredstaviteľné. Môže sa však stať, že izba jednoducho neponúka dostatok miesta na to, aby sa tam posteľ zmestila. Hlavne v prípade malých bytov sú veľmi obľúbené rozkladacie pohovky. Čo je lepšie? Posteľ alebo rozkladacia pohovka? To sa paušálne nedá povedať. V našom článku sa však pozrieme na vlastnosti, výhody a nevýhody rozkladacej sedačky ako posteľ.

Veľká rozkladacia pohovka

Rozkladacia pohovka ako posteľ?

Najprv si prejdeme, akým typom sedacej súpravy je rozkladacia pohovka a či je vôbec určená na každodenné spanie. Existuje totiž mnoho faktorov, ktoré musí rozkladacia pohovka dodržať, aby sa aspoň čiastočne vyrovnala posteli. Presne to si prejdeme v poslednej časti nášho článku, ktorá je zameraná na dôležité kritériá výberu rozkladacej pohovky na každodenný spánok. Poďme na to!

Čo je rozkladacia pohovka

Ako už názov napovedá je rozkladacia sedačka typ sedacej súpravy, ktorá sa dá v podstate rozložiť na posteľ. Tiež sa niekedy používa pojmom rozkladacia sedačka. Modely majú integrovaný matrac a často aj latový rošt. Líšia sa však svojim typom rozkladacieho systému. Ak vás zaujíma, aké sú najdôležitejšie kritériá výberu novej rozkladacej pohovky, tak vám odporúčame článok Ako vybrať rozkladaciu pohovku, v ktorom nájdete množstvo praktických rád a tipov l výberu novej rozkladačky.

PONUKA ROZKLADACÍCH POHOVIEK

Je rozkladacia pohovka na každodenné spanie?

Pokiaľ ponúka potrebný komfort, tak nie je dôvod, prečo nepoužívať rozkladaciu pohovku na každodenné spanie. Inak povedané, v niektorých bytoch nemáte ani veľa na výber. Veľmi však záleží na modeli rozkladacej pohovky. Ako pri každom nábytku nájdete aj veľmi lacné modely rozkladacej pohovky, ktoré sú nekvalitne spracované a nevhodné na každodenné spanie.

Pri výbere novej rozkladacej pohovky je dôležité myslieť na to, že správny spánok je dôležitý pre naše fyzické aj duševné zdravie. Ak chcete ušetriť pri vybavení bytu, tak rozkladacia pohovka určená na denné použitie nie je práve nábytok, na ktorom by ste mali šetriť. V každom prípade je rozkladacia pohovka dobrou posteľou pre hostí. Ponúka dostatok pohodlia na to, aby na ňu strávili niekoľko nocí, a je možné ju rýchlo znova zložiť a použiť ako gauč.

Kritériá výberu

Ak ste rozhodnutí, že chcete rozkladaciu pohovku na každodenné spanie, tak si teraz prejdeme dôležité kritériá a faktory, ktoré by ste mali pri výbere novej rozkladacej sedačky mať na pamäti.

Koža alebo látka?

Výber poťahu rozkladacej pohovky je čisto otázka vášho vkusu a preferencií. V podstate máte na výber medzi látkovým poťahom, koženým poťahom a poťahom z nepravej kože. Koža a umelá koža majú príjemný hladký povrch, pričom je umelá koža menej náročná na údržbu. Pre látkové poťahy rozkladacej sedačky sa najčastejšie používa bavlna a mikrovlákna. Bavlna je pritom veľmi príjemná na dotyk a vďaka svojim vlastnostiam vhodná pre alergikov. Tiež pre rodiny s deťmi je bavlnený poťah skvelou voľbou, pretože je veľmi robustný a odolný. Veľmi podobné vlastnosti ponúka aj obľúbený poťah z mikrovlákien.

Rozkladacia sedačka

Pružinový alebo penový matrac?

Aby každodenné spanie na rozkladacej pohovke nebolo časom mučenia, tak je výber správneho matraca veľmi dôležitý. Na výber máte medzi penovým a pružinovým matracom, pričom každý má svoje vhodné použitie, výhody a nevýhody. Penový matrac drží skvele teplo a ergonomicky podopiera vaše telo. Nie je však vhodná pre ťažších ľudí.

Pružinový matrac je priedušný a je ideálnym variantom pre ľudí s ľahkým nočným potením. Je tiež vhodná pre ťažších ľudí, ktorým ponúka optimálnu podporu. Ak chcete vedieť, ktorý typ matraca je presne pre vás a či existujú ďalšie alternatívy, tak sa začítajte do nášho článku Pružinový alebo penový matrac, v ktorom sme si oba typy podrobne rozobrali.

Rozmery a rozkladanie

Než sa rozhodnete pre konkrétny model rozkladacej pohovky, tak by ste si mali vymerať priestor, v ktorom bude pohovka stáť. Veľmi pritom záleží na systéme rozkladania pohovky. Líšia sa pritom pohovka na pozdĺžne spanie a na priečne spanie.

Rozkladacia pohovka pre pozdĺžne spanie má rozťahovací mechanizmus a matrac schovaný vo vnútri pohovky, ktorú roztiahnete smerom od pohovky preč. Tým získate svoj priestor na spánok. Šírka priestoru na sedenie je tak rovnaký ako šírka na spanie. Nezabudnite, že k celkovej šírke pohovky musíte pripočítať prípadné opierky rúk.

Na priečne spanie sa rozkladá oporná časť rozkladacej pohovky, čím vznikne rovná plocha na spánok. Šírka na spanie sa tak rovná hĺbke pohovky a dĺžke opierky chrbta. Tento mechanizmus je vhodný pre pohovky, ktoré budú umiestnené ďalej od steny, aby ste mohli opierku jednoducho sklápať. V našom článku Ako vybrať rozkladaciu pohovku sme si túto tému rozobrali detailnejšie.

Pár tipov na údržbu

Aby vaša rozkladacia pohovka vyzerala aj po dlhej dobe každodenného používania a rozkladania dobre, tak pre vás máme pár rád a tipov, ako sa o ňu správne starať.

  • Na čistenie by ste mali dbať na pokyny od výrobcu, v ktorých nájdete informácie ako správne as akými prostriedkami sa starať o poťah pohovky.
  • Rozkladaciu pohovku pravidelne vysávajte, aby ste odstránili omrvinky a prach. Používajte na to ručný vysávač alebo znížte intenzitu vysávania klasického vysávača na najnižší stupeň a použite na vysávanie nadstavec na čalúnenie.
  • Pohovku s koženou sedačkou by ste mali pravidelne impregnovať, aby ste ju chránili pred nečistotami a vlhkosťou.
  • Čerstvé fľaky na látkovom poťahu by ste mali čo najrýchlejšie potrieť savú handričkou. Handričku na fľak jemne pritlačte. Nepokúšajte sa s handričkou drhnúť alebo tvrdo tlačiť do sedačky. Pokiaľ sa fľaky už ľahko zatiahli, tak často pomôže voda s trochou saponátu na riad.
  • Malé fľaky na koženej sedačke môžete vyčistiť pomocou rozpusteného kúska mydla v destilovanej vode.
  • Odporúčame si zaobstarať deku alebo topper, ktorý poťah chráni pred opotrebením.
  • Po použití rozkladacej pohovky by ste ju ráno mali pred zložením nechať vyvetrať, aby mala v noci vzniknutá vlhkosť čas uschnúť.

PONUKA ROZKLADACÍCH POHOVIEK

Záver

Rozkladacia pohovka je rozhodne praktickým riešením do menších bytov. Zmienili sme sa o nej aj v našom článku Ako zariadiť obývačku, v ktorom nájdete množstvo informácií a tipov. Ak splní určité kvalitatívne parametre, tak nie je dôvod, prečo by nemohla byť použitá na každodenné spanie. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ktoré parametre, faktory a kritériá to sú a ako vybrať tú správnu rozkladaciu pohovku