Logo Logo
Ako vybrať rozkladaciu pohovku
  • 21.08.2021
  • rozkladacia pohovka,

Rozkladacia pohovka je veľmi praktickým nábytkom, ktorý počas chvíľky dokáže ponúknuť veľmi komfortný spací priestor pre vás či prípadné návštevy. Na čo sa však pri výbere zamerať a ako si správne vybrať sa dozviete v tomto článku.

Rozkladacia pohovka ponúka miesto pre prespanie

Ako vybrať rozkladaciu pohovku

Chcete malú rozkladaciu pohovku alebo veľkú rozkladaciu pohovku? To záleží, či je súčasťou nábytku vašej obývačky alebo sa používa veľmi sporadicky pre prespanie. Alebo máte rozkladaciu pohovku miesto postele, čo je veľmi vhodné pre malé garsónky alebo študentské byty. Na čom pri správnej voľbe záleží sa dozviete v ďalších kapitolách.

Výhody rozkladacie pohovky

Najväčšou výhodou rozkladacie pohovky je bezpochyby úspora miesta, ktorá vznikne spojením sedacieho a spacieho nábytku. Rozkladacie pohovky nepotrebujú veľa miesta a sú tak ideálnym riešením pre malé izby alebo garsónky a ďalšie malé byty. Rozkladaciu pohovku dokážete v pár krokoch a vďaka rôznych mechanizmov premeniť na posteľ a späť na pohovke bez použitia náradia. Behom chvíľky tak dokážete ponúknuť spací možnosť pre návštevy, alebo pre spanie v už spomínaných menších bytoch. Rozkladacie pohovky s úložným boxom ponúkajú prípadný úložný priestor pre deky, vankúše alebo obliečky. Podľa frekvencie však dokáže byť časom mechanizmus rozloženie pohovky tuhšie.

Výhody

  • Úspora miesta (využitie miesto postele v malom byte)
  • Multifunkčná (sedacia aj spacie nábytok v jednom)
  • Možnosť spanie pre hostí
  • Často súčasťou s úložným priestorom

Nevýhody

  • Časom môže byť mechanizmus rozkladania tuhšie
  • Je potrebné zvoliť správny typ matraca pre dlhodobé spanie

PONUKA ROZKLADACÍCH POHOVIEK

Správny výber

Pohovka je veľmi klasickým nábytkom, ktorý väčšinou nachádza miesto v obývacej izbe, kde je okrem priestoru na sedenie často v malých garsónkach či študentských bytoch používam ako spací priestor. V tom prípade sa často jedná o dvojmiestne rozkladacie pohovky alebo rozkladacie pohovky s matracom pre ešte príjemnejšie spánok. O tom, ako rozkladací pohovku zakomponovať do obývačky sme písali v článku Ako zariadiť obývačku, ktorým sa môžete inšpirovať aj vy!

Rozkladacie pohovky sú čas od času na kolieskach, čo umožňuje ich flexibilnejšie presuň v prípade, keď potrebujete kvôli rozloženiu pohovku trochu posunúť. Aby bolo možné na rozkladacej pohovke spať, tak je potrebné ju rozložiť a zložiť do prevedení pre spánok. Väčšina rozkladacích pohoviek je veľmi praktická a ich rozloženie spočíva vďaka pár úkonov v jednoduchom vysunutí alebo rozovretia. Rovnako tak jednoducho sa potom pohovky skladajú. Niektorí ľudia volia miesto rozkladacie pohovky alternatívu v podobe rozkladacieho kresla, čo je veľmi praktická varianta pre prespanie jednej osoby. Rozkladacie kreslá sú však myslená naozaj len pre prespanie, pretože neponúka taký komfort, ako rozkladacia pohovka alebo posteľ.

Mechanizmus rozkladania a skladania pohovky sa rôznia podľa typu rozkladacie pohovky, či už sa jedná o rohovú rozkladaciu pohovku, rozkladacie pohovku a s úložným priestorom atď. Všetky mechanizmy však budú cieliť na jednoduchosť, aby rozkladanie a skladanie bolo nenáročné. Rozhodne však tomu venujte v prípade výberu pozornosť, nech potom nie ste doma prekvapení. Ak premýšľate nad tým, že by ste chceli rozkladaciu pohovku používať na každodenné spanie, tak vám odporúčame náš článok Rozkladacia pohovka ako posteľ?, v ktorom sme sa tejto téme bližšie venovali.

Veľmi dôležité je pohodlie. Ak používate rozkladaciu pohovku ako spací nábytok alebo máte často návštevy cez nos, tak by ste mali myslieť na kvalitu spánku, a nie len iba na výhodu pohovky v možnosti prespanie. Súčasťou by mala byť kvalitné matrace, ktorá nestratí svoju formu ani po dlhšom užívaní. Kvalitné rozkladacie pohovky disponujú aj lamelovým rámom, ktorý ponúkne veľmi kvalitný a pružnú podložku.

Rozkladacia sedacia súprava do U

Poťah

Je tiež dôležité pozrieť sa na štruktúru povrchu alebo miesta na sedenie. Poťah rozkladacie pohovky by nemal byť len opticky príťažlivý a príjemný na dotyk, ale tiež by mal byť jednoduchý na údržbu a čistenie. Hlavne v domácnostiach s deťmi a domácimi miláčikmi bude čistenie a údržba poťahu dôležitým kritériom výberu. To však neznamená, že by ste mali pri výbere dať praktickosť pred vlastným vkusom. Výber musí byť vyvážený. Väčšina zákazníkov má na výber medzi látkou alebo umelou a pravou kožou. Každý z týchto spomínaných materiálov má svoje špecifiká.

Pravá a umelá koža

Koža má veľmi príjemný, hladký povrch a zanecháva ušľachtilý dojem. Imitácia kože je umývateľná a tým pádom jednoduchá na údržbu. Všeobecne môžeme povedať, že umelá aj pravá koža zanecháva skôr chladnejšie dojem než látka. Je tak veľmi známe, že v lete dokáže byť dlhšie sedenie na koži nepríjemné a holá pokožka má tendenciu sa na ňu lepiť. So správnou údržbou vám tento kvalitný materiál vydrží aj desaťročia a vyššia nákupná cena sa tak oplatí. Pozor by ste si však mali dávať na škrabance, ktoré na koži trvalo zostanú.

Látka

U látkových poťahov sú veľa obľúbená mikrovlákna a bavlna, ktorá zanechávajú hrejivý dojem. Bavlna je na dotyk veľmi príjemná, čo rozhodne bude zaujímať alergikov. Rodiny s deťmi ocenia robustnosť a trvanlivosť bavlneného poťahu. Podobne príjemná na dotyk sú mikrovlákna, však oba materiály nie sú odolné voči nečistotám, ako koža. Často tak nájdete aj materiálové kombinácie kože a látky, pri ktorých sa kombinujú silné stránky oboch materiálov. Vznikne tak poťah rozkladacie pohovky, ktorý je príjemný na dotyk, a pritom je veľmi elegantný.

PONUKA ROZKLADACÍCH POHOVIEK

Typy rozkladacích pohoviek

Rozkladacie pohovky nájdete v rôznych variáciách, či už vo dvojmiestnych, trojciferných, rohových a ďalších. V každom prípade však existujú dva typy rozkladacích pohoviek, na ktoré sa teraz pozrieme.

Pozdĺžne spanie

Rozkladacie pohovky s pozdĺžnym spaním majú časť pre spanie uloženú vo vnútri pohovky, ktorú roztiahnete rozovieracím mechanizmom smerom od pohovky. Oproti priečnemu spanie teda nie je opierka súčasťou priestoru pre ležanie. Rozkladacie konštrukcie a mechanizmus sú často vybavené kolieskami pre jednoduché zajatí a vyjdenie, a pre zamedzenie poškriabaniu podlahy pri manipulácii. Niektoré rozkladacie pohovky majú matrac pre spanie zloženú do harmoniky, ktoré je súčasťou sedacou časťou pohovky. Pri vytiahnutí sa matrac potom sama rozloží pre spanie.

U tohto typu rozkladacie pohovky zodpovedá šírka priestoru pre sedenie k šírke priestoru pre spanie (do šírky sa nepočítajú prípadné postranné opierky rúk). Ak sa na vašu pohovku vojdú pohodlne 3 osoby, tak je veľmi pravdepodobné, že sa 2 osoby na pohovke pohodlne vyspí. Musíte však počítať s väčším priestorom pre rozloženie pohovky.

Treba myslieť napríklad na to, že či máte pred pohovkou odkládací stolík, tak v prípade rozložení pohovky bude potrebné ho niekam posunúť. Oproti rozkladacie pohovky s priečnym spaním však môžete mať opierku pohovky pri stene, pretože s tou sa nehýbe. Mechanizmus vytiahnutie a zloženie však býva komplikovanejšie, než tomu je u pohoviek s priečnym spaním. Pri výbere tak myslite na tieto body:

  • Sedacia plocha rozkladacie sedačky zodpovedá šírke spacie plochy
  • Väčšinou sa rozkladá vytiahnutím dopredu

Priečne spanie

Tento typ rozkladacích pohoviek disponuje špeciálnym mechanizmom, pri ktorom sa pri prestavbe na spanie sklápa opierka chrbta. V sklopenej polohe tak opierka chrbta spoločne so sedacou priestorom ponúka rovnú plochu pre spanie. Šírka priestoru pre spanie tak v podstate závisí na hĺbke pohovky spoločne s výškou opierky chrbta. Postranné opierky rúk idú často zastrčiť tak, aby sa ešte predĺžila dĺžky pre spanie. Dĺžky pre spanie sa teda odvíja od šírky celej rozkladacie pohovky. Musíte však myslieť na to, že nemôžete mať opierku chrbta pohovky blízko stena, pretože inak nebudete moc opierku sklopiť. Je tak treba myslieť na priestor medzi stenou a pohovkou.

Výhoda týchto modelov spočíva v jednoduchom mechanizme rozloženie a zloženie pohovky. Keďže nič nevyťahujú z vnútornej časti pohovky (ako u pozdĺžneho spanie), tak v jej vnútornej časti sa spravidla nachádza úložný priestor pre deky alebo vankúše. Nevýhodou môže u malých pohoviek byť menšia šírka pre spanie alebo situácie, kedy nebude možné opierku chrbta naplno sklopiť. Pri výbere majte na pamäti tieto body:

  • Dĺžka pohovky zodpovedá dĺžke vášho spacieho priestoru
  • Väčšinou sa rozkladá rozovretím a pridaním plochy pre spánok (napríklad sklopením operadiel)

Rozhoduje kvalitný matrac

Či už u malých či veľkých rozkladacích pohoviek môžete voliť medzi rôznymi druhmi matracov. Ako to často býva, lacnejšie pohovky sú menej kvalitné s horším spracovaním. Drahšie rozkladacie pohovky naopak ponúkajú kvalitné spracovanie, vrátane komfortné matrace, ktoré sa kvalitou blíži matracom v posteliach. To je veľmi dôležité hlavne pre ľudí, čo v malých bytoch používajú rozkladaciu pohovku miesto postele.

Mnoho modelov rozkladacích pohoviek má penovú matrac, ktorých jadro je zo studenej peny, ktoré sa v teplom prostredí prispôsobí vašej forme tela. Pružnosť také matrac je veľmi dobrá a tento typ matraca ponúka veľmi neatraktívne prostredie pre roztoče. Jej náprotivkom je fotónová matrace, ktoré je skôr tvrdšie a tenšie. Tento typ matracov sa skladá z bavlnených vlákien a ponúka nižšie komfort.

Rozťahovacia sedačka

Najobľúbenejšie sú stále pružinové matrace, ktoré najčastejšie nájdete na rozkladacích pohovkách s rozmermi 140 x 200 cm. Vnútorná časť je pretkaná oceľovými pružinami, čo drží pružnosť matraca aj po dlhšej časový horizont. Čo sa týka matracov, ich vlastností a rozdielov, tak v článku Pružinový alebo penový matrac? sme si porovnali dva najobľúbenejšie druhy matracov. Nižšie nájdete výhody a nevýhody pružinové matrace.

Výhody

  • Lepšia pružnosť jednotlivých bodov
  • Lepšia pružnosť povrchu
  • Tvrdšie, a teda pohodlnejšie pre chrbát

Nevýhody

  • Drahšie obstarávacia cena

Dizajn podľa vašej domácnosti

Či už romantický vidiecky štýl alebo šarmantný retro štýl. Dizajn rozkladacie pohovky nehrá rolu len v prípade, že by mala ladiť so zvyškom nábytku v miestnosti, ale aj v prípade, že chcete vo svojej domácnosti niečo, čo ihneď upúta pozornosť. Zákazníci si môžu vybrať medzi mnohými rôznymi farbami a vzormi a vo väčšine prípadov ľahko nájdu model, ktorý zodpovedá ich štýlu alebo interiéru. Často tak budete môcť ľubovoľne voliť materiál a farbu poťahu - či už chcete upútať červenú či zelenú rozkladacou pohovkou alebo skôr zvoliť pokojnejšie farby ako čierna, šedá či biela.

Kým sa kožené rozkladacie pohovky hodí skôr k modernému štýlu, tak sú látkové pohovky s károvým ideálnou voľbou pre rustikálny vidiecky štýl. K vidieckemu štýlu sa hodia aj drevené elementy ako napríklad drevené opierky rúk. Veľmi obľúbené sú kombinácie, ako napríklad kombinácia ratanu a látky. Moderný štýl je viac pokojný a farebne dominujú už spomínaná čierna so šedou alebo napríklad svetlé béžová. Ako sme však už spomenuli, dizajn musí ísť ruku k ruke s vašou predstavou o rozkladacej pohovke a frekvenciu jej používanie pre spanie.

Najčastejšie otázky

Sú rozkladacie pohovky vôbec kvalitné?

Pokiaľ chcete porovnávať kvalitu rozkladacie pohovky s posteľou a namiesto postele ju dokonca používať, tak by ste mali rozhodne vybrať pohovku s kvalitnou pružinovým matracom a lamelovým rámom. Týmito prvkami veľmi priblížite prostredia a vlastnosti pohovky, ktoré sa budú blížiť k vlastnostiam postele. Ak si chcete kúpiť rozkladaciu pohovku iba kvôli možnosť ponúknuť čas od času niekomu prespať, tak siahnite pokojne po modeli s penovou matracov.

Ako dlho vydrží rozkladacia pohovka?

Životnosť rozkladacie pohovky závisí na kvalite, použitých materiáloch, spracovanie a ako často sa používa. V prípade správnej údržby, kvalitné matrace a roštu, dokáže vydržať rozkladacia pohovka aj 10 rokov. Lacné rozkladacie pohovky sa dokážu poničiť už po pár rokoch. Rozhodne tak stojí investovať trochu viac peňazí do kvalitnej rozkladacie pohovky.

PONUKA ROZKLADACÍCH POHOVIEK

Záver

Prešli sme si výhody a nevýhody rozkladací pohovky, pozreli sme sa na rôzne mechanizmy pohoviek a na záver sme vám priblížili hlavné kritériá, ktoré je dobré premyslieť pri výbere novej rozkladacie pohovky. Nám už nezostáva nič iné než sa rozlúčiť a dúfame, že sa uvidíme u ďalšieho článku!