Logo Logo
Ako vybrať sedaciu súpravu
  • 28.12.2021
  • sedacia súprava, sedačka,

Dnes máte narodeniny, ktoré sa rozhodne musia osláviť s celou rodinou, ktorú ste pozvali k sebe domov. Pri jedálenskom stole nemáte toľko miesta, našťastie však máte veľkú sedaciu súpravu, na ktorú sa všetci zmestia. Vďaka odolnému poťahu nemusíte mať strach, keď na sedačku niekto omylom vyleje svoje pitie alebo na nej bude sedieť chlpatý pes. Ak hľadáte sedaciu súpravu, a nie ste si istí s výberom, tak v našom článku nájdete množstvo rád a tipov, ktoré Vám pomôžu!

Ako vybrať sedaciu súpravu

Ako vybrať sedaciu súpravu

Najprv si prejdeme typy sedacích súprav, ich vlastnosti a najlepšie použitie. Pozrieme sa aj na rôzne materiály poťahu, štýly a tvary, ktoré na trhu nájdete. V neposlednom rade vám poradíme, ako sa správne o sedačku starať, aby vám vydržala čo najdlhšie.

Typy sedacích súprav

V tejto časti nášho článku si prejdeme typy sedacích súprav a prejdeme si ich najlepšie použitie a vlastnosti.

Pohovky a gauče

Malé či stredne veľké pohovky a gauče sú ideálnym typom sedacieho nábytku do detskej izby, garsónky alebo izby pre hostí. Svojou kompaktnou formou šetria miestom a vďaka množstvu farebných a dizajnových kombinácií skvele zapadnú do každej izby.

Rohové pohovky

Rohové pohovky sú veľmi obľúbeným typom sedacej súpravy, vďaka čomu ich nájdete v rôznych farebných, dizajnových a veľkostných prevedeniach. Než však začnete hľadať novú rohovú sedačku, treba si uvedomiť, že je rohová sedačka často dominantným nábytkom obývacej izby. Mali by ste tak premýšľať nielen nad tým, čo sa Vám páči, ale čo sa hodí do už zariadenej izby.

Pokiaľ vyberáte rohovú pohovku do novej obývacej izby, tak to máte s poskladaním a výberom zvyšku nábytku podstatne ľahšie. O zariadení obývacej izby sme už písali v našom článku Ako zariadiť obývačku.

Rohová Sedačka Iba

Rohová sedacia súprava ponúka spravidla viac miesta ako klasický gauč alebo sedačka. Pre viacčlennú rodinu alebo niekoho, kto rád prijíma väčšiu návštevu je tak tento typ sedacej súpravy ideálnou voľbou. Komfort je niečo, čo by sa pri výbere nemalo podceňovať, a tak sú sklopné opierky chrbta a hlavy vítaným vybavením, vďaka ktorej budete veľmi na sedačke pohodlne odpočívať, čítať si, pozerať sa na televíziu alebo spať.

Modulárne pohovky

Trend sa však uberá smerom k modulárnym sedacím súpravám, ktoré je možné zostaviť z rôznych celkov podľa potrieb rodiny – sú možné aj rôzne konštrukčné riešenia, ako sú hĺbky sedadiel, výšky operadiel alebo individuálne farebné prevedenie. Často majú tieto súpravy 3 a viac kusov sedacieho nábytku a sú vhodné hlavne do veľkých izieb.

Pri modulárnych sedacích súpravách sa veľa kladie na individuálnosť a originalitu. Okrem modulárnej pohovky sa súprava môže skladať ešte z ďalších častí ako kreslo, taburet alebo podnožka. Všetko nájdete v rôznych farebných a dizajnových prevedeniach, vďaka čomu bude modulárna sedacia súprava zodpovedať Vašim požiadavkám. Pre pravidelné spanie na pohovke však radšej odporúčame kvalitné rozkladacie sedacie súpravy.

Rozkladacie sedacie súpravy

Máte radi návštevy alebo máte malý byt, do ktorého sa spolu posteľ a gauč nezmestia? Rozkladacia sedacia súprava vám oboje ponúka v jednom. Cez deň ako pohovka, v noci vďaka výsuvnému alebo výklopnému mechanizmu z nej veľmi rýchlo vytvoríte pohodlnú posteľ. Vedieť systém prestavby je dôležitým parametrom. Ak chcete mať pohovku zadnej časti tesne pri stene, tak odporúčame vybrať rozkladaciu pohovku s výsuvným systémom. Ak bude pohovka v priestore, tak je vhodná aj vyklápacia pohovka.

Ďalším dôležitým parametrom je šírka a dĺžka rozkladacej sedačky, pretože spoločne s typom rozkladaním určujú rozmery ložnej plochy. Detailnejšie sme sa na typy pohoviek, druhy použitých matracov, vlastnosti a systémy rozkladania zamerali v našom článku Ako vybrať rozkladaciu pohovku. Ak premýšľate nad tým, že by ste radi používali rozkladaciu pohovku na každodenné spanie, tak vám rozhodne odporúčame náš článok Rozkladacia pohovka ako posteľ?, v ktorom nájdete na túto tému veľa užitočných rád a tipov.

Futónové sedacie súpravy

Futónová sedacia súprava je ideálnou voľbou do malých bytov, izieb pre hostí alebo alternatívou k malému gauču. Vďaka svojej obľúbenosti u študentov či ľudí s malým voľným priestorom sú futonové pohovky skôr minimalistické a je ťažké nájsť tento typ pohovky napríklad vo veľkosti 160 x 200 cm. Vďaka kompaktným rozmerom sa však vyznačujú vysokou flexibilitou, čo v praxi znamená, že s ňou často môžete meniť sklon chrbtovej opierky a opierky hlavy. Vďaka tomu dokážete na futonovej sedačke nájsť polohu na čítanie, sledovanie televízie, odpočívanie, ale aj spanie.

PONUKA SEDACÍCH SÚPRAV

Veľkosti súprav

Už z predošlej kapitoly typov sedacích súprav sa dalo vyčítať, ktoré typy ponúkajú menej alebo viac sedacieho priestoru. Dvojmiestne sú často futonové sedačky a malé gauče, avšak v tejto veľkostnej kategórii nájdete aj malé rohové sedačky. Trojmiestne sú potom často klasické gauče, rozkladacie pohovky či malé rohové pohovky. Štvormiestne a viac sú potom dlhé gauče, klasické rohové pohovky alebo modulárne sedacie súpravy.

Najväčšie rozpätie nájdeme pri modulárnych súpravách, ktoré môžu mať šírku aj ku 400 cm. U nich sú najviac viditeľné individuálne požiadavky na rozmery a počet doplňujúceho nábytku ako kreslá či podnožky.

Tvary

Rozkladacie pohovky, fotónové sedačky a gauče majú v drvivej väčšine klasický tvar. My sa však pozrieme na rôzne tvary, na ktoré môžete naraziť pri výbere modulárnej sedacej súpravy alebo rohovej pohovky. Jedná sa o sedaciu súpravu do U a sedaciu súpravu do L a Váš výber medzi nimi je čisto podľa Vašich preferencií. Sedacie súpravy do U sú všeobecne oveľa vhodnejšie do veľkých voľných izieb. Je to dané samozrejme množstvom priestoru, ktorý je pre tento typ sedacej súpravy potrebný. Ponúkajú však oveľa lepšie podmienky pre spoločnú interakciu viacerých ľudí.

Sedacie súpravy do L sú svojím tvarom klasické rohové súpravy, ktoré jednoducho zapadnú do miestnosti a vďaka svojej rohovej forme často šetria miesto a nachádzajú umiestnenie pozdĺž stien a rohov obývacích izieb. Väčšina výrobcov vyrába rohové sedačky s ľavým či pravým rohom, vďaka čomu si budete môcť vybrať tvar presne do vašej izby.

Materiál poťahu

Poťah na sedačku je veľmi dôležitým faktorom ovplyvňujúci výber sedacej súpravy. Záleží pritom na mnohých faktoroch – od ponúkanej farby, či máte deti či domácich miláčikov av neposlednom rade, či máte niektoré alergie. Ľudia alergickí na roztoče by napríklad mali voliť medzi koženým poťahom či poťahom z mikrovlákien, ktoré takmer nemajú otvory, ktorými by sa roztoče dostali do vnútornej časti gauča. Nižšie nájdete prehľad ďalších druhov poťahov sedačiek.

Kožená Sedačka Valerio

Koža a umelá koža

Sedacie súpravy s poťahom z kože či imitácie kože dodajú Vašej obývačke eleganciu a vkus. Skvele sa hodí do moderne zariadených bytov. Sú odolné voči nečistotám a jednoducho sa čistia. Jemné škvrny sa dá bez námahy zotrieť aj vlhčeným obrúskom. Oba materiály sú vzduchotesné, vďaka čomu napríklad už spomínaní roztočov nemajú šancu dostať sa do vnútornej časti pohovky. Samozrejme majú kožené poťahy aj nevýhody, ktoré je potrebné vedieť:

  • Reakcia na teplo – keď sa posadíte v zime na koženú sedačku, tak ucítite chlad, ktorý prijala z okolia. Avšak veľmi rýchlo sa zahrejete. Naopak v letných mesiacoch môže veľmi rýchlo dôjsť na koženej sedačke k poteniu. V oboch prípadoch odporúčame dať na sedaciu časť látkovú deku.
  • Obstarávacia cena – to je druhá nevýhoda kožených sedacích súprav. Vysoká obstarávacia cena je dôvod, prečo veľká časť ľudí prechádza k lacnejšej imitácii kože, ktorá ponúka veľmi obdobné vlastnosti. Ak máte malé deti alebo domácich miláčikov, tak odporúčame skôr imitáciu kože.

Látka

Látkový poťah sedacích súprav sú rozhodne lacnejším variantom ako ten kožený poťah. Na výrobu látkových poťahov sa najčastejšie používa tkaná látka alebo mikrovlákna. Oba materiály však majú rozdielne vlastnosti. Tkanina sa hrá so svojou povrchovou štruktúrou: jej priadza je zámerne hrubo tkaná, vďaka čomu sa môže hrať s dekoráciou a tieňovými efektmi na povrchu poťahu. Tieto dekorácie budú výrazné hlavne v prípade, ak bude sedacia súprava umiestnená vo svetlej miestnosti s dostatkom slnečného svitu.

Mikrovlákno je obzvlášť jemne tkané, vďaka čomu vznikne nepriepustná vrstva rovnako ako pri poťahu z kože či jej imitácie. Poťahy z mikrovlákien sú nealergénne, čím sú práve určené pre alergikov, ktorí by s inými materiálmi, roztočmi či prachom mohli mať problém. Sedacie súpravy s látkovými poťahmi nájdete vo veľmi širokej škále rôznych farieb, vďaka čomu je väčšia šanca, že medzi nimi nájdete sedačku priamo pre Vás.

Štýl

Sedacie súpravy sú stredobodom takmer každej obývačky. Jej tvar, design a farba formujú priestor okolo nej, a preto je dôležité vybrať si sedačku v správnom štýle. V následnom prehľade si preberieme 3 najobľúbenejšie štýly sedacích súprav, aby ste si mohli rýchlo a presne vybrať svojho favorita.

Škandinávsky štýl

Jasný, chladný, funkčný, ale v žiadnom prípade nudný – presne tak by sme označili škandinávsky štýl nábytku, ktorý je jedným z najobľúbenejších štýlov. Tvar nábytku v tomto štýle býva jednoduchý, farba od decentných po provokatívne. Popri variantoch v šedej či modrej farbe tak nájdete aj modely v petrolejovej či tmavo ružovej farbe. Pokiaľ ste vieš pre decentnejšie prevedenie, tak okrem farieb poťahu sedačky myslite aj na pútavé koberce so vzormi, prehozy a nástenné maľby.

Sedacia Súprava Do U Seaside

Vidiecky štýl

Veľmi obľúbený je vidiecky štýl, ktorý sa vo farebnom spektre sedacích súprav prejavuje hlavne jemnými farbami. Známkou vidieckeho štýlu sú aj textilné výšivky, ktoré sú najčastejšie na poťahu pohovky. Nábytok v tomto štýle sa vyznačuje oblými tvarmi, čo sa na sedacej súprave môže prejaviť napríklad oblými opierkami hlavy, chrbta či rukou. Známkou štýlu je samozrejme použitie dreva, avšak pokiaľ budete vo Vašom nábytku miešať rôzne druhy dreva, tak môže pocitovo vyzerať celkový dojem trochu lacno alebo chaoticky. Voľba medzi svetlými a tmavými tónmi nie je dôležitá, pokiaľ bude pôsobiť prirodzene.

Moderný štýl

Priame linky a dekorácie sú jedny zo známok moderného štýlu. Doprajte svojmu nábytku dostatok priestoru, vďaka ktorému vynikne. Nesnažte sa tak prekombinovať množstvo nábytku v obývacej izbe. Čo sa týka sedacích súprav, tak v modernom štýle rozhodne nájdete kožu, železo, flokati a kožušinu. V tomto štýle býva sedačka centrálnym bodom miestnosti a ako dekoráciu odporúčame nejakú decentnú stojaciu lampu. Zabudované ľad lampy v sedacej súprave ešte lepšie vykresľujú moderný štýl.

Údržba

Ako vyčistiť sedačku veľmi závisí od materiálu poťahu. Určite pred nanášaním akéhokoľvek prípravku prečítajte pokyny na údržbu a čistenie, ktoré k sedacej súprave či k poťahu obdržíte. Určite však nič nepokazíte vysávačom s hubicou na čalúnenie, ktorú môžete povysávať omrvinky, prachy a vlasy z povrchu sedačky. U kožených sedačiek stačí často vlhká handrička alebo v prípade potreby všestranné tvarohové mydlo alebo sedlové mydlo používajúce jazdci na koňoch. Nemali by ste zabudnúť, že by ste z času na čas mali svoju koženú sedačku aj impregnovať.

Pri látkových poťahoch sedacích súprav sa na čistenie používa parný čistič alebo vysávač. Pri chemikáliách dávajte pozor, aby nezanechávali žiadne viditeľné stopy. Nech to neskončí kúpou nového poťahu. Pokiaľ sa vám nechce sedačka čistiť, tak je najjednoduchšie mať cez ňu prehoz, deku alebo podsedák v sedacej časti. Možno to môže znieť divne, ale hlavne ak vlastníte domáceho maznáčika, ktorý púšťa chlpy, tak je tento variant minimálne na uváženie.

PONUKA SEDACÍCH SÚPRAV

Záver

A sme na konci nášho článku. Prešli sme si teda druhy sedacích súprav, ich vlastnosti, funkcie, kritériá výberu vrátane tvaru, materiálu poťahu a štýlu, vďaka čomu si budete s výberom novej sedacej súpravy už oveľa istejšie! Nám nezostáva než sa rozlúčiť a dúfame, že sa uvidíme pri ďalšom článku!