Logo Logo
Prečo je v chladničke voda?
  • 03.11.2021
  • chladnicka,

V každej chladničke vzniká kondenzovaná voda, ktorá sa v normálnom prípade odvádza odtokom. Niekedy sa však v chladničke nahromadí príliš veľa vody alebo je odtok upchatý, čo spoznáte tak, že sa vám začnú v chladničke tvoriť doslova kaluže vody. Ako tomu jednoducho zabrániť? Na to sa pozrieme v našom článku.

Prečo je v chladničke voda

Prečo je v chladničke voda?

Hneď na začiatok musíme spomenúť, že určité množstvo vody v chladničke je normálne. Pri otvorení chladničky sa do nej nahrnie teplý vzduch, ktorý môže pojať viac vlhkosti ako chladný vzduch. Počas vychladnutia teplého vzduchu následne vzniká kondenzovaná voda a čím častejšie sa chladnička bude otvárať, tým viac kondenzovanej vody v nej bude.

Pri vysokých vonkajších teplotách sa vo vnútri tvorí viac kondenzovanej vody ako obvykle. Tiež pokiaľ do chladničke dávate horúce či teplé jedlo, tak vzniká kondenzovaná voda a kráti sa dátum spotreby týchto potravín. Rozhodne odporúčame nikdy nedávať do chladničky či mrazničky teplé potraviny. Vždy ich nechajte predtým vychladnúť. Keď už je reč o mrazničke, tak v našom článku Ako odmraziť mrazničku? nájdete množstvo užitočných rád a tipov k tejto dôležitej časti údržby mrazničky. Poďme si teraz prejsť dôvody, prečo je v chladničke voda, aké sú najčastejšie dôvody a ponúkneme vám jednoduché riešenie problému.

Upchatý odtok

Upchatý odtok chladničky je jedným z častých dôvodov, prečo sa v nej hromadí voda. Proste nemá odkiaľ odtekať. Odtok je uprostred odtokového kanála, ktorý sa nachádza v spodnej časti vnútornej zadnej steny chladničky. Vďaka tomu môže prípadná kondenzovaná voda odtekať, kde sa následne zhromažďuje v zbernej nádobe. Nie je nezvyčajné, že sa v tomto odtoku usadzujú zvyšky jedla alebo čiastočky nečistôt, ktoré odtok upchajú a bránia odtoku vody. Kto sa s upchatým odtokom už stretol, tak si bohužiaľ tiež spomenie na nepríjemný zápach, ktorý ho sprevádza. Riešenie je našťastie jednoduché.

Riešenie

Nezostáva nič iné ako upchatý odtok vyčistiť a zbaviť nečistôt. K tomu vám môžu pomôcť špáradlá, vatové tampóny, slamky alebo drôtiky, ktorými nečistoty ľahšie vyškriabete. Uistite sa, že pri čistení netlačíte nečistoty ďalej do odtokového kanála. Po vyčistení odtok jednoducho skontrolujete tak, že k nemu vylejete trochu vody a kontrolujete, či voda riadne odteká. Odporúčame chladničku pravidelne čistiť, pričom by ste odtoku mali venovať patričnú starostlivosť. Pokiaľ sa do neho nedostane žiadna špina, tak nie je dôvod, prečo by voda vo vašej chladničke nemala správne odtekať.

Chladnička s mrazničkou

Chybné tesnenie

Pokiaľ je na vine chybné, respektíve staré a netesné tesnenie, tak sa do chladničky dostáva veľa teplého vzduchu z izby. Ten obsahuje veľa vlhkosti, ktorá sa potom v chladničke prejaví vo forme ľadu či mláku. Ako však zistiť, že je na vine práve tesnenie? Máme pre vás jednoduchý trik! Počkajte do večera alebo si kuchyňu dobre zatemnite. Potom vložte do chladničky rozsvietenú baterku a dvierka spotrebiča opäť zatvorte. Pokiaľ je svetlo aj napriek zatvoreným dverám stále vidieť, je veľmi pravdepodobné, že tesnenie už svoj účel neplní správne.

Riešenie

V prípade chybného tesnenia nemusíte panikáriť. Chladná hlava je kľúčom k úspechu. Výmena tesnenia chladničky nie je komplikovaná ani drahá a často to zvládnete úplne sami.

Časté otváranie chladničky

Rovnaký problém ako pri chybnom tesnení vzniká, pokiaľ chladničku otvárate príliš často a nechávate ju dlho otvorenú. Hlavne potom v lete, kedy často otvárame chladničku pre chladené nápoje, pričom sa dovnútra dostáva skutočne teplý vzduch. Pokiaľ možno teda otvárajte chladničku čo najmenej alebo v čo najkratšom intervale. Často pomôže, pokiaľ máte potraviny v chladničke správne zorganizované a presne viete, kam siahnuť.

Nevhodné skladovanie potravín

Iste to poznáte. Chladnička je preplnená, ale zvyšky z dnešného obeda sa tam iste ešte niekam zmestia. Tým vzniká v poličkách chladničky preplnený priestor, ktorý sotva necháva priestor pri zadnej stene. A presne to je kameň úrazu. Pokiaľ sú potraviny uložené priamo na stene chladničky, môže skondenzovaná voda v dôsledku nedostatočnej cirkulácie vzduchu stekať pozdĺž steny, a dokonca tu zamŕzať.

Riešenie

Dbajte na to, aby bol určitý priestor medzi potravinami a vnútornou stenou chladničky, hlavne zadnou stenou. Chladnička by taktiež nemala byť nikdy preplnená, čo tiež nepomáha cirkulácii vzduchu a ako sme už spomínali, nikdy nevkladajte do chladničky teplé potraviny. Pre čo najlepšie a najefektívnejšie skladovanie potravín je dôležité vedieť, v ktorých častiach chladničky je najteplejšie a v ktorých najchladnejšie.

Veríme, že väčšina z vás už odpoveď pozná, ale je rozdiel vedieť o tom a pracovať s tým. V najvyšších poschodiach chladničky je najteplejšie, pretože teplý vzduch stúpa hore. Na horné poličky tak odporúčame dať marmelády, maslo, vajíčka alebo tavený syr. Poličky uprostred sú vhodné pre mliečne výrobky ako jogurty, čerstvé mlieko alebo tvaroh. Najchladnejšie spodné poličky chladničky sú vhodné na skladovanie mäsa a rýb. Tiež zeleniny je najvhodnejšie skladovať v spodných poličkách, avšak v optimálnom prípade separátne od mäsa.

Záver

Starí materiálov a komponentov chladničky sa časom rozhodne prejavia, avšak ako je zrejmé, tak mnohým dôvodom vzniku vody v chladničke sa dá jednoducho a nenáročne zabrániť. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, na čo si dať pozor a ako v prípade problémov reagovať. Ak však už nebudete mať na výber a budete sa musieť poobzerať po novej chladničke, tak vám odporúčame náš článok Ako vybrať chladničku, v ktorom nájdete množstvo užitočných rád a tipov!