Logo Logo
Ako odmraziť mrazničku?
  • 04.01.2022
  • mraznička, ako odmraziť mrazničku,

Mraznička je neodmysliteľnou súčasťou takmer všetkých domácností a ponúka priestor pre potraviny ako mäso, ryby, zeleninu či polotovary. Aby však mraznička správne fungovala aj dlhšiu dobu, tak je dôležitá jeho správna údržba, ku ktorej neodmysliteľne patrí odmrazenie mrazničky. V našom článku sa teda pozrieme na to, ako rýchlo odmraziť mrazničku.

Ako odmraziť mrazničku

Ako odmraziť mrazničku?

Prejdeme si postupné kroky odmrazenia mrazničky, ku ktorým uvedieme aj zaujímavé rady a tipy. Nezabudneme ani na dôležitý faktor, a to je ročná frekvencia odmrazovania mrazničky. Na konci článku tak budete presne vedieť, ako najrýchlejšie odmraziť mrazničku.

1. krok - Vytiahnutie všetkých potravín

Pri rozmrazovaní mrazničky je dôležité postupovať opatrne, aby ste sa vyhli poškodeniu či znehodnoteniu potravín. Najskôr všetky potraviny vytiahnite a uskladnite na dočasné miesto, z ktorého ich po vyčistení mrazničky môžete premiestniť späť. Najlepšie je rozmrazovať mrazničku hlavne v zime, kedy máte možnosť potraviny z mrazničky uskladniť v pivnici či na balkóne.

2. krok - Správne vypnutie mrazničky

Pri rozmrazovaní mrazničky je dôležité dodržať niekoľko základných pravidiel. Najprv treba vypnúť mrazničku a nechať ju rozmraziť prirodzenou cestou. Rozmrazovanie mrazničky by malo prebiehať pomaly, pretože rýchle rozmrazovanie môže mrazničku poškodiť.

3. krok - Ako správne zbierať rozmrazenú vodu

Zbierať rozmrazenú vodu môžete prakticky zo všetkých miest, kde máte mrazničku umiestnenú. Najčastejšie sa táto voda zbiera z dna mrazničky, ale môžete ju zbierať aj zo stien mrazničky. Ak sa rozhodnete pre zber rozmrazenej vody z dna mrazničky, potom budete potrebovať handry alebo uteráky. Na zber môžete použiť aj utierky, ale mali by byť oveľa mäkšie ako štandardné utierky, pretože musia vedieť dobre sať vodu a úplne odmastiť mrazničku. S inými typmi utorka by ste si mohli časti mrazničky poškodiť.

Keď už je reč o vode v mrazničke, tak možno vás niekedy trápi to, že sa voda vyskytuje vo vašej chladničke. V našom článku Prečo je v chladničke voda? Sme sa tomu pozreli na kĺb!

4. krok - Odstránenie kusov ľadu

V žiadnom prípade by ste nemali použiť na odstraňovanie ľadu zo stien mrazničky škrabky, či iné príslušenstvo podobného typu. Čím si môžete pomôcť je napríklad drevená vareška, ale ľad by ste mali môcť zložiť hlavne rukou. Pokiaľ to nie je ten prípad, tak nechajte mrazničku ešte chvíľu roztopiť.

5. krok - Ako dôkladne vyčistiť mrazničku

Mraznička je väčšinou priestorom, kam ukladáme potraviny, ktoré chceme mať dlhšie čerstvé. Preto je dôležité mrazničku dôkladne čistiť. Mrazničku môžete vyčistiť rôznymi spôsobmi. Napríklad môžete použiť čističku na riad, čističku na chladničku alebo mrazničku, mydlovú vodu, mydlo alebo jedlú sódu. Ak máte mrazničku s mraziacou doskou, môžete použiť na jej čistenie nejakú mopovú alebo mikrovláknovú utierku.

Ako často rozmrazovať mrazničku?

Mrazničky používame už mnoho rokov a pre väčšinu z nás je to neodmysliteľná súčasť základného kuchynského vybavenia, ktoré často nájdeme ako súčasť chladničky. Ako často ale mrazničku rozmrazovať? Je potrebné sa držať nejakých zásad, aby ste mrazničku neponičili? A ako na to, keď už sa mraznička rozmrazí a máte zvyšky, ktoré sú mokré? Ako mrazničku rozmraziť sme si už prešli v našom článku. Dôležitý je teda interval. Väčšinou sa odporúča mraznička rozmraziť dvakrát do roka. Tiež sme už spomenuli, že je dobré mrazničku rozmrazovať v chladnejších mesiacoch, kedy máte možnosť potraviny uskladniť napríklad na balkóne.

Záver

A sme na konci nášho článku. Rozmrazovanie mrazničky nie je nič zložité, len je potrebné postupovať podľa určitých krokov, aby ste nepoškodili mrazničku či neznehodnotili jedlo, ktoré v ňom bolo. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete ako na to!