Logo Logo
Ako vybrať chladničku
  • 20.01.2022
  • chladnička, americká chladnička,

Nemusíte byť odborníkom na chladničky, aby ste vedeli, že chladnička je dôležitým spotrebičom vo vašej domácnosti. Je to miesto, kde ukladáte jedlo a nápoje, ale má aj ďalšie funkcie - vrátane toho, že je ústredným bodom kuchyne. Akú chladničku teda kúpiť? Podľa čoho sa pri výbere rozhodovať? Je nejaký rozdiel medzi chladničkou s mrazničkou alebo bez? V tomto článku odpovieme na tieto a ďalšie otázky!

Ako vybrať chladničku

Ako vybrať chladničku

Najprv sa pozrieme na rozdiel medzi vstavanou a voľne stojacou chladničkou a aké na trhu nájdeme najrozšírenejšie typy chladničiek. Prejdeme si rôzne rozmery, objemy a designové trendy chladničiek. Následne sa zameriame na dôležité kritériá výberu ako hladina hluku, energetická účinnosť a klimatické triedy. Samozrejme nesmieme zabudnúť na správne usporiadanie chladničky a ako čistiť chladničku. Na záver si potom necháme inovácie a technologické trendy, s ktorými sa v dnešnej dobe pri chladničkách stretneme. Poďme na to!

Vstavaná chladnička alebo voľne stojaca

Pokiaľ ide o chladničky, existujú dva hlavné typy – voľne stojace a vstavané chladničky. Rozdiel medzi vstavanou a voľne stojacou chladničkou je ten, že voľne stojace chladničky sú flexibilnejšie, pokiaľ ide o umiestnenie, pretože ich možno umiestniť takmer kdekoľvek v kuchyni. Nájdete ich aj v rozmanitejších dizajnoch, tvaroch a veľkostiach. Vstavané chladničky sú naopak skladnejšie a vyzerajú ako súčasť kuchynskej linky. Obvykle sa dodávajú v jednej štandardnej veľkosti. Oba typy chladničiek majú svoje klady a zápory, tak ktorá je pre vás tá pravá?

Voľne stojace chladničky sú skvelou voľbou, pokiaľ hľadáte flexibilitu. Ak je vaša kuchyňa malá alebo máte obmedzený priestor, vstavaná chladnička nemusí byť tou najlepšou voľbou, pretože môže zaberať cenný priestor. Voľne stojace chladničky sú tiež cenovo dostupnejšie ako ich vstavané náprotivky, takže ak hľadáte novú chladničku s nízkym rozpočtom, toto môže byť správna cesta!

PONUKA CHLADNIČIEK

Pri výbere vstavanej chladničky sa musíte rozhodnúť, s akým priestorom môžete pracovať. Je to preto, že vstavané chladničky sa dodávajú v jednej štandardnej veľkosti, obvykle medzi 800 a 1000 mm na šírku a 600 a 800 mm do hĺbky. To znamená, že vaša vstavaná chladnička zaberie rovnako miesta, či už sa jedná o chladničku alebo mrazničku. Väčšina vstavaných chladničiek navyše nemá oddelené mraziace priehradky, takže všetok mrazený tovar máte pohromade. Pokiaľ uvažujete o kúpe novej chladničky a máte už vstavanú jednotku, tak si priestor pred kúpou rozhodne zmerajte!

Vstavané chladničky sa tiež dodávajú v rade povrchových úprav, ako je nerezová oceľ a plast (hoci niektoré majú povrchovú úpravu s dreveným dekorom), čo znamená, že môžu dokonale zapadnúť do vašej kuchyne. Navyše vstavané chladničky vyzerajú naozaj štýlovo s lesklým, hladkým povrchom. Ale aké sú nevýhody?

Ak si kúpite vstavanú chladničku bez mrazničky, zaberie vám to ešte viac miesta v kuchyni! Ak máte obmedzený priestor na pracovnej doske, potom nákup vstavanej chladničky nemusí byť ideálny, pretože nezostane miesto pre spotrebiče, ako sú sendvičovače alebo mikrovlnné rúry.

Retro Chladnička Obrb153bl

Rôzne typy

Chladničky možno klasifikovať podľa typu a vlastností. Najbežnejšími typmi chladničiek sú americká chladnička, kombinovaná chladnička, monoklimatická chladnička a pultová chladnička. Americká chladnička je veľká chladnička, ktorá sa používa predovšetkým v domácnostiach. Kombinovaná chladnička je malá chladnička, ktorá má mrazničku a chladničku v rovnakej jednotke. Monoklimatická chladnička je malá chladnička bez mrazničky. Používa sa predovšetkým v kanceláriách alebo iných malých priestoroch. Pultová chladnička je malá chladnička, ktorá je umiestnená na pracovnej doske. Používa sa predovšetkým v hotelových izbách alebo iných malých priestoroch.

Rôzne typy chladničiek majú svoje výhody a nevýhody. Americká chladnička sa používa predovšetkým vo viacčlenných domácnostiach. Sú však objemné, čím zaberajú veľa miesta, a nie vždy je jednoduché ich v kuchyni umiestniť. Vďaka svojim rozmerom ponúkajú množstvo priestoru, s čím však prichádza aj vyššia spotreba energie.

Kombinovaná chladnička má tú výhodu, že ide o malú chladničku, ktorá má mrazničku. To však znamená, že v chladničke je menej miesta na uchovanie potravín, a preto nevie uskladniť toľko potravín ako americké chladničky. Pultová chladnička sa používa predovšetkým v hotelových izbách alebo iných malých priestoroch. V týchto prípadoch by malá americká chladnička zabrala príliš veľa miesta. Monoklimatická chladnička je malá chladnička, čo znamená, že nezaberie veľa miesta a je možné ju umiestniť do každej miestnosti.

Rozmery

Najbežnejšie veľkosti chladničiek sú veľké, stredné a malé a ich výber závisí samozrejme od počtu osôb v domácnosti. Veľká chladnička je vhodná pre veľkú rodinu alebo pre niekoho, kto má veľa potravín na uskladnenie. Stredná chladnička je vhodná pre malú rodinu alebo pre niekoho, kto nemá veľa potravín na uskladnenie. Malá chladnička je vhodná pre jednu alebo dve osoby. Veľké chladničky sú široké 75 centimetrov alebo viac. Stredne veľké chladničky môžu mať šírku okolo 65 až 74 centimetrov. Malé chladničky majú šírku pod 64 centimetrov.

Váš výber by sa okrem počtu osôb v domácnosti mal rozhodne tiež riadiť priestorovými možnosťami. S tým súvisí aj orientácia otvárania dverí chladničky a voľný priestor, ktorý na otváranie dverí chladničky máte. Stáva sa totiž, že s tým zákazníčkou nepočítajú a po kúpe zistia, že do zamýšľaného priestoru pre chladničku so šírkou chladničky vojde, avšak dvere pri otváraní narážajú do steny.

Objem

Pokiaľ ide o veľkosti chladničiek, tak na výber je rad kapacít, objemov a veľkostí. Veľkosť chladničky, ktorú potrebujete, závisí hlavne od počtu osôb vo vašej domácnosti. Chladnička rodinnej veľkosti bude mať obvykle väčšiu kapacitu ako menšia chladnička. Samozrejme treba tiež zvážiť veľkosť kuchyne a priestorové možnosti.

Chladničky majú štandardne mnoho funkcií a možností, z ktorých si môžete vybrať:

  • sklenené alebo plastové dvere
  • rôzne veľkosti políc
  • nastaviteľné vnútorné police
  • dávkovače vody

Trendy, štýly a prevedenie

Vzhľadom na to, že chladnička je ústredným bodom mnohých kuchýň, tak jej výber podlieha okrem funkčných aj dizajnovým kritériám. Na trhu nájdete širokú ponuku farieb, použitých materiálov a designov, tak ktoré z nich budú vyhovovať vášmu vkusu? Poďme sa pozrieť na niektoré z dnešných trendov v oblasti chladničiek, ktoré na trhu nájdete.

Retro chladničky

Keď hovoríte o retro chladničke, tak je dôležité byť konkrétne, ktoré desaťročia máte na mysli. Existuje totiž niekoľko rôznych štýlov, z ktorých si môžete vybrať. Trendy retro chladničiek ukazujú, že na vrchole sú stále kovové designy. Zvlášť potom keď je povrch chladničky zhotovený v jasných, lesklých farbách. Obľúbeným trblietavým odtieňom, ktorý sa v poslednej dobe používa, je „ľadová modrá“, vďaka ktorej bude každá kuchyňa vyzerať ultra cool!

Aj iné farby minulosti sa v prepracovaných moderných spotrebičoch vracajú v retro štýle späť do povedomia zákazníkov. Aby ste si urobili predstavu o niektorých trendoch retro chladničiek, tak sú na trhu k nájdeniu napríklad chladničky vo vintage štýle so zaoblenými rohmi a priamo vstavanými pracovnými doskami, alebo retro chladničky, ktoré vyzerajú ako drevené kartotéky so sklenenými čelami. Často sa objavujú aj menšie mraziace boxy s jednými dvierkami a malou mraziacou priehradkou. Ak chcete zachytiť trochu Ameriky 50. rokov minulého storočia, ikonická „televízna“ chladnička je rozhodne stále k dispozícii.

Práve kuchyňa je miestnosťou, v ktorej retro štýl dokáže skvele vyniknúť. Nejedná sa pritom iba o dizajn chladničky, ale aj ďalších kuchynských spotrebičov ako rýchlovarných kanvíc, sendvičovačov alebo toustovačov, ktoré väčšina výrobcov ladí v niektorých modeloch práve do spomínaného, obľúbeného retro štýlu.

Moderná chladnička

Najnovším trendom moderných chladničiek sú chladničky, ktoré sú elegantné, štíhle a superfunkčné. Niektoré moderné chladničky sú voľne stojace s úložným priestorom vo vnútri a niektoré sú zapustené do skrine, zatiaľ čo mnohé sú v štýle „všetko v jednom“, kde kombinujú chladničku aj mrazničku. Keď spotrebiče, ako sú chladničky, ponúkajú trochu miesta naviac, aby pomohli v malých kuchyniach, je to bonus navyše. „Všetko v jednom“ vám môže ušetriť veľa miesta v kuchyni a tiež času, pretože mraznička aj chladnička sú súčasťou jednej jednotky.

Možnosti materiálov používaných na výrobu moderných chladničiek sa v poslednej dobe podstatne rozrástli, čo ešte viac sťažuje rozhodovanie o tom, aký dizajn chladničky vám bude vyhovovať. Môžete si vybrať zo štandardných bielych, nerezových, sklenených, plastových alebo dokonca drevených skriniek. Existujú aj chladničky, ktoré je možné pre väčšie pohodlie pretvoriť do rôznych konfigurácií. Dve veľmi obľúbené voľby pre najnovšie trendy moderných chladničiek sú nerezová oceľ a elegantný strieborný vzhľad.

Nerezové chladničky sa často používajú v retro štýloch alebo moderných kuchynských štýloch s jedinečným podpultovým dizajnom, ktorý zaberie minimum miesta. Povrchová úprava z nerezovej ocele sa tiež veľmi ľahko čistí, čo z nich robí rozumnú voľbu, pokiaľ máte deti, ktoré sa napríklad samé učia variť. Strieborné chladničky na druhej strane zvýrazňujú moderný dizajn kuchyne. Pre tých, ktorí majú vášeň pre súčasné farby a tvary; striebro je elegantný, hladké a vykresľuje obraz sofistikovanosti.

Rovnako ako pri všetkých návrhoch interiéru závisí výber materiálov použitých na výrobu chladničky na vašom vkuse a osobných preferenciách. Aké štýly chladničiek najlepšie vyhovujú vášmu štýlu bývania? Než sa pustíte do nákupu novej chladničky, nezabudnite sa pozrieť na všetky najnovšie moderné trendy v chladničkách.

Energetický štítok chladničky a mrazničky

Aká dôležitá je energeticky úsporná chladnička?

Chladničky sú jedným z najväčších spotrebiteľov elektriny v domácnosti. Je teda dôležité mať energeticky účinnú chladničku, pretože vám môže ušetriť veľa peňazí na vašom účte za elektrinu. Najlepší spôsob, ako ušetriť elektrinu, je zaobstarať si chladničku, ktorá má triedu energetickej účinnosti A alebo vyššiu. Písmená na štítku energetickej účinnosti spotrebiča znamenajú nasledujúce:

A je najúčinnejší a G je najmenej účinné

Príklad úspory elektriny medzi energeticky účinnou a energeticky neefektívnou chladničkou je nasledujúci: ak máte starú chladničku, ktorá spotrebuje 500 kilowatthodín (kWh) elektriny za rok, a vymeníte ju za novú chladničku, ktorá spotrebuje iba 322 kWh za rok ušetríte na ročnom účte za priemere 60 Euro.

Hladina hluku

Hladiny hluku chladničiek sa môžu značne líšiť, pričom niektoré chladničky produkujú podstatne viac hluku ako iné. Všeobecne platí, že čím novšia a vyspelejšia chladnička, tým bude hlučnejšia. Je to preto, že mnoho novších funkcií, ako sú výrobníky ľadu a dávkovače vody, vyžadujú výkonnejšie motory, aby fungovali.

Pokiaľ hľadáte chladničku, ktorá je relatívne tichá, je najlepšie siahnuť po modeli, ktorý bol navrhnutý pre nízku hladinu hluku. Tieto chladničky nájdete podľa hlučnosti, ktorá sa obvykle udáva v decibeloch (dB). Čím nižšia hodnota dB, tým tichšia bude chladnička.

Aby bola vaša chladnička menej hlučná, môžete sa riadiť niekoľkými jednoduchými tipmi:

  • Pravidelne čistite vnútornú aj vonkajšiu časť chladničky, aby ste zabránili prachu. To môže pomôcť znížiť jeho hladinu hluku.
  • Skúste chladničku čo najmenej otvárať. Otváraním totiž spustíte do prevádzky chladiaci mechanizmus, ktorý musí vyrovnať teplotnú stratu, ktorá otvorením dverí chladničiek vznikne. Najciteľnejšie to je v lete, keď sa do chladničky veľmi rýchlo dostane teplý vzduch. Ten má za následok ďalší problém chladničiek, o ktorom sme písali v našom článku Prečo je v chladničke voda.
  • Ak hľadáte dlhodobejšie riešenie, môže sa vyplatiť investícia do izolácie vašej chladničky. To je obzvlášť výhodné, ak plánujete umiestniť chladničku v oblasti s veľmi nízkymi teplotami alebo s veľkým množstvom slnečného žiarenia (napríklad cez okná).

Týmito prvkami dokážete veľmi efektívne znížiť hladinu hluku vašej chladničky, avšak nerieši to vzniknutý problém. Ak vás hluk chladničky obťažuje pri spánku či každodennej činnosti, tak sa určite oplatí investovať do modelu s nízkou hlučnosťou. Pokiaľ máte voľne stojacu chladničku, tak je tiež možné ju šikovne premiestniť na iné miesto, z ktorého bude hluk menej počuť.

PONUKA CHLADNIČIEK

Klimatické triedy

Chladničky sú obvykle klasifikované podľa klimatickej triedy, v ktorej majú pracovať. Pre chladničky existujú štyri klimatické triedy: N, ST, T a SN, čo sú skratky pre normálne, subtropické, tropické a subnormálne triedy.

Klimatická trieda N je pre normálne prostredie a chladnička s touto klasifikáciou musí dokázať pracovať pri okolitej teplote +16 °C až +32 °C. Klimatická trieda ST je pre subtropické prostredia a chladničky s touto klasifikáciou musí pracovať s teplotou okolia v rozmedzí +18 až +38 °C. Klimatická trieda T je pre tropické prostredia a chladničky s touto klasifikáciou musia byť schopné pracovať s teplotou okolia v rozmedzí +18 až +43 °C. Klimatická trieda SN je pre subnormálne a chladničky s touto klasifikáciou musia dokázať pracovať pri okolitej teplote +10 až +32 °C.

Tabuľka klimatických tried chladničiek

Klimatická trieda Teplota Skratka
Normálna +16 až +32 °C N
Subnormálna +10 až +32 °C SN
Subtropická +18 až +38 °C ST
Tropická +18 až +43 °C T

Tiež sú rôzne hodnoty a parametre, ktoré nájdeme u chladničiek v závislosti od ich klimatickej triedy. Napríklad spotreba energie chladničky v klimatickej triede T nesmie prekročiť 3,5 kWh za rok.

Čistenie a odmrazovanie chladničky

Chladničku treba pravidelne čistiť, aby sa zabránilo rastu baktérií a plesní. Najlepší spôsob, ako vyčistiť chladničku, je najprv vybrať všetky potraviny zvnútra a potom ich utrieť vlhkou handričkou. Dôležité je tiež pravidelne odmrazovať chladničku, inak sa vytvorí ľad a nebude môcť potraviny správne vychladiť. Existuje niekoľko spôsobov, ako odmraziť chladničku, ale najbežnejšia je pomocou nastavenia integrovaného odmrazovania. Niektoré chladničky sú dodávané so vstavaným odmrazovacím systémom, zatiaľ čo iné majú časovač odmrazovania, ktorý je možné nastaviť tak, aby automaticky odmrazil chladničku v určitú dobu.

Voľne stojaca chladnička s mrazničkou

Ďalšou možnosťou je použitie odmrazovacieho ohrievača, čo je malé vykurovacie teleso, ktoré pri aktivácii rozpúšťa ľad. Dôležitou súčasťou čistenia chladničky je vybratie všetkých odnímateľných častí a ich vyčistenie horúcou vodou alebo umiestnenie do umývačky. Chladnička by mala mať vyberateľné zásuvky, police, sklenené dosky a ďalšie súčasti, ktoré je možné z chladničky vybrať, aby sa dali ľahko čistiť. Umožníte tým aj riadne vysušenie chladničky a zabránite tvorbe plesní.

Dnes existuje niekoľko technológií, ktoré pomáhajú predchádzať tvorbe ľadu vo vnútri chladničky alebo mrazničky. Patria medzi ne už spomínané časovače odmrazovania, odmrazovacie ohrievače a systémy NoFrost. Časovač odmrazovania zapína proces odmrazovania v pravidelných intervaloch, aby sa v žiadnej časti spotrebiča netvoril ľad. Odmrazovací ohrievač ohrieva mrazničku, aby rozpustil ľad, keď je zapnutá, zatiaľ čo systém NoFrost automaticky odparuje vodu zvnútra chladničky alebo mrazničky odvodňovacím otvorom umiestneným v prednej časti zariadenia. Keď už sme spomenuli mrazničku, tak jej odmrazovanie je predsa len o niečo zložitejšie. Písali sme však o ňom v našom článku Ako odmraziť mrazničku, v ktorej nájdete množstvo praktických tipov.

Ako usporiadať chladničku

Chladnička je domáci spotrebič, ktorý slúži na uchovávanie potravín a nápojov. Najbežnejším spôsobom usporiadania chladničky je rozdelenie potravín do rôznych oddielov podľa druhu potravín. Napríklad surové mäso by malo byť skladované v oddelenom priestore od varených potravín, aby sa zabránilo šíreniu baktérií. Dôležité je tiež uchovávať v chladničke mliečne výrobky a vajcia, rovnako ako ovocie a zeleninu.

Niektoré chladničky sa dodávajú s rôznymi oddielmi, ktoré sú špeciálne navrhnuté na uchovávanie určitých druhov potravín. Môže tu byť napríklad oddiel na mäso, oddiel na zeleninu, oddiel na mlieko a oddiel na nápoje. Môže byť aj špeciálna zásuvka na uchovanie ovocia a zeleniny v chlade.

Inovácie a novinky

Chladničky ušli v posledných rokoch veľký kus cesty a na trhu sa neustále objavujú nové inovácie. Niektoré z týchto nových inovácií nám môžu výrazne uľahčiť život, od pomoci šetriť energiu až po uchovanie potravín dlhšie čerstvé. Tu sú niektoré z najdôležitejších nových technológií chladničiek, o ktorých by ste mali vedieť:

  • LED osvetlenie: LED osvetlenie je v chladničkách stále bežnejšie, pretože sa jedná o veľmi energeticky účinnú technológiu. Dokáže spotrebovať až o 80% menej energie ako tradičné žiarovkové osvetlenie, takže vám môže ušetriť veľa peňazí na účtoch za energiu.
  • Inteligentné chladenie: Inteligentné chladenie je funkcia, ktorá vám umožňuje prispôsobiť chladenie v chladničke tak, aby vyhovovalo vašim individuálnym potrebám v závislosti od typu potravín, ktoré v chladničke skladujete.
  • Dotykové obrazovky: Dotykové obrazovky sú v chladničkách stále obľúbenejšie, pretože poskytujú oveľa viac funkcií ako tradičné číselníky alebo gombíky. Mnohé fungujú aj ako budík chladničky, takže ich môžete nastaviť tak, aby hrali vaše obľúbené melódie, akonáhle otvoríte dvere.
  • Jedinečné tvary: Výrobcovia chladničiek neustále prichádzajú s novými dizajnmi a inováciami, takže na trhu je vždy k dispozícii mnoho rôznych tvarov, farieb a štýlov. Najobľúbenejšími modelmi súčasnosti sú chladničky side-by-side a spodná montáž, ktoré ponúkajú množstvo priestoru navyše.
  • Viacúčelové police: Police v moderných chladničkách je možné nastaviť, stiahnuť alebo dokonca úplne vybrať, takže ich môžete využiť na rôzne účely. Vďaka tomu je oveľa jednoduchšie ukladať veľké predmety, ako sú koláče a pizze, a tiež ich ukladať tak, aby boli ľahko viditeľné a prístupné.
  • Režimy úspory energie: Režimy úspory energie vám umožňujú riadiť spotrebu energie vašej chladničky, takže môžete šetriť energiu bez toho, aby ste obetovali akúkoľvek z jej funkcií. Sú veľmi užitočnou funkciou pre tých, ktorí chcú znížiť svoje účty za elektrinu, ale nechcú sa vzdať svojej obľúbenej chladničky.

PONUKA CHLADNIČIEK

Záver

A sme na konci nášho článku. Pri výbere novej chladničky sa netreba ponáhľať a je potrebné myslieť aj niekoľko rokov dopredu. Napríklad ak ste pár a plánujete v blízkej budúcnosti deti, tak už najskôr budete premýšľať nad väčšou chladničkou, do ktorej sa zmestia potraviny aj pre štvorčlennú rodinu. Na druhú stranu, pokiaľ bývate v garsónke, tak vám určite odporúčame hľadať chladničku s nízkou hladinou hluku. Veríme však, že vďaka nášmu článku už presne viete, podľa čoho a ako si vybrať chladničku.