Logo Logo
Domáca pekáreň: áno alebo nie?
  • 04.10.2021
  • domáca pekáreň,

Pečivo je v našej krajine veľmi obľúbeným jedlom a čím ďalej viac ľudí sa snaží upiecť si domáci chleba alebo iný typ pečiva. K tomu môžete použiť napríklad klasickú rúru alebo domácu pekáreň. Má však kúpa domáce pekárne vôbec zmysel? Nestačí na to už spomínaná rúra? Na to a oveľa viac sa pozrieme v našom článku.

Chleba z domácej pekárne

Domáca pekáreň: áno alebo nie?

Najprv sa pozrieme, ako vlastne funguje domáca pekáreň, aké má vlastnosti a aké ponúka výhody oproti iným druhom pečenia. Prejdeme si tiež typy múky, ktoré sa v domácej pekárni používajú, čo si môžete v domácej pekárni všetko pripraviť a či má vlastnenie domáce pekárne vôbec zmysel. Poďme na to!

Chleba ako základná potravina

Chlieb je základnou potravinou už tisíce rokov a tiež teraz sa teší veľkej obľube. Cesto chleba sa skladá minimálne z múky a vody, ale v drvivej väčšine prípadov je doplnené o kvások a jedlú soľ. Už hotový chleba môžete kúpiť v najbližšom obchode alebo v pekárni. Čím ďalej obľúbenejšie je však domáce pečenie. Hlavnú úlohu pritom hrá kvalita chleba, pričom máte pod kontrolou dátum upečení a všetky prísady. To však neplatí len pre chleba, ale pre všetky typy pečiva, ktoré chcete v domácej pekárni upiecť.

PONUKA DOMÁCICH PEKÁRNÍ

Ako funguje domáca pekáreň?

Svojim tvarom pripomína domáca pekáreň miestami skartovačku alebo teplovzdušnú fritézu. Až bližší pohľad nám poodhalí jej naozajstnú funkciu. Vo svojej podstate sa pritom u domácej pekárne jedná o malú pec s integrovaným a automatizovaným miešaním a hnetením. Dá sa povedať, že stačí do pekárne pridať podľa receptu nutné prísady a pekáreň zavrieť. Po zvolení programu potom domáca pekáreň začne vlastné miešanie a hnetenie cesta.

Následne je potreba vyňať miesiaci hák a spustiť fázu pečenia, ktorá je taktiež plne automatizovaná a prebieha podľa zvoleného programu. Keďže musí vykurovacej špirály ohrievať oveľa menší priestor, než tomu je u klasickej pece či rúry, tak môžeme pečenie v domácej pekárni označiť za energeticky efektívne.

Domáca pekáreň chleba Concept

Výhody domáce pekárne

Domáce pekárne majú rad výhod a oproti kupovanému pečive alebo předpřipravenému pečive, ktoré sa doma dopeká v rúre to má veľa výhod:

  • Pečivo je vždy čerstvé
  • V pečive sa vyskytujú vždy prísady, ktoré do neho vložíte
  • Tým pádom sa vyhnete tomu, že by pečivo obsahovalo vami nechcené ďalšie prípravky pre pečenie či predošlé kysnutie
  • Pečivo môžete zložením meniť podľa vlastnej chuti

Oproti pečive pečenom v rúre má domáca pekáreň ešte o mnoho viac výhod:

  • Práca od prípravy po pečení je s domácou pekárňou menej - automatický systém pekárne sám mieša, hnetie aj pečie
  • Spotreba energie je nižšia a s tým aj náklady na pečenie
  • Pečivo v pekárni počas pečenia menej vysychá
  • Na proces pečenia nemusíte v pekárni dohliadať

Najdôležitejšou výhodou je však pre mnohých fakt, že si svoj chleba môžete sami zostaviť a prípadne meniť pomer prísad. S vašim chlebom tak naozaj viete, čo jete. Respektíve čo jej vaša rodina. Ak máte radi chleba či veľa chleba jete, tak vlastnenie domáce pekárne pre vás začína mať naozaj zmysel.

Má obstaranie domáce pekárne zmysel?

Ako každý spotrebič má tiež domáca pekáreň len zmysel, ak sa pravidelne používa. V opačnom prípade sa jedná o vybavení, na ktoré dosadá prach a zaberá inak využiteľné miesto. Kto však už domácu pekáreň vlastné, ten dokáže veľmi rýchlo rozpoznať jej silné stránky a výhody, ktoré jej používanie prináša. Často si ľudia vďaka domácej pekárni nájdu k pečenie pečiva cestu, a aj napriek prvotným neúspechom v podobe nesprávnej zvolenému pomeru prímesou sa časom dostanú k svojmu najobľúbenejšiemu zloženiu či zaujímavým experimentom.

Ak dbáte na kvalitu potravín, tak pre vás má domáca pekáreň rozhodne zmysel. Ako sme už spomenuli, vďaka vlastnému cestu dokážete kontrolovať všetky prímesi, ktoré do procesu vkladáte. Máte tak absolútnu istotu, že vaše domáce pečivo neobsahuje žiadne aditíva, používaná na pečenie či kysnutie cesta.

Čo v nej môžete upiecť?

Aj keď je hlavnou úlohou domáce pekárne pečenia chleba, tak v nej môžete upiecť aj mnoho iných druhov pečiva. Okrem chleba a pečiva všeobecne tak môžete napríklad piecť rôzne druhy buchiet. Nejde však iba o pečení, čo domáca pekáreň ponúka. Mnoho domácich pekární môžete použiť na výrobu džemov a iných zaváranín. Okrem toho obsahujú silný hnetací hák, ktorý vám môže poslúžiť na miešanie a hnetenie rôznych druhov cesta. Môžete tak domácu pekáreň využiť napríklad pre hnetenie cesta na cestoviny. Možností využitia je naozaj veľa.

Domáca pekáreň chleba Sencor

Ako vybrať múku do domácej pekárne

Z technického hľadiska nemá domáca pekáreň napospol žiadne požiadavky na typ múky, ktorý budete k príprave pečiva používať. Na chleba tak môžete použiť pšeničnú múku všetkých stupňov mletia, s ktorou si domáca pekáreň hravo poradí. Ražná múka je tiež čiastočne vhodná do domácej pekárne. Táto múka sa väčšinou používa do ťažkých kysnutých ciest, kde musí stroj použiť väčšiu silu k miesenie. Väčšina pekární to však zvláda.

Vďaka svojej štruktúre je špaldová múka tiež trochu ťažšie spracovateľná ako pšeničná múka. Domáca pekáreň ju však väčšinou veľmi dobre premieša. Trendom sú bezlepkové potraviny a k tomu patrí aj použitie bezlepkovej múky do pečiva. Pri použití je však potrebné myslieť aj na ďalšie aspekty. Poďme si prejsť niektoré typy bezlepkovej múky.

Quinoa múka pochádza z juhoamerickej obilniny Quinoa a má ľahko orieškovú chuť. V pekárni sa obvykle používa spoločne s inými druhmi bezlepkovej múky. Zemiaková múka je tiež často ponúkaná ako kukuričný škrob a má dobré pečenie vlastnosti podobné lepku. Pri pečení v pekárni sa preto často mieša s inými druhmi bezlepkovej múky.

Ryžová múka chutí veľmi jemne, ale nemá dobré pečenie vlastnosti. Preto je zvyčajne len raz prísadou medzi niekoľkými druhmi bezlepkovej múky. Veľmi ľahko ide spracovať kukuričnú múku, ktorá dodáva chlebu exotickú, žltú farbu.

Najlepšie domáca pekáreň

Ktorá domáca pekáreň je tá najlepšia sa paušálne nedá povedať, pretože vždy záleží na individuálnych požiadavkách a frekvenciu používania. Všeobecne však platí, že v porovnaní napríklad s kuchynským robotom dostanete za relatívne málo peňazí pekáreň chleba s relatívne veľa funkciami, ktoré nájdu využitie nielen na prípravu pečiva. O tom, kedy sa oplatí obstaranie kuchynského robota sme písali v našom článku Kuchynský robot alebo ručný šľahač, v ktorom nájdete množstvo praktických rád a tipov. Nie je tak potrebné na domácej pekárni šetriť, pretože ak radi pečiete chleba a iné pečivo, tak pomer cena / výkon bude hrať v drvivej väčšine prípadov vždy pre vás.

PONUKA DOMÁCICH PEKÁRNÍ

Záver

A sme na konci nášho článku. Pre rodiny aj jednotlivcov, ktorí majú radi pečivo a dbajú na kvalitu potravín, ktoré konzumujú má domáca pekáreň rozhodne zmysel. Nemusíte mať strach z procesu prípravy cesta alebo samotného pečenia, pretože tieto procesy sú plne automatizované. Ak sa teda rozhodujete, či si domácu pekáreň zaobstarať alebo nie tak veríme, že vám náš článok priniesol vytúženú odpoveď. Uvidíme sa u ďalšieho článku!