Logo Logo
Kuchynský robot alebo ručný šľahač
  • 05.10.2021
  • kuchynský robot, ručný šľahač, ručný mixér, tyčový mixér,

Pečenie a varenie je okrem nutnosti pre mnohých ľudí tiež radosť a koníčkom. S množstvom zaujímavejších a náročnejších receptov je však často potrebné aj viac rôznorodého vybavenia. Niektoré z nich sa svojimi funkciami prekrývajú a často je otázka, ktorý z nich zvoliť. Nie inak tomu je u toho, či si zaobstarať kuchynského robota alebo ručný šľahač. Presne na to sme sa pozreli v našom článku!

Kuchynský robot alebo ručný šľahač?

Kuchynský robot alebo ručný šľahač

Táto otázka sa môže zdať prvýkrát banálne, avšak opak je pravdou. Prejdeme si vlastnosti, výhody a nevýhody oboch kuchynských spotrebičov. Pridáme vlastné skúsenosti a následne porovnáme kuchynského robota s ručným šľahačom. Na konci článku tak budete presne vedieť, ktorý z týchto dvoch spotrebičov je presne pre vás. Poďme na to.

Kuchynský robot

Kuchynský robot je veľmi všestranným spotrebičom, ktorý sa teší čoraz väčšej obľube. Vďaka rôznemu príslušenstvo v podobe nástavcov a iného dodatočného vybavenie vám pomôže s prípravou jedál ako na varenie, tak i pečenie. Môžete tak s ním šľahať, hniesť, krájať, sekať, ale aj váľať cesto na cestoviny. V prvom rade boduje vďaka svojej robustnosti, vysokému výkonu a už spomínané veľké pomoci pri pečení a varení v podobe všestrannosti. Nevýhodou sú väčšinou vyššia nákupná cena a fakt, že zaberá viac miesta.

Výhody

  • Vysoký výkon
  • Robustnosť
  • Často všestranné

Nevýhody

  • Vyššia obstarávacia cena
  • Potrebuje viac miesta
  • Menej flexibilné

PONUKA KUCHYNSKÝCH ROBOTOV

Ručný šľahač

Pod ručným šľahačom sa skrýva viac produktov, a to aj ručný mixér alebo tyčový mixér. Ručný mixér nájdete najčastejšie s dvoma metličkami pre šľahanie, ktoré sa dajú vymeniť za iné nástavce napríklad pre hnetenie či miešania. Tyčový mixér má väčšinou jeden nástavec, ktorý je však odnímateľný a môžete ho rôzne meniť pre miešanie, šľahanie či sekanie.

Ručný mixér

Neponúka vám však možnosť hnetenie, pre ktoré je potreba špecifických podmienok. Ručný mixér vás osloví svojou nízkou hmotnosťou a tým jednoduchou manipuláciou. Je tak jednoduché šľahač zabaliť a vziať so sebou či schovať do skrine. Tiež obstarávacia cena je nižšia, než je tomu u kuchynského robota. Nízka hmotnosť je však aj nevýhodou, pretože pre šľahanie je potrebné pridať vašu silu a vami spôsobené zaťaženie.

Výhody

  • Nižšia obstarávacia cena
  • Šetrí miestom
  • Rýchlo pripravený na použitie

Nevýhody

  • Nie moc všestranný
  • Je potrebné pridať vašu silu
  • Krátkodobejší prevádzka

 

PONUKA RUČNÝCH ŠĽAHAČOV

Čo je teda lepšie?

Čo je pre vás teda lepšie? Ručný šľahač alebo kuchynský robot? Potrebujú si všetci kúpiť kuchynského robota? Rozhodne nie. Pre mnoho úkonov vám absolútne stačí tyčový mixér, ktorý je ľahký, taktiež všestranný a spoľahlivý. Rozsah pokrmov a potravín, ktorý s ním môžete pripraviť je totiž obrovský, čo sa vďaka možným nástavcom ešte zvyšuje. Tyčový mixér vám pomôže ako s prípravou surovín v podobe nasekaním mäsa či cibuľa, tak šľahaním či miešaním. Môžete s ním tak pripraviť studené polievky ako gazpacho, smoothie či šľahať sneh do buchiet.

Čo však tyčový mixér neponúka je možnosť hnetenie cesta, pre ktoré musia byť cesto stále stláčané a prekladané. K tomu poslúži ručný šľahač čiže ručný šľahač, ktorý väčšinou nájdete s dvoma nadstavcami. Síce je väčší ako tyčový mixér, ale je stále relatívne ľahký a dobre sa s ním manipuluje. Taktiež ponúka množstvo nadstavcov, vďaka ktorým pripravíte veľa surovín a jedál.

Kuchynský robot je však kráľom medzi ostatnými, a to hlavne vďaka svojej všestrannosti, vysokému výkonu a automaticky fungujúcim programom. Keď porovnáte rovnakú prácu s kuchynským robotom a ručným šľahačom, tak je najväčší rozdiel v tom, že kuchynský robot pracuje plne automaticky. Nemusíte tak u neho stále stáť, a hlavne ho obsluhovať, ako je tomu u ručného alebo tyčového mixéra. Počas práce kuchynského robota tak môžete napríklad upratovať alebo si chystať iné suroviny.

Kuchynský robot s príslušenstvom

Už sme spomenuli výhody, nevýhody a rozdiely medzi oboma typmi. Cena pritom hrá jednu z rozhodujúcich úloh. Tyčové mixéry a ručné šľahače sú všeobecne lacnejšie ako kuchynskí roboti. Nájdete však aj cenovo porovnateľné kuchynské roboty. Okrem spracovania je však potrebné dbať na množstvo príslušenstva. Lacné kuchynské roboty nájdete väčšinou iba s jednou misou, metlou na šľahanie a hnetacím hákom. Čo nezaplatíte na cene produktu, to potom doplatíte na príslušenstvo v podobe nástavcov, ktoré z kuchynského robota robia toho všestranného pomocníka. Ručné šľahače majú väčšinou veľké množstvo nadstavcov už v štandardnej výbave.

Vždy vyberajte nástavce od rovnakej značky, od akého máte kuchynského robota (to však platí aj pre ručné a tyčové mixéry). Ak budete chcieť šetriť a hľadať alternatívy, tak je dosť možné, že nástavce v lepšom prípade nebudú vôbec s robotom kompatibilné. V horšom prípade negatívne ovplyvní jeho funkciu a prácu motora kuchynského robota. Spomenuli sme lacnejšie varianty kuchynského robota, ktoré sú väčšinou z plastu. Kto rád varí, pre toho je veľmi vhodný celokovový kuchynský robot, ktorý okrem svojho dizajnu vyniká dlhou životnosťou.

Čo je teda lepšie? Možno vás sklameme, ale paušálne sa to nedá povedať. Pred výberom medzi kuchynským robotom a ručným šľahačom by ste sa však mali rozhodne zamyslieť, čo s ním vlastne chcete pripravovať? Chcete robiť chladné polievky a používať spotrebič hlavne pre krájanie? Potom je tyčový mixér ideálnou voľbou. Pečiete radi buchty a čas od času potrebujete hniesť cesto? Úplne vám stačí kvalitný ručný mixér. Očakávate od svojho spotrebiča všestrannosť, úsporu času, energie a automatizovaný chod? Potom je kuchynský robot pomocníkom priamo pre vás!

Už sme spomenuli, že okrem nutnosti je varenie a pečenie pre mnohých ľudí koníčkom a radi sa v oblasti kulinárstve vzdelávajú, skúšajú nové recepty a jedla. V tom prípade odporúčame investovať do kvalitného kuchynského robota. S postupom času môžete objavovať nové funkcie a skúšať nové nástavce, ktoré sú súčasti štandardu alebo sa dajú dokúpiť. Taktiež úspora času hrá pre kuchynského robota. Potrebujete variť či piecť a medzitým robiť iné úkony? To je silný argument pre kúpu robota. Pomer cena výkon je v tomto prípade totiž podľa využiteľnosti a kto vie, na čo všetko sa dá kuchynský robot použiť, ten má vyhraté.

Záver

A sme na konci! Zistili sme teda, že či je lepšie kuchynský robot alebo ručný šľahač závisí čisto na vás, vašich schopnostiach a situáciách, pri ktorých chcete daný spotrebič použiť. S objavovaním nových možností sa samozrejme budete pravdepodobne prikláňať ku kúpe kuchynského robota, avšak ručný mixér alebo dokonca tyčový mixér vám dokáže pripraviť veľké množstvo jedál a neradno ho podceňovať. Veríme, že vďaka nášmu článku dokážete zvoliť spotrebič presne pre vás!