Logo Logo
Ako vyrobiť veľkonočné dekorácie
  • 11.01.2022
  • Veľkonočné dekorácie, dekorácie,

Veľká noc je za dverami a vás napadlo si naladiť domácnosť veľkonočnou dekoráciou? Nie je však nutné si ihneď veľkonočnú dekoráciu kupovať. V našom článku vám poradíme, ako si vyrobiť veľkonočné dekorácie a čo by rozhodne malo byť jej súčasťou.

Ako vyrobiť veľkonočné dekorácie

Ako vyrobiť veľkonočné dekorácie

Najprv sa pozrieme na to, kedy by ste vlastne mali vôbec začať s veľkonočným zdobením a naopak, kedy potom veľkonočnú dekoráciu po Veľkej noci schovať. Následne si prejdeme to, čo by rozhodne malo byť súčasťou každej veľkonočnej dekorácie a či je fakt lepšie si veľkonočnú dekoráciu vyrobiť alebo kúpiť. Na záver vám potom poradíme, ako správne zafarbiť veľkonočné vajcia a ďalšie tipy, ako vytvoriť najlepšiu veľkonočnú dekoráciu. Poďme na to!

Kedy môžem začať zdobiť?

Zdobiť domov veľkonočnými dekoráciami je veľmi obľúbené. Pokiaľ chcete, aby ste vášmu domovu dodali veľkonočnú atmosféru čo najskôr, tak máte niekoľko možností. Akonáhle sa rozhodnete začať zdobiť veľkonočnými dekoráciami, je potrebné venovať veľmi pozornosť správnej atmosfére. Začať môžete veľmi skoro. Väčšina ľudí začína zdobiť veľkonočnými dekoráciami už v marci.

Kedy začať veľkonočnú dekoráciu upratovať?

Hoci je Veľká noc už na konci, tak nemusíte dekoráciu okamžite dávať dole. Je ale dobré myslieť na to, že časom by sa mohla stať lapačmi prachu a neaktuálnou dekoráciou. Odporúčame týždeň po Veľkej noci začať so zberom veľkonočnej dekorácie.

VEĽKONOČNÉ DEKORÁCIE

Ako vyzerá dokonalá veľkonočná dekorácia?

Pokiaľ ide o dokonalú veľkonočnú výzdobu, je pár vecí, ktoré sú zásadné. Jednou z najdôležitejších vecí je mať dobre zdobený veľkonočný stôl. Veľkonočnú atmosféru môžete navodiť aj pomocou veľkonočného osvetleniaĎalšou dôležitou súčasťou veľkonočnej výzdoby je výber správnych dekorácií. Dôležité je vybrať dekorácie, ktoré sú v súlade s veľkonočnou tematikou. Môžete nájsť rôzne veľkonočné dekorácie, vrátane kraslíc, zajačikov, kuriatok a ďalších.

Veľkonočný veniec s vajíčkami Pavia

Pokiaľ chcete svojej veľkonočnej výzdobe dodať osobitý nádych, potom by ste mali zvážiť vytvorenie domácich dekorácií. Na tento účel môžete použiť rôzne materiály. Pokiaľ máte napríklad deti, ktoré by sa rady zapojili do procesu zdobenia, môžete ich požiadať, aby vám pomohli s výrobou veľkonočných vajíčok. V každom prípade, keď dáte Veľkej noci osobitý nádych, bude to naozaj výnimočné – najmä ak tak urobíte pomocou domácich dekorácií alebo materiálov, ktoré nájdete doma. Tomuto procesu sa hovorí upcycling, o ktorom sme už písali v článku 5 tipov na vianočné dekorácie.

Jednou z najdôležitejších častí zdokonaľovania vašej dekorácie je zváženie všetkých detailov. Aké kvety chcem na svoj stôl? Chcem konkrétnu farebnú schému? Mám zahrnúť sviečky a ďalšie možnosti osvetlenia? Je nevyhnutné myslieť na tieto druhy vecí, než začnete zdobiť zvyšok vášho domova. Niektorí ľudia radi zahrnú do svojej veľkonočnej výzdoby nejaké jedlo, ale to nie je naozaj nutné, pokiaľ to nechcete. Avšak ak sa rozhodnete pustiť napríklad do pečenie, potom sa uistite, že vyberáte veci, ktoré súvisia s Veľkou nocou. Napríklad vajíčka a zajačikovia sú úzko spätí s veľkonočnými oslavami; preto ich môžete použiť ako dekorácie na stôl alebo ich dokonca podávať návštevám.

Pokiaľ sa dá o veľkonočnom zdobení niečo povedať, potom je to toto: bavte sa tým, užite si to! Aj keď existujú špecifické pokyny, pokiaľ ide o zdobenie na Veľkú noc, existuje veľký priestor pre kreativitu a personalizáciu. Môžete dokonca požiadať členov svojej rodiny, aby vám pomohli s dekoráciou – zabaví ich to a zároveň vytvorí spomienky. Na záver pamätajte, že veľkonočná výzdoba nemusí byť náročná ani extravagantná. V skutočnosti, ak budete postupovať podľa týchto pokynov, budete môcť vytvoriť krásnu veľkonočnú atmosféru bez toho, aby ste strácali príliš veľa času alebo prostriedkov na prípravu.

Kúpiť dekoráciu alebo si ju vyrobiť sami?

Pokiaľ ide o veľkonočné dekorácie, je potrebné zvážiť niekoľko vecí. Jednou z možností je nákup veľkonočných dekorácií. Jedná sa o rýchlu a jednoduchú možnosť a môžete si vybrať z rôznych možností. Ak však chcete svojim veľkonočným dekoráciám dodať osobitý nádych, možno budete chcieť zvážiť, či ich vyrobiť sami. Táto možnosť si vyžaduje viac času a úsilia, ale výsledky môžu naozaj stáť za to.

Pri výrobe vlastných veľkonočných dekorácií treba mať na pamäti niekoľko vecí. Najprv sa musíte rozhodnúť pre tému. To vám pomôže určiť, aký typ dekorácie chcete vyrobiť. Inšpiráciu pre motívy veľkonočnej výzdoby nájdete online alebo v časopisoch. Akonáhle máte tému, môžete začať vytvárať dekorácie. Môže to byť tak jednoduché, ako namaľovať vajíčka a použiť ich na veľkonočnú výzdobu alebo zdobenie látky na výrobu utierok či vreckoviek. Kreatívne možnosti sú nekonečné!

Ďalšia vec, ktorú treba mať na pamäti, je, že na výrobu vlastných dekorácií môžete použiť akýkoľvek materiál, ktorý sa vám páči. Vyskúšajte niektoré z nižšie uvedených nápadov a inšpirujte sa nimi:

  • Ozdobte škrupiny vajec farbou, trblietkami, decoupage (obrúsková technika) alebo samolepkami
  • Vyrobte si čokoládového zajačika
  • Natrite tematicky kartónové krabice a zviažte ich špagátom, aby ste vytvorili 3D zobrazenie
  • Použite polymérovú hmotu na vyrezávanie figúrok alebo iných predmetov
  • Pohrajte sa s kameňmi, naplaveným drevom, vínnymi viničmi a ďalšími prírodnými materiálmi

Aj keď nepatríte medzi domácich majstrov, vytvoriť si vlastné veľkonočné dekorácie môže byť naozaj obohacujúce. Je to skvelý spôsob, ako prejaviť svoju osobu v tomto sviatočnom období roka. Takže zhromaždite svojich priateľov a rodinu, vyberte si tému a začnite tvoriť!

Ako sa kreslí veľkonočný zajačik

Veľkonočný zajačik je veľmi obľúbenou dekoráciou v dobe Veľkej noci. Môžete ho kresliť rôznymi technikami, najčastejšie sa však používa tuš, akvarel alebo pastel. Kreslí sa veľmi jednoducho. Zajačikovia sú najčastejšie maľovaní červenou, bielou, oranžovou alebo žltou farbou, ale môžete ho kresliť aj z iných farieb. Ako dekorácia potom nachádza maľovaný zajačik miesto na komode, okne, poličke alebo stole.

Sada veľkonočných vajíčok Sprinkle, modrá

Ako namaľovať veľkonočné vajíčka

Veľkonočné vajíčka sa farbia rôznymi farbami, pretože sa ľudia tradične domnievajú, že takáto farba prinesie šťastie a je všeobecne dobrým znamením. Farbenie veľkonočných vajec je veľmi starobylou tradíciou, ktorá siaha hlboko do minulosti. Správne zafarbené veľkonočné vajíčka majú veľký symbolický význam, veľkonočné farby dokresľujú veľkonočnú atmosféru. Pri farbení veľkonočných vajec je nutné dbať na to, aby boli veľkonočné vajíčka rôzne farebné – jedna býva modrá, druhá žltá, tretia zelená a tieto farby sú obvyklé pri veľkonočných dekoráciách. Pridá to na rôznorodosti, farebnosti a veselosti vašej veľkonočnej atmosféry. Pokiaľ ide o správne farbenie veľkonočných vajíčok, tak sú najčastejšie kompletne sfarbené, čo znamená, že sú farebné od koruny až k spodku.

Ako vyfúknuť veľkonočné vajíčko s otvormi?

Nástrojom veľmi obľúbeným pri vyfukovaní veľkonočných vajec sú veľké hroty, ako je napr. kuchynský nôž a dlhá špajľa s ostrou špičkou. Urobte si na každej strane do vajíčka dierku a fúkaním do jednej strany vyfúknite žĺtok s bielkom. Fúkajte však opatrne, aby sa tlakom nenatrhol druhý otvor, ktorý by sa následne rozlomil.

Ako vyrobiť veľkonočné vajíčko z papiera

Pripravte si:

  • Štvrtku A4 papiera
  • Ceruzku
  • Lepidlo
  • Špendlík

Postup:

  • Najskôr si na štvrtku A4 vystrihnite veľkonočné vajíčko. Použite ceruzku a obrys veľkonočného vajíčka značte veľmi jemne. Lepidlom potom utesnite hranu obrysov.
  • Vajíčko ozdobte veľkonočnými kvietkami.
  • Nakoniec veľkonočné vajíčko ozdobte vzkrieseným Kristom. Vytvoriť ho môžete zo špendlíka, stačí z časti povoliť uhol a uprostred akoby naň napojiť malý špendlíkový kúsok. Potom to veľmi opatrne odtrhnete a na prápore upevnite veľkonočné kvietky.

VEĽKONOČNÉ DEKORÁCIE

Záver

A sme na konci nášho článku. Pri vytváraní veľkonočnej dekorácie by ste mali nasledovať pár krokov, avšak samozrejme fantázii sa medze nekladú a len to tak dokreslí váš osobný vkus, ktorý koreluje so štýlom domácnosti. Veríme, že sme vás v našom článku dokázali inšpirovať na výrobu najlepšej veľkonočnej dekorácie!