Logo Logo
5 tipov na vianočné dekorácie
  • 12.10.2021
  • vianočné dekorácie, vianočné dekorácie na stôl,

Keď sa povedia "Vianoce", tak si ľudia pod tým často predstaví rôzne veci. Či už rodinnú pohodu, darčeky, cukrovinky alebo naháňačku v obchodoch. S vianočným obdobím je však úzko spojená tematická dekorácia interiéru aj exteriéru. V našom článku nájdete 5 jednoduchých tipov, ako si sami vytvoriť nádhernú vianočnú dekoráciu.

Vianočné dekorácie na stromček

5 tipov na vianočné dekorácie

Dekorácia je dôležitá súčasť Vianoc. Či už sú to banky na vianočnom stromčeku, adventný veniec alebo vonkajšie vianočné osvetlenie. V našom článku sa však zameriame na jednoduché vianočné dekorácie, ktoré si môžete jednoducho vytvoriť sami alebo s rodinnou.

Vianočné upcyklacie

Upcyklacie čiže upcycling je premieňania odpadov či nepotrebných produktov v novej, prospešné produkty. Čo sa týka vianočné dekorácie, tak pre upcycling je najpoužívanejším materiálom lepenka, ktorá sa používa pre úschovu produktov. Príkladom z praxe sú napríklad krabica od topánok.

Namiesto toho, aby ste krabice vyhodili alebo sa na neprášilo v pivnici, tak ich využite ako jednoduchú vianočnú dekoráciu v podobe príveskov, ktoré môžete zavesiť napríklad na vianočný stromček. Kreativite sa medze nekladú, čo však budete potrebovať sú nožnice, nite a napríklad menšie ručné vrták do dreva. Uterák vrtákom totiž môžete vytvárať jemné vzory v podobe dier. Vďaka často hnedej farbe škatúľ môžu tieto prívesky pripomínať vianočné medovníčky.

Vianočný upcycling je rozhodne skvelou možnosťou, ako zadarmo oživiť vašu vianočnú dekoráciu a môžete doň zapojiť celú svoju rodinu. Môžete pritom použiť ďalšie materiály, ktoré by ste inak vyhodili alebo nevyužili. Počas článku sa k nemu ešte určite vrátime.

VIANOČNÉ DEKORÁCIE

Vločky z papiera

Klasikou medzi domáce vianočné dekorácie sú vločky z papiera, ktoré veľkosťou a tvarom úplne povoľujú uzdu vašej kreativite. Hovorí sa, že nikdy nespadnú dve rovnaké vločky, čo rozhodne nabáda ku skúšaniu a vytváranie rôznych tvarov papierových vločiek. Čo budete potrebovať je papier, nožnice a nápad. Mnoho detí, ale aj dospelých, má na začiatku chvíľku problém s tým, že si omylom odstrihnú stred vločky. Myslite na to, že keď dvakrát preložíte papier, tak roh, v ktorom sú obe preložení je stred vašej vložky. Na hotovú vločku potom môžete navliecť niť a zavesiť napríklad na vianočný stromček, dvere či inej časti domácnosti.

Vločky z papiera je však možné prilepiť priamo na okno, pričom vyzdobí inak prázdny priestor okien. Odporúčame k tomu namiesto klasického papiera použiť samolepiaci dekoračný papier, ktorý z jednej strany lepí. Myslite však na to, aby mala vločka stabilnú konštrukciu, inak budete pri prilepovaniu pravdepodobne mať menší ťažkosti.

Drevené banky

Vianočné banky môžu byť aj z iného materiálu ako plastu. Čím ďalej obľúbenejšie sú drevené banky, ktoré už na trhu nájdete vyzdobené a pripravené na zavesenie. Náš cieľ je si však urobiť vlastné vianočné dekorácie, a to môžeme aj v prípade drevených baniek. Základom je zohnať drevené gule. V drvivej väčšine prípadov nájdete drevené gule pre aromaterapiu, avšak niektorí predajcovia ponúkajú brúsené gule rôznych priemerov práve na dekoratívne účely.

Ľudia v rodinných domoch s dielňou sa sústruhom si však dokážu poradiť sami, pričom hovoríme o už spomínanom upcyclingu. Skvele sa k tomu hodí zvyšky z rôznych hranolov, ktoré sa používajú pre strešné výstavby či interiérové úpravy. Teraz už prichádza rad na zdobenie, ktoré v klasickom prípade prebieha pomocou farieb.

My vám však poradíme ešte jednu možnosť, ako krásne drevené banky vyzdobiť. Budete k tomu potrebovať elastickú lepiacu pásku, lepidlo a glitry alebo trblietky. V prvom kroku si pripravíte nádobu s trblietkami, následne si lepiacou páskou obalíte polku banky a druhú polovicu banky natrite lepidlom. Následne banku vložte do nádoby s glitrami a kompletne ju v nej ponorte. Tam, kde bola banka natretá lepidlom sa glitre prilepí a po oddělání lepiacej pásky zostane druhá polovica banky v pôvodnom drevenom štýle. Samozrejme môžete uhol či množstvo glitrov meniť podľa toho, kde všade natrite na drevenú guľu lepidlo.

Papierová banka na zavesenie

Papierové banky

Vianočný banky môžu byť aj z papiera a tým nemyslíme pokrčený papier zavesený na strom. Poradíme vám, ako jednoducho vytvoriť krásne a jedinečné papierové banky. Budete k tomu potrebovať nožnice, lepidlo, malé nafukovacie balóniky, štetec a papier. Dôležitá je príprava. Nastrihajte si papier na veľmi tenké prúžky (okolo 0,5 cm) a nafúknite balónik. Malo by sa naozaj jednať o veľmi malý balónik okolo priemeru 10 cm.

Nachystajte si lepidlo do napríklad plastového téglika a pomocou štetca nanášajte lepidlo na balónik. Následne začnite v rôznych smeroch prilepovať papierové prúžky. Tento proces opakujte. Nechajte si však aj voľný priestor medzi prúžkami, pretože to bude pôsobiť nevšedným a ľahkým dojmom a samozrejme sa potrebujeme zbaviť loptičky. Keď budete mať guľu hotovú, tak ju nechajte pár hodín zaschnúť a následne opatrne prepichnite loptičku. Potom ho veľmi opatrne vyberte alebo rozstrihajte. Výsledkom sú krásne papierové gule, ktoré sa dajú pomocou nite jednoducho zavesiť na vianočný stromček.

Papierové postavičky

Úplnou klasikou sú samozrejme anjelikovia, malej sovy, Ježiško a ďalšie postavičky z papiera, pričom sa kreativite medze nekladú. Môžu byť ozdobou vianočného stromčeka, ale tiež ako vianočné dekorácie na stôl. Väčšinou sa pritom používa viac vrstiev rôznofarebných papierov lepených k sebe. Môžeme sa pritom vrátiť k upcyclingu a využiť, čo máme doma. Na telo postavičiek môžete použiť prázdnu roličku od toaletného papiera, ktorá ponúka pevný základ hlavne pre dekorácie, ktoré budú stáť na stole či komode.

Záver

Vytváranie vlastných dekorácií má niekoľko výhod. Jednou z nich je, že za ňou napospol nemusíte míňať peniaze. Najčastejšie vám k tomu stačí vybavenie, ktoré máte doma. Aj materiál pre vianočné dekorácie môžete nájsť doma a najlepšie variantom je už spomínaný upcycling, pri ktorom k tvorbe dekorácie využijete inak odpadových materiálov. Najdôležitejšou výhodou je však určite to, že na výrobu vianočné dekorácie môžete zapojiť celú rodinu a zábavnou formou si užiť spoločné chvíle. Veríme, že sme vás k tomu našim článkom príjemne inšpirovali.