Logo Logo
Ako vyčistiť gril
  • 01.02.2022
  • Ako vyčistiť gril, grily,

Grilovanie je jedným z najobľúbenejších spôsobov prípravy jedla, a to či už sa jedná o domáce grilovanie alebo ako súčasť reštauračného zariadenia. Avšak iba správna údržba a čistenie grilu zaručí jeho najdlhšiu životnosť, a hlavne vždy skvelé jedlo na tanieri. Presne preto sme sa zamerali v našom článku, ako čistiť gril.

Ako vyčistiť gril

Ako vyčistiť gril

Spoločne si prejdeme typy grilov a aké na ich čistenie použiť čistiace potreby a prípravky. Vďaka tomu budete presne vedieť, ako vyčistiť váš konkrétny gril. Na záver sa potom pozrieme na to, ako vyčistiť rošt, pretože rošty a rôzne materiály, z ktorých sa vyrábajú, majú svoje vlastné špecifiká. Poďme na to!

Ak hľadáte nový gril, tak vám odporúčame navštíviť náš článok Ako vybrať gril, v ktorom nájdete množstvo užitočných rád a tipov.

Gril na drevené uhlie

Gril na drevené uhlie môže byť skvelým doplnkom akéhokoľvek vonkajšieho varenia, ale je dôležité ho udržiavať čistý a dobre udržiavaný, aby vydržal roky. Tu je niekoľko tipov, ako čistiť gril na drevené uhlie:

  • Najprv vyberte rošt na drevené uhlie a lapač popola a dajte ich bokom.
  • Potom pomocou drôtenej kefy vydrhnite grilovací povrch a vnútro grilovacej komory.
  • Pokiaľ sú na grile zvyšky tuku alebo jedla, použite na ich odstránenie odmasťovač alebo čistič grilu.
  • Nakoniec gril opláchnite vodou a pred opätovným zložením nechajte úplne vyschnúť.

 Gril Na Drevené Uhlie Grillmax 5

Po každom použití je tiež dobré vykonať niektoré úkony údržby grilu na drevené uhlie, ako napríklad:

  • Vydrhnutím popola a čiastočiek dreveného uhlia z roštu na drevené uhlie a lapače popola pred uložením.
  • Pokiaľ je v komore na drevené uhlie zvyšky dreveného uhlia, nasypte ich do vrecka na odpad na drevené uhlie.
  • Nakoniec naneste tenkú vrstvu kuchynského oleja alebo rastlinného oleja na rošt na drevené uhlie a komoru na drevené uhlie, aby ste ich ochránili pred hrdzavením.

S týmito tipmi budete môcť udržať svoj gril na drevené uhlie v dobrom prevádzkovom stave po mnoho rokov!

Elektrický gril

Elektrický gril je skvelý spôsob, ako rýchlo pripraviť chutné jedlá ak tomu sa veľmi jednoducho čistí. Všetko, čo musíte urobiť, je vziať vlhkú handričku a utrieť gril. Na odstránenie zvyškov jedla môžete tiež použiť grilovaciu kefu. Pokiaľ je na grile mastnota alebo nečistoty, môžete použiť čistič vyrobený priamo na elektrické grily. Pred použitím si však pozorne prečítajte návod na použitie. Aj po každom použití je dôležité elektrický gril vyčistiť. Pomôže to udržať ho v dobrom stave a zabrániť usadzovaniu nečistôt alebo mastnoty. Skôr ako začnete gril čistiť, nezabudnite ho odpojiť zo zásuvky.

Obzvlášť ľahko sa čistí kontaktný gril. Všetko, čo musíte urobiť, je opäť utrieť gril vlhkou handričkou. Taktiež, než to urobíte, nezabudnite odpojiť kontaktný gril. Uistite sa, že ste po každom použití očistili obe strany varných dosiek, aby ste zabránili krížovej kontaminácii a udržali vaše jedlo v bezpečí. Mnoho ľudí na grilovanie na elektrickom grile rado používa grilovaciu podložku. Tá zabráni tomu, aby akékoľvek jedlo prepadlo grilom alebo sa na ňom pripálilo, ale po každom použití musíte podložku starostlivo vyčistiť.

Mali by ste tiež zvážiť čistenie odkvapkávacej misky vášho elektrického grilu po každom použití. Drážkované podnosy sa na čistenie dajú jednoducho vložiť do umývačky riadu, avšak uistite sa v manuáli, či je to v prípade vášho elektrického grilu možné. Pokiaľ tomu tak nie je, tak ju môžete vyčistiť trochou mydla a vody.

Plynový gril

Grily sú vo všetkých tvaroch a veľkostiach, ale jedna vec, ktorá je medzi nimi spoločná, je potreba pravidelného čistenia. Gril, ktorý nie je čistý, sa môže stať živnou pôdou pre baktérie, z ktorých môžete ochorieť. Nehovoriac o tom, že špinavý gril neprodukuje dobré jedlo.

Dobrou správou je, že čistenie plynového grilu je pomerne ľahké. Všetko, čo potrebujete, sú základné zásoby a trochu lakťového tuku. Ako na to:

  • Najprv odpojte plynovú nádrž od plynového grilu a nechajte gril úplne vychladnúť.
  • Potom vyberte mriežky a vykefujte prebytočné nečistoty. Uistite sa, že sa dostanete do všetkých zákutí.
  • Pokiaľ sú nejaké odolné škvrny, použite grilovaciu kefu.
  • Hneď ako je zvyšok grilu vyčistený, vyberte všetky horáky a odoberte ich z grilu. Nezabudnite si poznamenať, ako sú usporiadané, aby bolo pre vás jednoduchšie ich neskôr správne vrátiť späť.
  • Ďalej očistite mastnotu a špinu mydlovou vodou.
  • Pred opätovným zložením grilu všetko opláchnite čistou teplou vodou a nechajte úplne vyschnúť.

Po každom použití je tiež dôležité vykonať všeobecnú údržbu grilu. Plyn by mal byť na nádrži vypnutý, rošty by mali byť naolejované a mal by byť vyčistený prípadný popol.

TESCOMA kefa na grilovacie rošty PRIVILEGE

Ako vyčistiť grilovací rošt

Grilovacie rošty môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ako je liatina, nerezová oceľ alebo iné materiály. Každý typ roštu má špecifický spôsob čistenia. Prvým krokom pri čistení grilovacieho roštu je odstránenie starého tuku a usadenín z grilu. To je možné vykonať grilovacou kefou alebo oškrabaním kovovou špachtľou. Akonáhle je gril čistý, je možné rošt umyť mydlom a vodou. Niektorí ľudia odporúčajú používať čistič na gril alebo odmasťovač grilu, aby sa ubezpečil, že je gril úplne čistý. 

Ako vyčistiť liatinu? Liatinové grilovacie rošty je možné vyčistiť vydrhnutím tvrdou kefou a horúcou vodou. Je možné použiť aj jemný čistiaci prostriedok. Po vyčistení treba rošt na grilovanie utrieť a potom umiestniť na teplo. Pomôžete tým vyschnúť grilovací rošt a zabránite korózii. Nerezový rošt na gril je možné vyčistiť utretím grilovacou škrabkou. Grilovací rošt je potom vhodné odmastiť čističom grilov alebo odmasťovačom, ktorý je možné tiež zakúpiť vo väčšine železiarstiev. Akonáhle je grilovací rošt čistý, je možné ho umyť hadicou a nechať uschnúť. Grilovacie rošty vyrobené z iných materiálov je treba čistiť podľa pokynov výrobcu.

Akonáhle je rošt na gril čistý, tak by mal byť naolejovaný sprejom na varenie alebo rastlinným olejom, aby sa zabránilo korózii av budúcnosti bolo ľahšie čistenie. Po nanesení oleja je potrebné grilovací rošt na 5 minút zahriať na vysokú teplotu, aby sa vytvorila patina, ktorá v budúcnosti uľahčí čistenie grilovacieho roštu. Grilovací rošt je možné tiež ošetriť zahriatím v rúre na 93 °C, kým nebude mať grilovací rošt čierny matný vzhľad.

Záver

A sme na konci nášho článku. Správna starostlivosť gril o rošt na grilovanie zaistí, že budete mať na tanieri skvele pripravené jedlo a vaše vybavenie bude mať čo najdlhšiu životnosť. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete ako na to!