Logo Logo
Ako vybrať gril
  • 21.08.2021
  • gril,

Krásne opečené špekáčiky, šťavnaté steaky a aromatická zelenina čerstvo z grilu. Na tieto dobrôtky sa s príchodom teplejšieho počasia teší väčšina ľudí. Otázkou však zostáva, aký si vybrať gril? V tomto článku sa pozrieme na to, ktoré typy a druhy grilov máme, pre koľko osôb sú vhodné, a ktoré opekanie sa hodí skôr na záhradu, balkón alebo terasu.

Grilovaná zelenina, hamburgery a klobásky na grile na drevené uhlie

Ako vybrať gril

Drevené uhlie, plyn, elektrika, dym alebo plameň - výber možností tepelnej úpravy mäsa je naozaj veľa, a ako sme už spomenuli na začiatku článku, s tým prichádza aj široký výber ponuky grilov od plynových grilov či elektrických grilov, udiarní alebo grilov na drevené uhlie. Každý typ grilu a každá metóda tepelnej úpravy má svoje požiadavky, výhody a nevýhody, ktoré si prehľadne predstavíme, aby ste našli optimálne gril priamo pre vás!

Plyn, drevené uhlie alebo elektrika?

Pri výbere nového grilu je toto hneď prvá otázka, ktorá rozhodne záleží aj na vašom pohľade na grilovanie. My sme mierni zástancovia grilov na drevené uhlie, ktoré sa čo najviac blíži klasickému a tradičnému opekania. Čas od času to jednoducho z grilu musí trochu dymiť a čmudiť. Mäso tým dostane aj tú typickú, ľahko zaúdenú chuť.

Avšak nie je to tak, že by sme boli proti plynovému grilu, ktorý oproti grilu na drevené uhlie ponúka veľa výhod. Zapnutie grilu na plyn napospol spočíva v jednoduchom stlačení tlačidla na grile, ktorý sa veľmi rýchlo zahreje a pri grilovaní spôsobuje málo dymu. Plynový gril je tak ideálny variantom napríklad pre rýchlo urobený steak, čo spočíva, v už spomínanému veľmi rýchlemu dosiahnutiu vysokej výhrevnosti.

Než dosiahnete ideálne teploty s grilom na drevené uhlie, tak to môže trvať aj pol hodinu. Nevýhodou plynového grilu oproti grilu na drevené uhlie je rozhodne množstvo techniky a príslušenstva, ktorý je jeho neoddeliteľnou súčasťou. Čistenie a údržba je spravidla jednoduchšie pri grile na drevené uhlie.

Ak bývate v byte a na grilovanie máte k dispozícii balkón, tak budete pravdepodobne nútení vyberať medzi malým grilom na elektriku alebo plyn. Alternatívou môžu byť aj bezdymové grily na drevené uhlie. Či už vak alebo kvak, rozhodne je vhodné na grilovanie upozorniť susedov. Steaky môžu voňať vynikajúco, avšak obliečky susedov vám tým nepoďakuje.

PONUKA GRILOV

Gril na drevené uhlie - tradičný grilovanie nad uhlíky

Vďaka hre ohňa a plameňov ponúka vonkajší gril na drevené uhlie okrem tepelnej úpravy aj veľmi príjemnú atmosféru. Už samotné zakladanie ohňa dokáže byť veľmi zábavnou činnosťou. Drevené uhlie potom dodáva jedlu typickú ľahko zaúdenú chuť. Vďaka tomu, že tento typ grilu nepotrebuje prívod elektriky alebo plynu, tak s ním môžete jednoducho manipulovať.

Ako sme už spomenuli, pri grilovaní na drevenom uhlí dochádza k tvorbe dymu či dymu. Radíme vždy dať svojim susedom vedieť, nech majú šancu schovať bielizeň alebo zatvoriť okná. Pred žeravé uhlíky dosiahnu ideálnej teploty, tak to môže trvať aj viac ako pol hodiny.

Gril na drevené uhlie

Štandardné, stĺpové a LotusGrilly

Štandardné gril na drevené uhlie je asi najznámejším typom z tejto kategórie grilov s klasickou formou pre uhlíky a roštom. Stojan, ktorý môže byť pre jednoduchšiu manipuláciu na jednej strane osadený transportnými kolieskami, dostáva úroveň grilovacej plochy na úroveň stola, vďaka čomu je grilovanie s týmto typom veľmi jednoduché a ideálne variantom pre začínajúcich nadšencov!

Kvalitnejšie modely ponúkajú robustný kryt vyrobený z práškovo lakovaného kovu alebo nerezovej ocele, robustný stojan, kvalitné grilovací rošt alebo postranné odkladacie plochy. Odporúčame vybrať gril s viacdielnym roštom, vďaka ktorému môžete pomocou viac úrovní roštu jednoducho regulovať úroveň tepelnej úpravy.

Stĺpový gril využíva komínový efekt k rýchlemu dosiahnutiu požadovanej teploty a je tak príhodný pre rýchle grilovanie. Spomenuli sme pôsobenie komínového efektu, ktorý sa dosahuje nasatím vzduchu v spodnej časti grilu, ktoré urýchľuje proces horenia a tým zrýchli zvyšovanie teploty. Vďaka klapke dokážete množstvo vzduchu a tým teplotu jednoducho regulovať. Vďaka svojmu stĺpovému tvaru potrebuje tento vonkajší gril veľmi málo miesta a je nenáročný na manipuláciu, čistenie a údržbu.

LotusGrill je veľmi štýlovým typom grilu na drevené uhlie so zabudovaným ventilátorom. Vďaka nemu je to bezdymové gril, ktorý uchováva a prevetráva uhlíky v uzavretej zásobníku. Okrem toho, že pri grilovaní nevzniká dym, tak dochádza aj k veľmi rýchlemu dosiahnutiu prevádzkovej teploty. Ako sme už spomenuli, rozpálené uhlíky sú v uzavretom nádobe, vďaka čomu sa na ne nedostane odkvapkávajúci tuk. Tento malý gril ponúka vďaka svojim vlastnostiam a rozmerom možnosť použitia aj na balkóne.

Guľatý gril

Guľový alebo guľatý gril patrí k najobľúbenejším typom grilu na drevené uhlie, ktorého teleso sa skladá z dvoch pologúľ. Na spodnej pologuľou sa nachádza priestor pre uhlíky, a rošt s grilovaným jedlom. Vrchná pologule slúži ako veko, ktoré sa môže vždy vyklopiť podľa potreby a chráni celý gril. Vďaka vetracím dierkam na veku tak môžete grilovať aj pri menšom daždi. S nasadeným vekom môžete grilovať aj metódou nepriameho grilovania, čím znateľne zvýšite možnosti použitia tohto typu grilu.

Odporúčame vybrať keramický guľatý gril pre čo najdlhšiu životnosť. Rozhodne sa zamerajte na gril s teplomerom, vďaka ktorému budete mať prehľad aj so zaklopeným vekom. Robustný stojan s transportnými kolieskami vám rozhodne uľahčí manipuláciu a presun grilu. Veľmi praktické je mať tento záhradný gril s výklopným roštom, vďaka čomu budete môcť drevené uhlie podľa potreby jednoducho pridávať.

Udiarne a Kamado

Mäso, rebrá alebo klobásky sú svätým grálom kultúry údenie mäsa. Aby ste zažili tento nevšedný kulinársky zážitok, tak je potrebné vybaviť sa udiarňou. K úprave mäsa dochádza nepriamou metódou pomocou horúceho dymu, ktorý tradične vzniká pri spaľovaní určitých druhov dreva. Mäso sa údi zhruba v rozmedzí 65 ° až 75 °C, vďaka čomu si mäso zachová svoj tuk. Táto metóda sa nazýva údenie horúcim dymom.

Kto má rád údeného lososa alebo údený syr, pre toho je zase metóda údenie studeným dymom, kedy sa údi pri teplote zhruba 15 ° - 30 °C. V našej ponuke nájdete aj grily s udiarňou, ktoré kombinujú práve grilovanie a údenie. Kamado a keramické grily kombinujú vlastnosti udiarne a okrúhleho grilu na drevené uhlie. Spodná i výklopná vrchná časť sa skladá z keramiky, ktorá skvele prijme a reflektuje teplo. Vetracie časti v spodnej aj vrchnej časti vytvárajú komínový efekt podobný tomu, ktorý je hlavným rysom stĺpového grilu a pri grilovaní tak môžete dosiahnuť teplôt až 400 °C.

Vďaka ovládanie prívodu vzduchu môžete s kamadem údiť rebrá a ďalšie pochutiny, ktoré sa konzervujú pomocou údenie. Praskanie dreva je jednou z viacerých romantických častí sprevádzajúce grilovanie. Prenosné ohnisko je tak absolútnym základom. Po tvorbe uhlíkov je však možné spoločne so šibenicovým zavesením premeniť ohnisko na otočný gril! Kvôli tvorbe uhlíka a sadziam odporúčame takto grilovať len na záhrade.

Plynový gril - pohodlné grilovanie bez dymu

Ak vám záleží na rýchle prevádzkyschopnosti, precíznosti a jednoduchom ovládaní, tak ste rozhodne na ceste k plynovému grilu, s ktorým sa nestráca čas - zapálenie je na gombík a zahriatie nesprevádza dym alebo sadze. Plynové grily potrebujú zhruba 10 minút, než sa dostanú do prevádzkovej teploty a nedlho po vypnutí sa teleso grilu zase ochladí. Potom už len stačí rošt vyčistiť kefou. Plynové fľaše sú ľahko k dostaniu a pomalé grilovanie alebo rýchle pripečeniu sa jednoducho reguluje.

Záhradný plynový gril

Čo však pri plynových griloch chýba je dymové aróma, ktoré je tak typické pri potravinách z grilu na drevené uhlie. Plynový kotlový gril veľmi šetria miestom a ponúka takmer všetky výhody kotlových grilov na drevené uhlie, avšak bez nežiadúcich nečistôt a popola. S integrovaným aromatizačním lievikom môžete ľubovoľne voliť medzi priamym alebo nepriamym grilovaním. Samozrejme odpadá prikladanie dreveného uhlia a teplota sa jednoducho reguluje priamo na grile.

Plynové grily s viac horákmi sú vysoko flexibilnými pomocníkmi ponúkajúca veľa priestoru pre vaše grilovanie. Horáky majú vlastné a veľmi plynulé nastavenie teploty, takže môžete naraz nechať na jednom horáku niečo dlhšie ťahať a na druhom prudko osmažiť. Podľa modelu grilu sa na grilovací rošt zmestia porcie pre 4, 6 a viac ľudí zároveň. Ideálny záhradný gril!

Pokiaľ chcete grilovať jedla s teplotou až 800 °C, tak sú veľmi vhodné keramické, plynové grily s infračerveným horákom. Ich vlastnosti a priestorová nenáročnosť z nich robí ideálne kandidátmi pre grily na terasy či balkóny. V tomto malom, ale výkonnom grile dokážete pripraviť mäso, ryby, ovocie, ale aj dezerty.

Chcete grilovať na balkóne? V tom prípade sú stolové plynové grily optimálnym riešením! Namiesto roštu má tento malý gril grilovaciu dosku, na ktorej môžete pripravovať burgery, ryby ale napríklad aj vajíčka. Väčšina modelov ponúka 2 až 4 horáky, vďaka čomu si môžete ako na väčšom grile regulovať zvlášť teplotu pod jednotlivými horákmi!

Elektrický gril - profík na váš balkón

Jednoduchosť, čistota, úspora priestoru a minimum pachov a dymu, presne to vám ponúka elektrické grily, ktoré sú výborným riešením pre váš balkón alebo malú terasu. Zapojiť do zásuvky a chvíľku počkať - presne to stačí na to, aby ste mohli začať s grilovaním! S plynom alebo dreveným uhlím si vôbec nemusíte lámať hlavu.

Kontaktný gril

Praktické sú modely s vodným kúpeľom, do ktorých môže odkvapkávať tuk z jedla a ktoré ochladzujú vnútorný obal grilu, vďaka čomu sa môže bez problému položiť napríklad na stôl. Následne stačí nádobku len opláchnuť vodou a gril je ako nový. Rošt alebo grilovací doska sa často môže umývať v umývačke. Elektrické grily sú veľmi bezpečné, pretože pri ich funkciu nevznikajú žiadne plamene a prípadné sadze. Nevýhodou je, že nedosahujú takých vysokých teplôt, ako iné typy grilov a mäsu chýba to ľahké údené arómu, ako u grilov na drevené uhlie.

Elektrické stolové grily sú variantom, ktorú sme už na začiatku spomenuli. Vďaka vodnom kúpeli alebo šikovnému stojana sa dajú jednoducho postaviť na stôl, a sú tak veľmi praktické hlavne na malých balkónoch. Ako jeden z mála grilov je tento typ vhodný aj do vnútorných priestorov, vďaka čomu môžete grilovať, aj keď vonku treba sneží! Dovtedy ho môžete veľmi jednoducho a prakticky uschovať do skrine.

Kontaktné grily sú jedinečnou formou elektrických stolových grilov. Grilujú potraviny rovnomerne z oboch strán, čím skracujú dobu potrebnú pre grilovanie. Používajú sa na prípravu steakov, toastov, sendvičov a ďalších pochutín. Veľmi obľúbená voľba pre vonkajšie aj vnútorné grilovanie.

Ak nechcete zaberať miesto na stola, tak je rozhodne dobrou voľbou elektrický gril so stojanom, ktorý ponúka stabilitu a príjemnú pracovnú výšku. Tieto grily sú často vybavené s výklopnou vrchnou časťou, ako tomu je napríklad pri okrúhlych grilov na drevené uhlie. Elektrické grily na báze infračerveného žiarenia dokážu dosiahnuť teplôt až 800 °C, čo sa vyrovná aj väčším plynovým grilom. Vyznačujú sa jednoduchým použitím a skvelými grilovacími výsledky.

Veľkosť grilu

Jedno z kritérií pri výbere nového grilu je počet osôb, pre ktorý budete väčšinou grilovať. Aký veľký gril vlastne vybrať? Dve klobásy sa zmestia aj na ten najmenší gril. Ak však budete chcieť pridať nejaké steaky a grilovanú zeleninu, tak už bude potrebné stredne veľké modely. Veľké záhradné grily potom sú ideálnou voľbou pre rodiny s deťmi a priateľmi.

Nikoho zrejme neprekvapí, že malý gril zaberie relatívne málo miesta a spotrebuje menej dreveného uhlia alebo plynu ako väčšie modely. Malá veľkosť sa však kompenzuje vysokou mobilitou, vďaka čomu sú to ideálne grily na balkón, kempovanie, pláž alebo park. Na balkóne, v kempe alebo na terase môžete vďaka možnosti pripojenia použiť aj kompaktný elektrický gril. Sú to však modely vhodné na grilovanie pre pár osôb.

Na väčším grile sa už dá kúzliť. Vďaka viac horákom plynových grilov môžete naraz smažiť na prudko, a pritom o kúsok ďalej pomaly prepeká. Odporúčame vždy vyberať gril s množstvom odkladacie plochy, ktoré budete počas grilovania veľmi kvitovať. Pri výbere veľkosti sa skúsení grilovací nadšenci riadi jedným heslom - gril sa dá nahradiť iba väčším grilom!

Priame a nepriame grilovanie

V našom článku sme u jednotlivých druhov grilov zmienili priame a nepriame grilovanie, ktoré si teraz vysvetlíme. Priame grilovanie spočíva v tom, že sa jedlo tepelne upravuje žiarom priamo od ohňa. Tento typ grilovanie sa používa na úpravu hlavne tenších potravín od steakov, zeleniny, rybích filé, burgerov, špízov alebo kreviet. Vhodné sú na to napríklad grily na drevené uhlie bez veka.

Gril na drevené uhlie s udiarňou

Nepriame grilovanie je pravý opak a spočíva v pomalej tepelnej úprave mimo žiar ohňa, hlavne potom väčších jedál a potravín. Tým dosiahneme, že sa jedlo počas úpravy nepripáli. Touto tepelnou úpravou sa pripravujú napríklad rebrá, bôčik, kurčatá a ďalšie. Údenie je taktiež nepriama metóda. Pre tento typ tepelnej úpravy je potreba grilu s vekom.

Priame a nepriame grilovanie môžete aj kombinovať. Príkladom môžu byť steaky, ktoré sa napred na prudko osmažia, aby sa zatiahli. Na to sa uberie teplota a steaky sa za pár minút nepriamou metódou "dorobia". Získate tak krásne upravené mäso s krustou na povrchu a šťavnaté vnútri.

Grilovací rošt - nerezový, liatinový alebo smaltovaný?

Keď nepočítame modely s grilovacou doskou a kontaktné grily, tak grilovací rošt je neoddeliteľnou súčasťou všetkých grilov a nájdete ich v rôznych materiálových prevedeniach. Tie so sebou prináša i pozitívne a negatívne vlastnosti. Veľmi kvalitné sú nerezové rošty, ktoré sú jednoduché na údržbu, žiaruvzdorné a odolné voči korózii. Široké rošty môžu na potravinách urobiť krásne mriežkami.

Liatinové rošty sa vyznačujú vedením tepla. Nevýhodou oproti nerezovým je trochu náročnejšia údržba. Pre vytvorenie ochrannej vrstvy by sa na neho mal naniesť tenkou vrstvou rastlinného oleja a nechať ľahko pripáliť. Čistiť ho potom môžete vlažný alebo teplý. Smaltované rošty sú vďaka ochrannej vrstve chránené pred koróziou, avšak môžu sa lámať.

PONUKA GRILOV

Odporučené príslušenstvo

Grilovanie sa nezaobíde bez príslušenstva ke grilom. Grilovacie kliešte sú úplným základom a často ich nájdete v praktických setoch spoločne grilovacím roštom na ryby, grilovacími ihlami, steakovým nožom, štetcom na potieranie a ďalším grilovacím príslušenstvom. Rozhodne by sa nemalo zabúdať na údržbu, a preto vám odporúčame náš článok Ako vyčistiť gril, v ktorom nájdete množstvo užitočných rád a tipov.

Bezpečnosť predovšetkým, a preto myslite na grilovacie rukavice, ktoré ochránia pred zbytočným a nepríjemným zraneniam. Ak váš gril nemá integrovaný teplomer, tak by ste mali zvážiť kúpu externého grilovacieho teplomera, s ktorým budete mať prehľad o teplote vo vnútri grilu alebo vnútri mäsa. Grilovacia plocha je rozhodne šikovným doplnkom grile, na ktorom môžete grilovať celoplošne, alebo pripravovať potraviny ako vajíčka. Pre labužníkov potom už chýba len pizza kameň.

Záver

Či už siahnete po elektrickom, plynovom grile alebo grile na drevené uhlie je koniec koncov cela a len na vás. Vždy však vyberajte podľa vašich priestorových možností a množstvo osôb, pre ktoré budete väčšinou grilovať. My dúfame, že sme vám s výberom pomohli a prajeme dobrú chuť