Logo Logo
Ako vybrať čističku vzduchu
  • 16.12.2021
  • čistička vzduchu,

Ako už ich názov napovedá, čističe vzduchu sú zodpovedné pre filtráciu vzduchu a minimalizovať v ňom napríklad prach, peľ, alergény alebo aj nepríjemné zápachy. Ako čistička vzduchu funguje, aké máme druhy a podľa čoho si čističku vzduchu vybrať? Presne na to sa pozrieme v tomto článku!

Ako vybrať čističku vzduchu

Ako vybrať čističku vzduchu

Najprv sa pozrieme na funkciu čističky vzduchu a aké má druhy filtrácie. Následne sa pozrieme na najdôležitejšie kritériá výberu novej čističky vzduchu a na záver sa pozrieme na najčastejšie otázky. Na konci článku tak už budete presne vedieť, ako vybrať čističku vzduchu!

Ako funguje čistička vzduchu

Kto hľadá čističku vzduchu, ten nenarazí iba na klasické filtrové čističe, ale aj takzvané „práčky vzduchu“ alebo zvlhčovače vzduchu. Zvlhčovač vzduchu nasáva vzduch pred ventilátor a preháňa ho cez vodný filter, v ktorom dochádza k čisteniu a zvlhčeniu vzduchu.

Klasický čistič vzduchu nasáva rovnako ako zvlhčovač vzduch cez ventilátor, napriek tomu ho nepreháňa cez vodu, ale cez veľmi jemné filtre, ktoré okrem čistenia vzduchu od nečistôt dokážu chytiť aj nepríjemné pachy. Detailnejšie sme sa na túto tému zamerali v našom článku Ako funguje čistička vzduchu, v ktorom taktiež nájdete množstvo užitočných rád a tipov na výber novej čističky.

PONUKA ČISTIČIEK VZDUCHU

Druhy filtrácie

Existuje množstvo modelov, ktoré vďaka svojej špecifickej filtrácii majú špecializáciu na rôzne druhy nečistoty. Napríklad modely s HEPA filtrami sú ideálnymi čističmi proti vznikaniu plesní, či vhodné pre ľudí s astmou.

Niektorí výrobcovia poukazujú na to, že ich čističe s HEPA filtrami majú takzvaný „antivírusový mód“, ktorý filtruje vírusy aj baktérie. Keď sa pozrieme do praxe, tak ešte nebolo potvrdené, ako dobre funguje napríklad proti novému typu koronaviru Covid-19 ešte nebolo študované. Použitie vzduchového filtra znižuje podiel vírusov a baktérií vo vzduchu v miestnosti, ale o účinnosti proti novým vírusom nemožno urobiť žiadne vyhlásenia.

Práčka vzduchu je zas lepšie prispôsobená na filtráciu cigaretového dymu, prachu alebo peľu.

Concept CA2000 Perfect Air Smart čistička vzduchu

Čističky vzduchu s HEPA filtrami

  • Veľmi efektívne čističky, hlavne v boji proti plesniam.
  • Tento druh čističiek vzduchu má až 99,9 % filtráciu vzduchu od všetkých častíc vo vzduchu a dobre si poradí aj s baktériami.

Čistička vzduchu s ionizátorom

  • Pri ionizácii vzduchu dochádza pomocou elektrického výboja. Vďaka tomu sa (veľmi jednoducho povedané) nečistoty na seba nabaľujú do zhlukov, ktoré potom jednoducho vyfiltruje.
  • Často čističky vzduchu s ionizátorom sa odporúčajú pre alergikov.

Zvlhčovač vzduchu s aktívnym uhlíkovým filtrom

  • Uhlíkové filtre veľmi dobre filtrujú vzduch od zápachov (rovnaký princíp je pri digestore).
  • Zvlhčovače vzduchu sú vhodné aj na filtráciu vzduchu od cigaretového dymu.

Ozónové čističky vzduchu

  • Ozónové čističky vzduchu neutralizujú nepríjemné pachy.
  • Veľmi vhodný na profesionálne nasadenie v reštauráciách či hoteloch.
  • O tomto type čističiek vzduchu sa veľa napísalo a veľa povedalo. My odporúčame nebyť v miestnosti, v ktorej sa používa a následne veľmi vetrať.

Výhody a nevýhody

Čističky vzduchu s HEPA filtrami veľmi odporúčame alergikom alebo ľuďom, ktorí bývajú v mestskej zástavbe s intenzívnou cestnou dopravou. Hlavne v spálni bude vaše zdravie veľmi kvitovať akýkoľvek typ čističky vzduchu. Niektoré modely čističiek vzduchu s HEPA filtrom majú nočný režim, v ktorom môžu filtrovať veľmi ticho. Pre toho, kto sa zaujíma o čističky vzduchu s HEPA filtrami sme pripravili prehľad výhod a nevýhod:

Výhody

  • V testoch čističiek vzduchu sa modely s HEPA filtrami často skvele prezentujú vo filtrácii prachu, peľov, baktérií, vírusov alebo nepríjemných pachov.
  • Modely čističiek často dostupné v jednom s klimatizáciou
  • Možné použitie s esenciálnymi olejmi pre príjemnú vôňu vo vašej izbe

Nevýhody

  • Kvalitné modely sú často drahé
  • Nemôžu byť použité ako zvlhčovače vzduchu

Kritériá výberu

Prešli sme si funkciu čističky vzduchu a rôzne druhy filtrácie vrátane ich vlastností a použitia. Teraz sa pozrieme na hlavné kritériá ovplyvňujúce výber novej čističky vzduchu.

Zásadná je veľkosť izby

Ani najlepší čistič vzduchu vám nepomôže v prípade, že je na veľkosť izby veľmi malý. V popise produktu vždy hľadajte maximálnu veľkosť miestnosti, pre ktorú je čistič prispôsobený. Čističe pre plochy max. 20 m2 a max. 100 m2 sa od seba veľmi líšia.

TrueLife AIR Purifier P5 WiFi čistička vzduchu

Kúpiť ionizátor?

Kúpiť čističku vzduchu s ionizátorom má zmysel vtedy, ak sa nachádzate v byte či dome, v ktorom je zvýšená expozícia prachu. To môže byť, ak máte domácich miláčikov alebo žijete v blízkosti polí a lúk.

Čistička vzduchu do auta

Pre fajčiarov v automobiloch je čistička vzduchu s ionizátorom ideálnym riešením. Nevoľte však najlacnejšie čističky len preto, že to je čistička „iba“ do auta. S kvalitným čističom s uhlíkovým filtrom budete veľmi spokojní, a okrem dymu vás zbavia aj zvieracích pachov v prípade napríklad psieho sprievodu.

Najčastejšie otázky

Teraz sa pozrieme na najčastejšie otázky spojené s prevádzkou či údržbou čističky vzduchu.

Ako dlho by mala čistička „bežať“?

Je veľmi ťažké určiť správny interval. Doba prevádzky sa rôzni podľa použitia. U fajčiarov, ktorí domácnosť silne zaťažujú cigaretovým dymom môže byť doba prevádzky aj 10 hodín za deň. To isté môže platiť pre byty s domácimi miláčikmi, a to hlavne počas daždivých dní pri ktorých zvieratá intenzívnejšie zapáchajú. Odporúčame modely pracujúce nezávisle, ktoré sa aj v noci samy vypnú, čím šetríte aj elektrickú energiu.

V domácnostiach s alergikmi sú potrebné 2–3 hodiny dostačujúce. Záleží aj na konkrétnom ročnom období a type alergie.

  • Malý tip: Pri výbere venujte pozornosť príkonu čističky. Čím nižší príkon, tým nižšia spotreba elektrickej energie.

Aké zdravé sú vôbec čističky vzduchu?

Pre alergikov sú hlavne kombinované modely spájajúce čističku a zvlhčovač obrovským prínosom. Aj v domácnostiach s vysokým výskytom peľu, prachu, cigaretového dymu atď. by mali byť čističky vzduchu neodmysliteľnou súčasťou vášho domáceho vybavenia. Ľuďom, ktorí nie sú tak často vystavovaní prachu či peľu, však stačí párkrát za deň poriadne vyvetrať.

Ako často meniť filter

Veľa modelov majú vlastný indikátor, ktorý vám ukáže, kedy je potrebné filter vymeniť. Všeobecne však platí, že by sa filter mal, čo pol roka vymeniť. Pred kúpou sa tak informujte aj o cenách náhradných filtrov.

PONUKA ČISTIČIEK VZDUCHU

Záver

A sme na konci nášho článku, v ktorom sme vám priblížili možnosti a kritériá pri výbere novej čističky vzduchu. Teraz veríme, že už viete, ako vybrať čističku vzduchu. Nám nezostáva nič iné ako sa rozlúčiť a tešíme sa na vás pri ďalšom článku