Logo Logo
Ako funguje čistička vzduchu
  • 16.12.2021
  • čistička vzduchu,

Či už bývate v meste alebo na vidieku. Čistička vzduchu je efektívnym vybavením na boj s alergénmi, poletujúcim prachom a ďalšími škodlivými látkami. Avšak ako čistička vzduchu funguje? Aké ponúka možnosti filtrácie? To a oveľa viac sa dozviete v našom článku.

Ako funguje čistička vzduchu

Ako funguje čistička vzduchu

Najprv sa pozrieme na všeobecnú funkciu čističky vzduchu a ako k čisteniu vzduchu dochádza. Následne prejdeme k rôznym typom filtrácie, s ktorými sa na trhu stretnete a na záver sa pozrieme na to, ako čo najefektívnejšie čističku umiestniť, či je čistička vzduchu vôbec nutná a či nestačí iba veľa vetrať. Poďme na to!

Funkcia čističky vzduchu

Čistička vzduchu nasáva cez čo možno najväčší integrovaný ventilátor vzduch v izbe, ktorý vedie do vnútorných častí čističa. Čím väčší je ventilátor, tým menšie môžu byť jeho otáčky na nasatie čo možno najväčšieho množstva vzduchu. Vďaka nižším otáčkam sú čističky s väčším ventilátorom menej hlučné.

Následne sa vo vnútornej časti čističky nasatý vzduchu preženie jedným alebo viacerými rôznymi filtrami. Každý z filtrov má pritom špeciálny účel a čistí vzduch od určitého typu nečistôt či znečisťujúcich látok. Zatiaľ čo je väčšina čističiek vzduchu vybavená mechanickými filtrami, tak sú vysoko kvalitné čističky vybavené ďalšími čistiacimi prvkami, vďaka ktorým sa môžete zbaviť aj pachov vo vzduchu. Po vyčistení cez filtráciu sa vyčistenie vzduch vracia cez výpust späť do izby.

PONUKA ČISTIČIEK VZDUCHU

Filtračné systémy

Často nestačí jeden typ filtrácie na to, aby ste vzduch zbavili všetkých nečistôt. Z toho dôvodu kombinujú výrobcovia viac typov filtrácie a filtračných systémov. Ktoré si teraz prejdeme.

TrueLife AIR Purifier P7 HEPA filter

Predfilter

Prvým filtrom čističky vzduchu býva spravidla predfilter, ktorý sa skladá z mriežky. Slúži ako také sito na hrubé nečistoty, ktoré sa v mriežke zachytia. Najčastejšie sa v nej zachytia vlasy, chlpy, prachové častice či drobný hmyz. Predfiltre sú najčastejšie permanentnými filtrami, ktoré spravidla nemusíte meniť. Občas je však vhodné tento filter umyť alebo povysávať podľa návodu na údržbu čističky vzduchu.

HEPA filter

Nasleduje veľmi známy HEPA filter, ktorý sa skladá zo spleti filtračných vlákien o rôznych hrúbkach, ktoré sú nesystematicky spletené k sebe. Vďaka tomu vzniká unikátne filtračné prostredie na zachytenie nečistôt. Oproti sitku predfiltra pracuje HEPA filter s pomocou bariérového, zotrvačného a difúzneho efektu.

HEPA filter umožňuje filtrovať zo vzduchu aj tie najmenšie častice ako baktérie a vírusy. Podľa triedy a účinnosti HEPA filtrov H13 a H14 dokážu filtrovať 99,95% respektíve 99,995% všetkých častíc o veľkosti medzi 0,1 a 0,3 mikrometrov. Samozrejme existujú aj menej či viac efektívne HEPA filtre. Príkladom môže byť HEPA filter triedy E 10, ktoré filtrujú s účinnosťou rovnakej alebo vyššej, než je 85 %. Na druhej strane spektra sa nachádzajú ULPA filtre ako U 17 s filtračnou účinnosťou 99,999995 %.

Uhlíkový filter

Uhlíkové filtre sa skladajú z vysoko porézneho aktívneho uhlia, ktorého štruktúru si môžete predstaviť ako špongiu na umývanie, ktorá má rôzne veľké a spojené póry. Vďaka tejto štruktúre získate obrovskú vnútornú plochu. Obrazne povedané zodpovedá rozmerovo povrch 4 gramov aktívneho uhlia povrchu futbalového ihriska.

Funkčnosť aktívneho uhlia je založená na adsorpcii častíc a plynov a na katalytické schopnosti rozkladať určité látky. Počas adsorpcie sa vďaka väzobným silám molekuly uhlíka a znečisťujúcich látok lepí k sebe. Veľká plocha je tu veľkou výhodou, aby sa na seba naviazalo čo najviac častíc a škodlivín. Aktívne uhlie zároveň pôsobí ako katalyzátor a môže napríklad napomáhať rozkladu ozónu.

Filter s aktívnym uhlím je spotrebný materiál a musíte ho pravidelne meniť, aby ste zachovali čo najvyššiu efektivitu filtrácie vzduchu.

UV filter

Na neutralizáciu vírusov alebo baktérií sa používa fotokatalyzátor. Mechanizmus filtrácie je založený na fotokatalytickom efekte, pri ktorom ožarovaním oxidu titaničitého UV svetlom vznikajú voľné hydroxylové radikály (tzv. OH radikály). Radikály sú veľmi reaktívne a rozkladajú organický materiál. Produkty rozkladu sú obvykle stabilné organické (najmä CO2 a H2O).

Generátor ozónu

To, čo ešte HEPA filtre a filtre s aktívnym uhlím nedokázali by mal zvládnuť generátor ozónu: Ozón je vysoko reaktívna molekula, ktorá rozkladá prchavé organické zlúčeniny (a pachy) na zodpovedajúce produkty degradácie. Často sa tak používa napríklad v hoteloch. Pokiaľ však chcete použiť ozónový čistič vzduchu, tak odporúčame sa pri práci čističa nevyskytovať v miestnosti a dostatočne ju vetrať.

Concept CA1030 čistička vzduchu

Kombinácia filtrov

Podľa cenovej kategórie nájdete v čističke jeden alebo viac druhov filtrácie. Pri výbere čističky vzduchu dbajte na to, aby mala čistička aspoň HEPA filter, ktorý dokáže pochytiť veľké množstvo častíc. Integrovaný ionizátor alebo UV filter dokážu efektivitu čistenia vzduchu ešte zvýšiť. V prípade, že však má vaša čistička vzduchu kvalitný HEPA filter, tak bude zvýšenie efektivity minimálne, pretože drvivá väčšina častíc bude odfiltrovaná už spomínaným HEPA filtrom.

Ak hľadáte novú čističku vzduchu, tak vám odporúčame začítať sa do nášho článku Ako si vybrať čističku vzduchu, v ktorom sme si prešli všetky dôležité kritériá pre výber novej čističky.

Nestačí len vetrať?

Veľa ľudí sa však pred kúpou čističky vzduchu sama seba pýta „potrebujem ju vôbec? Nestačí mi iba veľa vetrať?“. Vetranie je rozhodne veľmi dôležité na to, aby sa obmenil vydýchaný vzduch v miestnosti. Na druhú stranu týmto vetraním púšťate do svojej domácnosti mnoho alergénov či iných častíc, či už ide napríklad o prach v mestskej zástavbe alebo peľ z polí na vidieku. Z týchto dôvodov je vlastnenie čističky vzduchu ešte o to vhodnejšie.

Najlepšieho efektu dosiahnete optimálnym umiestnením

Tiež správne umiestnenie veľmi ovplyvňuje efektivitu vašej čističky vzduchu. Najlepšou variantou je v tomto prípade rozhodne stropná čistička vzduchu. Vďaka umiestneniu pri strope môže čistička nerušene nasávať a vypúšťať vzduch v miestnosti. Aj klasické stojacie čističky vzduchu môžu byť veľmi efektívne, ale mali by byť umiestnené voľne v izbe, a nie schované vo výklenkoch.

PONUKA ČISTIČIEK VZDUCHU

Záver

A sme na konci nášho článku. Nie je rozhodne náhodou, že sú čističky vzduchu veľmi obľúbeným vybavením domácností ako na vidieku, tak v mestskej zástavbe. Vďaka rôznym typom filtrácie tak nachádzate širokú možnosť výberu čističky vzduchu presne pre vás. Veríme, že vďaka nášmu článku už viete, ako na to