Logo Logo
Ako prať poťah na matrac?
  • 08.03.2023
  • poťah na matrac,

Poťah na matrac je rovnako zaťažovaný ako obliečky, ak nie viac. Len si vezmite, že na ňom ležíme celou váhou, teda sa, hoci cez plachtu, do nej dostáva veľké množstvo potu a špiny. Nebudeme preháňať, keď napíšeme, že pokiaľ mu nevenujete dostatočnú starostlivosť, ležíte v špine. A ruku na srdce. Ako často poťah matraca periete? Všetko o praní a starostlivosti o poťahu matraca sa dozviete v našom článku.

Ako prať poťah na matrac?

Ako prať poťah na matrac?

Hlavné sústredenie nášho článku je na ochranný poťah na matrac, avšak poťah je len súčasť celku. Pokiaľ budete prať poťah na matrac, ale nebudete správne udržiavať a čistiť matrac či obliečky, tak bude vaša námaha s poťahom k ničomu. Všetko si prejdeme v nasledujúcich kapitolách, aby ste vždy spali v čistom a zabránili vzniku alergií či iných problémov. Poďme na to!

Ako prať matracové poťahy?

Väčšina ľudí podľa prieskumov nedáva taký dôraz na pranie poťahu matraca ako čistenie obliečok. A aj to je niekedy na škorpiónovi, že? Chápeme. Vyzliecť prestieradlo, ťahať sa s matracom, z ktorého sa zložito dáva dole matracový chránič, to nie je žiadna zábava, je to fyzicky náročné a zaberie to veľa času. Robíte to však pre svoje zdravie, čistotu a komfort, pretože si ľahnúť do mäkkého a voňavého je vždy lepšie. Je ale pravda, že môžeme byť zhovievavejší, pretože napríklad perinu v noci viac objímame, takže pot z nej ich cítiť.

Ako často prezliekať posteľ? Zatiaľ čo obliečky by sme mali meniť po 14 dňoch, povlak na matrac treba vyprať raz za mesiac. Veľa ľudí to asi šokuje, z hľadiska hygieny je to ale jedine dobre. Niekto rieši, že obliečky na matrac dlho schnú, preto je dobré mať v zásobe rezervu, teda náhradný poťah na matrac. Ten je možné zakúpiť, a to rovno pri kúpe matraca, aby ste mali adekvátnu náhradu. Zatiaľ čo starý matrac sa potom vyhodí, pretože nevyhovoval ortopedicky, kúsok látky pokojne aj vydrží.

CHRÁNIČE MATRACA A TOPPERY

Ako vyčistiť matrac?

Majte na pamäti, že matrac nekupujeme každú chvíľu. Preto je dobré do nej investovať a následne sa o ňu aj starať. Aby ste sa trafili do správneho matraca presne pre vás, tak odporúčame náš článok Pružinový alebo penový matrac?, v ktorom sme porovnali dva najčastejšie typy matracov. Kúpa správneho matraca je jedna vec, správna starostlivosť je úplne iný príbeh. Ak ju nenecháte čas od času vyvetrať, bude sa v nej držať vlhkosť, zrodia sa tam napríklad aj nejaké malé organizmy, a tým nemyslíme malého človiečika, ktorý často vzniká aj pri hrách v posteli. Matracový chránič je preto nevyhnutný na ochranu. Niekto si myslí, že nie je potreba, veľa ľudí má len molitan a stačí im, keď tento kúsok obalí plachtou.

Majte však na pamäti, že čím väčšia bariéra medzi telom a samotným jadrom matraca bude, tým lepšie. Avšak povlak by mal byť aj priedušný, preto zvažujte zloženie látky povlaku na matrac. Priedušnosť sa však týka „dýchania“ matraca. Dnešné technológie sú tak vyspelé, že existujú ešte externé chrániče. Tie sú rovnako priedušné, ale zároveň aj nepremokavé, aby neprepustili pot, krv alebo aj moč u detí či starších ľudí. Práve odnímateľný externý chránič matraca s nepremokavou úpravou bude potom matrac udržiavať dlhšie čistý, zdravý a predĺži jeho životnosť. S takou starostlivosťou matrac vydrží celých 7 rokov, po kedy sa odporúča meniť matrac. Teoreticky ale zvládne aj guľatiny, teda 10 rokov. Na správne čistenie matraca sme sa detailnejšie zamerali v našom článku Ako vyčistiť matrac.

Ako správne vyprať povlak na matrac?

Mnoho ľudí má pocit, že keď si kúpia mnohonásobnú ochranu vo forme chráničov, okolité vplyvy ako pot sa do matraca toľko nedostanú. Nenechajte sa mýliť. Na jednej strane chránite matrac, uvedomte si ale, že na chrániči ležíte vy, teda, pokiaľ poťah na matrac periete málo, povaľujete sa vo vlastnom pote a inej špine. Aj keď to nemusíte vnímať, za čas prídu alergie, kožné problémy a iné neduhy. Pravidelnú starostlivosť si zaslúži vaše telo aj poťah matraca.

Aj keď sa jedná o veľký kus látky, môžete ho vyprať v pohode doma. Dajte si však pozor na to, akú máte veľkú práčku, aby ju poťah nasiaknutý vodou nestrhol. A aj keď poťah na matrac natlačíte do spotrebiča, môže sa stať, že ho poškodíte. Penivý prášok ľahko vybubla, pokiaľ nebude mať dostatok priestoru. Ak teda poťah napcháte do práčky tak tak, buď ju vymeňte za väčšiu, alebo ho vyperte vo vani či v špeciálnej práčovni. Záleží aj na tom, z akého materiálu povlak je, podľa toho mu prispôsobte starostlivosť. A v horúcich letných dňoch perte povlaky viac, pretože sa viac potíte.

Vrchný Matrac Gamma 180x200

Na koľko sa perie povlak na matrac?

Keď budete chránič prať, skontrolujte ho. Ak objavíte viditeľné škvrny ako krv, víno, moč, nedávajte povlak ešte do práčky, ale odstráňte postriekanie príslušnými pracími prostriedkami. Veľmi odporúčame dať matracový poťah dobre odmočiť. V prípade potreby pokojne použite aj hubku alebo kefku. Na samotné pranie nepoužívajte agresívne prostriedky, klasický prací prášok stačí. Niekto používa na hygienické odstránenie baktérií alkohol, napríklad vodku a až potom poťah vyperie v klasickom prášku. Je to ale pomerne drahá starostlivosť.

Nikdy potom na pranie chrániča matraca nepoužívajte aviváž. Tá je zbytočná, pretože nič nemusí zjemniť, voňať aj nie. Naopak, ruší štruktúru vlákien, spôsobuje aj zašednuté fľaky. Až vložíte poťah matraca do práčky, zvoľte prací cyklus s teplotou minimálne 60 °C. To je totiž teplota, ktorá bezpečne zahubia roztoče. Nemusíte tak povlak prať na viac len preto, aby sa v podstate dezinfikoval. Vyššie teploty platia už na silné škvrny. Chránič potom perte samostatne, sušiť môžete v sušičke aj na sušiaku. Mal by však uschnúť za pár hodín. Keby ste ho sušili dva dni vo vlhkej práčovni, nie je to dobré, pretože vlhkosť by sa potom preniesla do matraca.

Ako prať obliečky na matrac?

Vždy sa orientujte podľa inštrukcií na štítku, preto vyberajte povlak na matrace aj podľa toho, ako vám bude vyhovovať. Vyrábajú sa chrániče z prírodných vlákien, syntetické či s vodeodolnou úpravou. Rovnako si môžete premyslieť, či chráničom chcete zabrániť škvrnám alebo aj roztočom. Robia sa aj povlaky s letnou a zimnou verziou. V tej zimnej podobe sa jednoducho len hore otočí zateplenou stranou (často opatrenou plyšom). Pokiaľ používate po celú dobu životnosti matraca jeden povlak, pravdepodobne vám nevydrží. Keď sa aj pravidelne perie, prestane po čase plniť svoju funkciu. Ako poznáte, kedy už je poťah starý? Akonáhle prepustí tekutiny alebo sa bude párať. V tom prípade neváhajte ho ihneď vymeniť.

Záver

A sme na konci nášho článku. Zdravie máme iba jedno a správne sa oň starať je základ. To platí aj pre prostredie, v ktorom spíme. Poťah na matrac je rozhodne skvelou voľbou, je však potrebné sa oň náležite starať. A nielen o neho. Ak budete čistiť poťah na matrac, ale nebudete