Logo Logo
Ako vyčistiť matrac
  • 07.01.2022
  • matrac, ako vyčistiť matrac,

Nie je žiadnym tajomstvom, že kvalitný spánok je zásadný pre naše celkové zdravie a pohodu. Čo však možno neviete, je, že kvalita vášho spánku priamo súvisí so stavom vášho matraca. Špinavý a postriekaný matrac môže viesť k sérii zdravotných problémov, vrátane dýchacích problémov, alergií a podráždeniu pokožky.

Ako vyčistiť matrac

Ako vyčistiť matrac

Presne preto je potrebné vedieť, ako správne vyčistiť matrac. Presne na to sa pozrieme v našom článku, v ktorom vám povieme, prečo je dôležité čistiť matrac, ako často a správne ho čistiť, čo použiť za čistiace prostriedky a ako často by ste mali matrac meniť. Poďme na to! 

Prečo je dôležité čistiť matrac

Matrac je jedným z najdôležitejších vybavení spálne. Pretože na nej ležíme a spíme každý deň, tak je jej čistota veľmi dôležitá. Pokiaľ matrac čistiť nebudeme, začnú sa na ňom usadzovať nečistoty a baktérie, čo má negatívny vplyv na naše zdravie. Pokiaľ je matrac kontaminovaný baktériami, tak sa môže aj rýchlo rozpadnúť. Samozrejme nesmieme zabudnúť na našu odumretú kožu, ktorá zabraňuje matrac správne dýchať.

Pravidelným čistením matraca sa urýchli rozklad nečistôt as nimi aj baktérií, zároveň matrac prospeje predovšetkým dezinfekcia. Pravidelné čistenie matraca je jednoduché a rýchle, čo si prejdeme v ďalších fázach nášho článku.

Ako často čistiť matrac

Čistite matrac pravidelne, čím zabránite usadzovaniu nečistôt a roztočov, ktorí môžu spôsobiť alergickú reakciu. Pokiaľ matrac čistíte menej často, môžete si byť istí, že sa objaví aj nepríjemný zápach. Pravidelné čistenie matraca je veľmi dôležité najmä v tehotenstve, keď matrac môže prísť do styku s hlienom matky.

Do akej miery matrac zasahuje do nášho zdravia?

Neexistuje žiadna štúdia, ktorá by stanovila počet dní alebo noci počas týždňa alebo mesiaca, kedy matrac prestáva byť hygienické. Je to veľmi individuálne a záleží na type prípadného znečistenia a imunitnom systéme jednotlivých ľudí. Čo je však jasné, že nečistoty a roztoče na matraci môžu viesť k alergickým reakciám a vývoju rôznych alergií, kožných či ďalších ochorení.

Taštičkový Pružiový Matrac Coller 180x200 Cm

Ako správne vyčistiť matrac

Ako čistíte matrac? Nie je dobrý nápad kupovať poťah matraca alebo chránič matraca, pretože tieto predmety zachytávajú pot a sliny, čo spôsobuje zápach matraca. Namiesto toho jednoducho vysajte matrac akýmkoľvek vysávačom s kefovým nástavcom. Potom prestieradlá odoberte z matraca a vyperte ich horúcou vodou a tekutým pracím prostriedkom obsahujúcim bieliace činidlá. Do pracieho cyklu môžete tiež pridať 1 šálku bieleho octu, ktorá pomôže zabiť roztoče, ktoré sa môžu skrývať vo vašom matraci. Nakoniec použite jedlú sódu na tvrdé miesta, kde spoznáte, že sú tam ešte nečistoty. Nechajte všetko hodinu odležať, než znova vyperiete, aby ste úplne odstránili pachy a baktérie.

Samozrejme údržba sa rôzni aj od typu matraca. Najobľúbenejšie sú penový matrac a pružinový matrac, ktoré sa v mnohých ohľadoch dosť líšia. Túto tému sme viac rozobrali v našom článku Penový alebo pružinový matrac?, V ktorom nájdete množstvo užitočných rád a tipov.

Ako vyčistiť matrac od moču

Matrac je často vystavený moču (hlavne u detí) a nečistotám. Môžete ju ľahko vyčistiť, pokiaľ budete dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel. Prvý krok je odstrániť všetky nečistoty zo štruktúry matraca. Pokiaľ matrac čistíte iba vodou, môžu sa objaviť nepríjemné škvrny, ktoré budete ťažko odstraňovať. Lepšie je matrac vyčistiť chemickými prostriedkami, ktoré sú väčšinou len na špeciálne účely čistenia matracov, ale umožnia matrac zbaviť moču a ďalších odolných škvŕn. Pred použitím nechajte matrac poriadne vyschnúť.

Ako vyčistiť krv z matraca

Pokiaľ ide o čistenie krvi z matraca, tak treba mať na pamäti niekoľko kľúčových vecí. Najprv použite čistiaci prostriedok špeciálne určený pre matrace, aby ste zabránili znečisteniu alebo poškodeniu tkaniny. Po druhé, nezabudnite vyčistiť všetku krv z povrchu matraca; akékoľvek zvyšky môžu priťahovať nečistoty a prach a spôsobiť tvorbu škvŕn. Nakoniec nechajte matrac pred ďalším použitím úplne vyschnúť.

Ako vyčistiť matrac od roztočov

Matrac je miesto, kde sa roztoče často vyskytujú. Pokiaľ chcete matrac vyčistiť, je dobré vedieť, ako na to. Roztoče sú malí pavúkovci, ktorí môžu spôsobiť alergické reakcie, a preto je dôležité matrac čistiť pravidelne. Jednoduchá metóda spočíva v zmrazení matraca, kedy matrac necháte v zime dlhšiu dobu na balkóne alebo dvore. Najlepšie potom v prípade, keď idete na dlhšiu zimnú dovolenku. Toto zmrazovanie však môžete v zime robiť pravidelne, a to napríklad spoločne s perinami, vankúšmi či dekami.

PONUKA MATRACOV

Ako často meniť matrac

Matrac sa odporúča meniť každých 8 rokov. Na vašom matraci sa postupom času nazbiera mnoho prachu, potu a baktérií, preto je dôležité ju pravidelne čistiť a vymieňať. Matrac môžete samozrejme meniť aj častejšie, napríklad ak si všimnete, že zle spíte alebo ak ste často chorí.

Záver

A sme na konci nášho článku. Údržba a starosť o matrac je veľmi dôležitá pre pokojný spánok a samozrejme naše zdravie. Veríme však, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako čistiť matrace