Logo Logo
Vreckový alebo bezvreckový vysávač
  • 23.11.2021
  • vreckový vysavač, bezvreckový vysavač,

Bezvreckové vysávače sú moderným a veľmi praktickým typom čistiaceho zariadenia. Avšak pri výbere nového vysávača sa často stretnete s dilemou, či si vybrať vysávač vreckový alebo bezvreckový. Čo je lepšie? Aké sú ich vlastnosti, výhody a nevýhody? Na to a oveľa viac sme sa pozreli v našom článku.

Vreckový alebo bezvreckový vysávač

Vreckový alebo bezvreckový vysávač

Najprv si predstavíme vlastnosti bezvreckového a vreckového vysávača, aké sú ich silné aj slabé stránky, ktoré si potom vzájomne porovnáme. Následne sa pozrieme na hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú výber správneho typu vysávača a poradíme vám, ktoré vysávač je vhodný pre alergikov a ako na údržbu a čistenie. Na konci článku tak budete presne vedieť, či je pre vás vhodný vreckový alebo bezvreckový vysávač. Poďme na to!

Vreckový vysávač

Vreckové vysávače sú úplne klasickým variantom vysávača, ktorý na zber nasatých nečistôt využíva zberné vrecká. Tie môžu byť z tvrdého papiera alebo netkanej textílie a po naplnení sa vymenia za nový. Najčastejšie nájdete klasické vreckové vysávače s pripojením do elektrickej siete alebo bezdrôtové vreckové vysávače s integrovanou batériou.

Najväčšou výhodou vreckových vysávačov je pravdepodobne vďaka technológii zberov nečistôt a prachu v sáčku. Vysávač aj samotný sáčok sú vybavené špeciálnymi filtrami, vďaka ktorým sa pri vysávaní a vypúšťaní vzduchu aj výmeny sáčku nevypúšťa do vzduchu alergény a prach, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť vaše dýchacie cesty. Tento typ vysávačov je teda často využívaný alergikmi. Ďalším výhodou je obstarávacia cena vysávača, ktorá je nižšia ako u bezvreckových modelov. Je však potrebné myslieť na prevádzkové náklady, s ktorými je spojené nakupovanie sáčkov do vysávača.

PONUKA VYSÁVAČOV

Výhody

  • V porovnaní tichšie
  • Vhodné pre alergikov
  • Použitie na všetky typy podláh
  • V porovnaní lacnejšie
  • Jednoduchá a bezprašná výmena vrecka
  • Nie je potrebné ďalšie čistenie
  • Väčšinou obsahujú integrované filtre

Nevýhody

  • Vreckami vytvárate odpad
  • Pravidelné náklady spojené s nákupom sáčkov do vysávača
  • Strata sacieho výkonu v prípade plného vrecka
  • Žiadne vreckové robotické vysávače
  • Možné nepríjemné pachy vo vnútri vrecka

Bezvreckový vysávač

Bezvreckové vysávače nájdete najčastejšie vo variante cyklónového vysávača, ktoré nasávajú nečistoty a prach pomocou rotačného pohybu vo vstupnom valci a následne ich zhromažďujú v zbernej nádobe. Najväčšou výhodou týchto vysávačov je to, že zberná nádoba sa dá veľmi jednoducho vyprázdniť bez toho, aby ste vytvárali odpad v podobe vrecka. Ďalšou výhodou je to, že ich často nájdete vo forme bezdrôtového bezvreckového vysávača, pod ktoré spadajú aj robotické vysávače.

Bezvreckový vysávač Himk

Výhody

  • Žiadny odpad v podobe vrecka
  • V porovnaní ľahšie
  • Žiadne pravidelné náklady v podobe dokupovania sáčkov do vysávača
  • Často bezdrôtové modely
  • Žiadne nežiaduce zápachy
  • Konštantný sací výkon

Nevýhody

  • V porovnaní drahšie
  • Často hlučné
  • Pri vyprázdnení zbernej nádoby sa môže prášiť
  • V porovnaní prácnejšie čistenie

Rozhodujúca je frekvencia používania

Pokiaľ neviete, podľa čoho sa rozhodnúť medzi bezvreckovým a vreckovým vysávačom, tak by ste si mali odpovedať na nasledujúce otázky:

  • Ako často vysávate?
  • Aká veľká je vysávaná plocha?
  • Koľko nečistôt u vás vzniká? (deti a domáci miláčikovia sú dôležitým faktorom)

Všeobecne môžeme tvrdiť, že čím väčšia je vysávaná plocha, tým bude múdrejšie zvoliť bezvreckový vysávač. Minimálne to bude ten viac ekonomický variant. V prípade, že hľadáte vysávač do domácnosti so zvieratami a deťmi, ktoré spravidla vytvárajú viac nečistôt, tak sa oplatí investovať do drahšieho, bezvreckového modelu.

Z výkonnostného a technického hľadiska hrajú oba typy vysávačov v rovnakej lige, rozdiely tak sú hlavne v obstarávacích a prevádzkových nákladoch. Je potrebné si uvedomiť, že životnosť vysávača sa pohybuje od 8 do 12 rokov. Pokiaľ teda pripočítate náklady za vysávanie väčších plôch, tak sa môže stať, že sa vám v tomto konkrétnom prípade predtým lacnejší vreckový vysávač predraží. Ak však nevysávate každý deň a vysávaná plocha nie je taká rozsiahla, tak vás určite svojimi vlastnosťami osloví skôr vreckový vysávač. Ak meníte vrecko do vysávača v cykloch po 4 až 6 týždňoch, tak sú tieto prevádzkové náklady zanedbateľnou položkou. Pred výberom je tak skutočne dôležité myslieť na parametre vysávanej plochy a frekvenciu vysávania.

Vhodný vysávač pre alergikov

Pokiaľ neviete, ako vybrať vysávač, a pritom trpíte alergiami, tak pre vás bude táto sekcia veľmi dôležitá. Či už sa jedná o alergie na roztoče, prach, peľ, chlpy a ďalšie, tak by ste mali siahnuť po vreckovom vysávači, pričom dbajte na to, aby mal aspoň integrovaný HEPA filter. Prečo je v tomto prípade zastaranejšia technika pomocou vrecúšok lepšia? Predsa nájdeme na trhu aj bezvreckové vysávače s integrovanými HEPA filtrami, ktoré dokážu vyfúknutý vzduchu efektívne vyčistiť. Kľúčom je však v odstránení nečistôt z vysávača.

Vreckový vysávač Turmo

Ako sme už spomínali, majú vreckové vysávače tú výhodu, že naplnené vrecko dokážete jednoducho vybrať a ihneď odstrániť do koša. U modernejších typov sa tieto vrecká pred vybratím uzavrú, vďaka čomu sa nemôže pri manipulácii s vreckom dostať do vzduchu žiadny prach a iné alergény. To je rozhodne hygienickejšie a zdravšie, než je to u bezvreckových vysávačov. Bezvreckové vysávače totiž na zber nasatých nečistôt používajú zberné nádoby, ktoré je potrebné pri naplnení vyprázdniť. A práve vyprázdňovanie zbernej nádoby je najväčšou slabinou bezvreckového vysávača. Výrobcovia na tom pracujú a existujú modely bezvreckových vysávačov, ktoré sa cez stlačenie tlačidla vyprázdnia priamo do odpadkového koša. Ani pritom však nedosiahnete úplné zabránenie víreniu častíc nečistôt vo vzduchu.

Nezabudnúť na čistenie

Nezávisle od typu a modelu vysávača je dôležitá jeho správna údržba pod ktorou spadá samozrejme aj čistenie vysávača. Pritom nejde len o vyhodenie vrecka alebo vysypanie zbernej nádoby. Nečistotami sa totiž môže zaniesť aj sacia hubica, hadica alebo centrálny filter. U bezvreckového vysávača je samozrejme nutnosť pravidelného čistenia už spomínanej zbernej nádoby. Dôležité je teda vedieť, ako vyčistiť vysávač. Čo sa týka zbernej nádoby, tak dokážu niektoré nečistoty byť veľmi odolné. Spravidla však stačí nádobu vypláchnuť vodou. Je však dôležité myslieť na to, aby bola nádoba pred použitím na vysávanie suchá.

Dôležité je tiež vedieť, ako vyčistiť filter na vysávači. Veľmi pritom záleží, či máte umývateľný filter. Ten sa totiž môže vyčistiť pod tečúcou vodou. Je však kľúčové ho následne nechať dôkladne vyschnúť. Pokiaľ máte možnosť stlačeného vzduchu, tak je možné filter čistiť vyfúkaním pod malým tlakom. Pomôcť si môžete aj jemnou kefou alebo štetcom.

PONUKA VYSÁVAČOV

Záver

Nedá sa teda presne povedať, ktorý z oboch typov vysávačov je lepší. Je však rozhodne možné zistiť, ktorý typ je vhodný presne pre vás. Pred kúpou by ste tak mali vedieť, ako často a na akú veľkú plochu chcete vysávač použiť. Z toho sa vám totiž začne veľmi jasne kryštalizovať, ktorý typ je pre vás vhodnejší. Samozrejme, pokiaľ trpíte alergiami, tak je v tomto prípade voľba úplne jasná. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, či je pre vás vreckový alebo bezvreckový vysávač.