Logo Logo
Vaňa alebo sprchový kút?
  • 27.11.2021
  • vana, sprchový kút,

Otázka, na ktorú nie je ľahké odpovedať. Vaňa alebo sprchovací kút? V našom článku si prejdeme výhody aj nevýhody oboch možností a pozrieme sa na hlavné kritériá, podľa ktorých by ste sa mali pri rozhodovaní riadiť. Poďme na to.

Vaňa alebo sprchový kút?

Vaňa alebo sprchový kút?

Najprv si porovnáme rozmery vane a sprchovacieho kúta. Následne sa pozrieme na možný komfort, ktorý ponúka, ako sú na tom z praktického hľadiska a cez údržbu a cenu prevádzky sa pozrieme, či medzi vaňou a sprchovacím kútom neexistuje prijateľný kompromis.

Rozměry

Viac ako polovica ľudí na Slovensku žije v byte, takže rozmer úžitkovej plochy kúpeľne je rozhodne jeden z významných faktorov pri výbere medzi vaňou a sprchovým kútom. Vaňa rozhodne zaberá viac miesta, čo je jeden z dôvodov, prečo ľudia pri rekonštrukciách často prechádzajú k sprchovým kútom. Voľný priestor sa potom dá využiť napríklad na umiestnenie sušičky bielizne alebo skrinku do kúpeľňe. Nejde však len o byty. Ani všetky rodinné domy si nemôžu z priestorových dôvodov dovoliť mať v jednej kúpeľni vaňu aj sprchu.

Keď už si vyberiete vaňu, tak si určite chcete užiť vysoký komfort, ktorý ponúka, takže vyberať malú vaňu len preto, aby sa zmestila do kúpeľne je už svojím spôsobom kontraproduktívne. Čo sa týka sprchových kútov, tak aj tu je na zváženie jedna otázka.

Sprchový kút s vaničkou alebo bez? Pritom nejde tak ani o rozmerový rozdiel ako skôr o optický. Sprchovací kút s vaničkou je pritom najpoužívanejším typom, ktorý opticky oddeľuje kúpeľňu o sprchového kúta. Má však aj funkčná vlastnosť a to, že lepšie zabraňuje vytekaniu vody do zvyšku kúpeľne. Opakom je elegantnejší riešenie v podobe sprchovacieho kúta bez vaničky, kedy podlaha kúpeľne priamo nadväzuje do priestoru sprchy, ktorá je vybavená odtokovým žľabom a od kúpeľne oddelená sklenenou doskou.

Keďže pri sprchy bez vaničky chýba prechod medzi sprchou a kúpeľňou, tak celý priestor opticky zväčšuje. Problémom môže byť pri nedbalo vykonanom spádovanie, pri ktorom sa vody zo sprchovania môže ľahšie dostať do zvyšku kúpeľne.

Sprchový Kút S Armatúrou Samba

Komfort

Urobiť si horúcu kúpeľ a poriadne si oddýchnuť. Aj keď niektoré sprchové kúty ponúkajú masážne trysky, tak stále je komfort na strane vane. Zaujímavou formou je rohová vaňa alebo asymetrická vaňa, keďže obe možnosti ponúka nevšedný tvary a využitie rohov kúpeľní. Keď už vyberáte vaňu, tak prečo si ju neužiť v dvoch? Vaňa pre dvoch je tak ideálnym riešením, ktoré ponúkne komfort a miesta pre dvoch užívateľov súčasne.

Praktičnosť

Teraz sa pozrieme z pohľadu používania na praktickosť oboch možností. Nemalo by sa pritom ani zabúdať na váš vek, plánovanie detí alebo frekvencie a intervaly používaniaV strednom veku ešte väčšina ľudí nemá problém s mobilitou, a tak možnosť používania vane nie je žiadny problém. Horšie už to však je v neskoršom veku, kedy je prekážka v podobe okraja vane čím ďalej zložitejšie. Vždy tak plánujte aj s ohľadom na svoju budúcnosť. Sprchový kút má pre starších ľudí ešte tú výhodu, že sa do neho dá jednoducho umiestniť kúpeľňové sedátko.

Keď však plánujete deti, tak je odporúčajúcom riešením rozhodne vaňa. Môžete v nej deti jednoducho vykúpať, čo sprchový kút neponúka. Ďalším faktorom sú vaše osobné preferencie. Ak záleží len na vás a v úplnej drvivej väčšine prípadov sa iba sprchujete, tak pre vás bude sprchový kút predstavovať oveľa praktickejšie variant.

Údržba

Pri údržbe sa forma vane stáva miernou nevýhodou, pretože k tomu, aby ste sa pri čistení dostali do všetkých miest a kútov sa musíte často hrbiť a predkláňať. Najlepšie v tom ohľade vychádza sprchový kút bez vaničky, ktorý priamo nadväzuje na podlahu kúpeľne. Celú ju tak vrátane priestoru vane môžete napríklad mopom vytrieť naraz. Na čo však nesmiete zabúdať je umývanie vnútornej časti sklenenej dosky sprchové kúta.

Cena prevádzky

Čo sa týka prevádzky, tak nezáleží len na tom, či máte vaňu alebo sprchový kút. Ide o to, či sa primárne kúpete alebo sprchujete. Veľa ľudí má totiž v byte vaňu, ale rovnako sa k osobnej hygiene sprchuje. Inak samozrejme ak si napustíte plnú klasickú vaňu, ktorá má objem až 200 l, tak je to zhruba dvojnásobná spotreba vody než pri 10miutovém sprchovaní.

Kompromis

Často ponúkaným kompromisom je pridať k vani vaňovú zástenu. Vaňová zástena vám umožní sa pri sprchovaní postaviť a ponúka tak oveľa elegantnejší spôsob ako klasický sprchový záves do vane. To však nemusí byť kompromis pre všetkých. Pre starších ľudí bude stále okraj vane prekážkou a v tomto prípade sa ani nemení priestor pre prípadné umiestnenie sprchové sedačky. Vaňovú zástenu tak budú kvitovať skôr mladí ľudia.

Záver

A sme na konci nášho článku. Ako ide vidieť, obe možnosti ponúka svoje výhody a nevýhody, s ktorými je potrebné počítať a podľa ktorých je potrebné uvážiť váš výber. Nám neostáva nič iné ako sa rozlúčiť a dúfame, že sa uvidíme aj u ďalšieho článku!