Pekne chrumkavé hranolky robené bez oleja? Presne to vám ponúka teplovzdušná fritéza, ktorá svojim spôsobom funguje ako rúra. Napriek tomu však existuje medzi rúrou a teplovzdušnou fritézou množstvo rozdielov, ktoré si prejdeme v našom článku.
Ihneď sa vrhneme na hlavné rozdiely, ktoré si spolu detailnejšie prejdeme. Už z nich sa začne pomaly kryštalizovať, ktoré vybavenie bude pre vás a vaše potreby vhodnejšie. V bodoch potom vysvetlíme, pre koho je teplovzdušná fritéza určite určená a v súčasťou záveru nájdete rekapituláciu výhod a nevýhody rúry a teplovzdušnej fritézy. Najneskôr v tom čase už budete určite vedieť, či teplovzdušná fritéza alebo rúra.
Ako sme sľúbili, tak hneď zo začiatku sa zameriame na hlavné rozdiely medzi rúrou a teplovzdušnou fritézou. Už pohľadom na oba produkty je jasné, že veľký rozdiel bude v konštrukcii. Avšak veľké rozdiely, ktoré ovplyvňujú ďalšie faktory nájdete aj v použitej technológii. Viac v tejto časti článku!
Prvý rozdiel hneď nájdeme v umiestnení vykurovacieho telesa. V drvivej väčšine prípadov leží totiž vykurovacia spierala rúry v jej zadnej časti. Pri teplovzdušnej fritéze je táto špirála najčastejšie umiestnená vo vrchnej časti fritézy. Ako už ich názov napovedá sú vykurovacie špirály zdrojom tepla vo vnútri teplovzdušnej rúry, respektíve fritézy. U oboch prístrojov je teplý vzduch rozvádzaný pomocou ventilátora, vďaka ktorému môže rýchlosť vzduchu vo vnútri teplovzdušnej fritézy dosiahnuť až 70 km/h. V rúre vzduch takých rýchlostí nedosahuje, aj keď vo väčšine prípadov ponúka rúra viac programov, ktoré majú aj rôznu cirkuláciu vzduchu.
Ďalším rozdielom v použití spočíva v priestore, ktorý ponúka. V rúre sa jedlo často pripravuje zároveň na rôznych úrovniach, respektíve roštoch či pekáčoch. Niektoré teplovzdušné fritézy ponúkajú taktiež viac úrovní, avšak nie je to, ako sa hovorí, to pravé orechové. V drvivej väčšine prípadov budete mať v teplovzdušnej fritéze jednu nádobu či fritovací kôš. Perforovaný fritovací kôš zaručuje v teplovzdušnej fritéze plynulú cirkuláciu vzduchu. Príprava jedla v teplovzdušnej fritéze je však veľmi podobná príprave v rúre. Vložíte potraviny do fritovacieho koša, na displeji zvolíte teplotu a čas fritovania a fritézu spustíte.
Toto je veľmi subjektívne odvetvie, kde vychádzame z našej skúsenosti a zo skúsenosti našich priateľov. Odpoveď znie – ako ktoré potraviny. Napríklad hranolky, ale aj kuracie stehná sú lepšie z teplovzdušnej fritézy. Avšak napríklad so zeleninou si fritéza nedokáže tak poradiť ako rúra. Rozdiel sa prejavuje z funkčných vlastností oboch druhov vybavenia a rýchlosti cirkulácie vzduchu vo vnútri.
Doba na prípravu jedál trvá rozhodne dlhšie v rúre než v teplovzdušnej fritéze, čo je spôsobené kompaktnou veľkosťou, rýchlosťou cirkulácie vzduchu a koncentráciou tepla v menšom priestore fritézy. K tomu pri teplovzdušnej fritéze takmer kompletne odpadá predhriatie, ktoré k nastavenej teplote trvá maximálne minútu či dve.
Teplovzdušná fritéza | Rúra | |
Mrazené hranolky | 26 minút | 40 minút |
Čerstvé hranolky | 37 minút | 45 minút |
Zelenina | 42 minút | 30 minút |
Muffiny | 20 minút | 25 minút |
Kuracie stehná | 22 minút | 40 minút |
Teplovzdušná fritéza stojí zhruba do 60 do 260 Euro a samozrejme sa podľa ceny líši vo výbave a veľkosti. Najmenšie fritézy sú veľkostne napríklad určené pre jednu osobu alebo nemajú digitálny displej. Vo väčších modeloch môžete naraz pokojne pripraviť naraz aj 2 kg hranoliek.
Rúry sú podstatne drahšie. Najlacnejšie modely stoja zhruba 280 Euro a horná hranica môže byť pokojne až u 8000 Euro. K tomu treba často pripočítať cenu za vstavanie rúry a spotrebu elektrickej energie, na ktorú sa pozrieme teraz.
Je však množstvo faktorov, ktoré dokážu konečnú spotrebu elektrickej energie ovplyvniť. Či už záleží na modeli fritézy alebo rúry, tak na veľkosti, zvolenej teplote či množstve jedla. Pokiaľ však porovnáme prípravu rovnakého množstva jedla pri rovnakej teplote, tak je spotreba pri rúre spravidla cca o polovicu vyššia, než je to pri teplovzdušnej fritéze. Je to samozrejme dané veľkostným rozdielom a už spomínanej rýchlosti cirkulujúceho vzduchu. Teplovzdušná fritéza sa behom chvíľky dostane do zvolenej prevádzkovej teploty a vďaka vyššej rýchlosti cirkulovaného vzduchu je jedlo vo fritéze tiež rýchlejšie hotové. To sú hlavné dôvody vyššej spotreby pri rúre.
Tu samozrejme vyhráva na plnej čiare rúra. Spravidla sa do teplovzdušnej fritézy zmestí medzi 800 a 2200 gramami jedla. Samozrejme existujú ešte väčšie aj menšie fritézy. Objem pri teplovzdušnej fritéze sa pohybuje medzi 2 až 7 litrami.
V rúre môžete naraz mať až 5 plechov s hranolkami a objem rúry býva na 50 až 80 litroch. Niektoré teplovzdušné fritézy sú také veľké, že sa do nich zmestí aj jedna pizza. V rúre ich však naraz môžete urobiť pokojne 3 alebo 4. Áno vieme, tento výsledok nikoho neprekvapuje, ale je to dôležitý rozdielový parameter.
Teplovzdušná fritéza | Rúra | |
Predhriatie | 0 – 2 minúty | 5 – 10 minút |
Výsledok jedla | chrumkavé | menej chrumkavé |
Veľkosť jedál | stredne veľké | veľké (rodinné) |
Uloženie | voľne stojace | oboje* |
* - rúra môže voľne stojaca aj zabudovaná
Prešli sme si vlastnosti, výhody a nevýhody teplovzdušnej fritézy a hlavné rozdiely v porovnaní s rúrou. Nie pre všetkých je však teplovzdušná fritéza vhodná. Spísali sme pre vás situácie, kedy je vhodné zaobstarať sa teplovzdušnú fritézu a situácie, pri ktorých nebudete veľmi naplno využiť jej potenciál.
Teplovzdušná fritéza je vhodná, ak:
Teplovzdušná fritéza je nevhodná, ak:
Či je pre vás lepšia teplovzdušná fritéza alebo rúra musíte rozhodnúť sami, a to na základe spomínaných faktorov od počtu osôb v domácnosti, cez priestor v kuchyni až po obstarávacie a prevádzkové náklady. Na rekapituláciu pre vás máme ešte raz prehľadne výhody a nevýhody teplovzdušnej fritézy a rúry.
Výhody teplovzdušnej fritézy:
Nevýhody teplovzdušnej fritézy:
Výhody rúry:
Nevýhody rúry:
Veríme, že teraz vďaka nášmu článku už presne viete, či je pre vás teplovzdušná fritéza to pravé alebo ju nevyužijete a je pre vás ideálna rúra. Uvidíme sa pri ďalšom článku!