Logo Logo
Teplovzdušná fritéza alebo rúra?
  • 30.12.2021
  • teplovzdušná fritéza, rúra,

Pekne chrumkavé hranolky robené bez oleja? Presne to vám ponúka teplovzdušná fritéza, ktorá svojim spôsobom funguje ako rúra. Napriek tomu však existuje medzi rúrou a teplovzdušnou fritézou množstvo rozdielov, ktoré si prejdeme v našom článku.

Teplovzdušná fritéza alebo rúra?

Teplovzdušná fritéza alebo rúra?

Ihneď sa vrhneme na hlavné rozdiely, ktoré si spolu detailnejšie prejdeme. Už z nich sa začne pomaly kryštalizovať, ktoré vybavenie bude pre vás a vaše potreby vhodnejšie. V bodoch potom vysvetlíme, pre koho je teplovzdušná fritéza určite určená a v súčasťou záveru nájdete rekapituláciu výhod a nevýhody rúry a teplovzdušnej fritézy. Najneskôr v tom čase už budete určite vedieť, či teplovzdušná fritéza alebo rúra.

Rozdiely

Ako sme sľúbili, tak hneď zo začiatku sa zameriame na hlavné rozdiely medzi rúrou a teplovzdušnou fritézou. Už pohľadom na oba produkty je jasné, že veľký rozdiel bude v konštrukcii. Avšak veľké rozdiely, ktoré ovplyvňujú ďalšie faktory nájdete aj v použitej technológii. Viac v tejto časti článku!

Funkčnosť

Prvý rozdiel hneď nájdeme v umiestnení vykurovacieho telesa. V drvivej väčšine prípadov leží totiž vykurovacia spierala rúry v jej zadnej časti. Pri teplovzdušnej fritéze je táto špirála najčastejšie umiestnená vo vrchnej časti fritézy. Ako už ich názov napovedá sú vykurovacie špirály zdrojom tepla vo vnútri teplovzdušnej rúry, respektíve fritézy. U oboch prístrojov je teplý vzduch rozvádzaný pomocou ventilátora, vďaka ktorému môže rýchlosť vzduchu vo vnútri teplovzdušnej fritézy dosiahnuť až 70 km/h. V rúre vzduch takých rýchlostí nedosahuje, aj keď vo väčšine prípadov ponúka rúra viac programov, ktoré majú aj rôznu cirkuláciu vzduchu.

Ďalším rozdielom v použití spočíva v priestore, ktorý ponúka. V rúre sa jedlo často pripravuje zároveň na rôznych úrovniach, respektíve roštoch či pekáčoch. Niektoré teplovzdušné fritézy ponúkajú taktiež viac úrovní, avšak nie je to, ako sa hovorí, to pravé orechové. V drvivej väčšine prípadov budete mať v teplovzdušnej fritéze jednu nádobu či fritovací kôš. Perforovaný fritovací kôš zaručuje v teplovzdušnej fritéze plynulú cirkuláciu vzduchu. Príprava jedla v teplovzdušnej fritéze je však veľmi podobná príprave v rúre. Vložíte potraviny do fritovacieho koša, na displeji zvolíte teplotu a čas fritovania a fritézu spustíte.

Z čoho je jedlo chutnejšie?

Toto je veľmi subjektívne odvetvie, kde vychádzame z našej skúsenosti a zo skúsenosti našich priateľov. Odpoveď znie – ako ktoré potraviny. Napríklad hranolky, ale aj kuracie stehná sú lepšie z teplovzdušnej fritézy. Avšak napríklad so zeleninou si fritéza nedokáže tak poradiť ako rúra. Rozdiel sa prejavuje z funkčných vlastností oboch druhov vybavenia a rýchlosti cirkulácie vzduchu vo vnútri.

Čas na prípravu jedál

Doba na prípravu jedál trvá rozhodne dlhšie v rúre než v teplovzdušnej fritéze, čo je spôsobené kompaktnou veľkosťou, rýchlosťou cirkulácie vzduchu a koncentráciou tepla v menšom priestore fritézy. K tomu pri teplovzdušnej fritéze takmer kompletne odpadá predhriatie, ktoré k nastavenej teplote trvá maximálne minútu či dve.

Tabuľka dĺžky prípravy jedál v teplovzdušnej fritéze a v rúre

  Teplovzdušná fritéza Rúra
Mrazené hranolky 26 minút 40 minút
Čerstvé hranolky 37 minút 45 minút
Zelenina 42 minút 30 minút
Muffiny 20 minút 25 minút
Kuracie stehná 22 minút 40 minút

 

PONUKA TEPLOVZDUŠNÝCH FRITÉZ

Obstarávacia cena a cena prevádzky

Teplovzdušná fritéza stojí zhruba do 60 do 260 Euro a samozrejme sa podľa ceny líši vo výbave a veľkosti. Najmenšie fritézy sú veľkostne napríklad určené pre jednu osobu alebo nemajú digitálny displej. Vo väčších modeloch môžete naraz pokojne pripraviť naraz aj 2 kg hranoliek.

Berlinger Haus Teplovzdušná fritéza digitálna Black Rose CollectionRúry sú podstatne drahšie. Najlacnejšie modely stoja zhruba 280 Euro a horná hranica môže byť pokojne až u 8000 Euro. K tomu treba často pripočítať cenu za vstavanie rúry a spotrebu elektrickej energie, na ktorú sa pozrieme teraz.

Je však množstvo faktorov, ktoré dokážu konečnú spotrebu elektrickej energie ovplyvniť. Či už záleží na modeli fritézy alebo rúry, tak na veľkosti, zvolenej teplote či množstve jedla. Pokiaľ však porovnáme prípravu rovnakého množstva jedla pri rovnakej teplote, tak je spotreba pri rúre spravidla cca o polovicu vyššia, než je to pri teplovzdušnej fritéze. Je to samozrejme dané veľkostným rozdielom a už spomínanej rýchlosti cirkulujúceho vzduchu. Teplovzdušná fritéza sa behom chvíľky dostane do zvolenej prevádzkovej teploty a vďaka vyššej rýchlosti cirkulovaného vzduchu je jedlo vo fritéze tiež rýchlejšie hotové. To sú hlavné dôvody vyššej spotreby pri rúre.

Objem

Tu samozrejme vyhráva na plnej čiare rúra. Spravidla sa do teplovzdušnej fritézy zmestí medzi 800 a 2200 gramami jedla. Samozrejme existujú ešte väčšie aj menšie fritézy. Objem pri teplovzdušnej fritéze sa pohybuje medzi 2 až 7 litrami.

V rúre môžete naraz mať až 5 plechov s hranolkami a objem rúry býva na 50 až 80 litroch. Niektoré teplovzdušné fritézy sú také veľké, že sa do nich zmestí aj jedna pizza. V rúre ich však naraz môžete urobiť pokojne 3 alebo 4. Áno vieme, tento výsledok nikoho neprekvapuje, ale je to dôležitý rozdielový parameter.

Ďalšie rozdiely a prehľadná tabuľka

  • Dynamické fritéza majú rameno, ktoré počas fritovania potraviny automaticky otáča.
  • Teplovzdušná fritéza je samozrejme prenosná a tým na použitie kdekoľvek, kde je vhodná zásuvka.

Krátky prehľad rozdielov medzi teplovzdušnou fritézou a rúrou

  Teplovzdušná fritéza Rúra
Predhriatie 0 – 2 minúty 5 – 10 minút
Výsledok jedla chrumkavé menej chrumkavé
Veľkosť jedál stredne veľké veľké (rodinné)
Uloženie voľne stojace oboje*

* - rúra môže voľne stojaca aj zabudovaná

Pre koho je teplovzdušná fritéza určená?

Prešli sme si vlastnosti, výhody a nevýhody teplovzdušnej fritézy a hlavné rozdiely v porovnaní s rúrou. Nie pre všetkých je však teplovzdušná fritéza vhodná. Spísali sme pre vás situácie, kedy je vhodné zaobstarať sa teplovzdušnú fritézu a situácie, pri ktorých nebudete veľmi naplno využiť jej potenciál.

Teplovzdušná fritéza je vhodná, ak:

  • nevlastníte rúru na pečenie a hľadáte k nej lacnejšiu alternatívu
  • jazdíte kempovať
  • chcete šetriť elektrickú energiu
  • chcete mať hranolky chrumkavé, a pritom pripravené zdravším spôsobom bez oleja
  • ste rodina, ktorá čas od času pripravuje aj menšie porcie jedál

Teplovzdušná fritéza je nevhodná, ak:

  • ste veľká rodina, u ktorej sa naraz pripravujú väčšie porcie jedla
  • hľadáte 1 ku 1 náhradu za teplovzdušnú rúru

PONUKA SPORÁKOV A RÚR

Záver - čo je teda lepšie?

Či je pre vás lepšia teplovzdušná fritéza alebo rúra musíte rozhodnúť sami, a to na základe spomínaných faktorov od počtu osôb v domácnosti, cez priestor v kuchyni až po obstarávacie a prevádzkové náklady. Na rekapituláciu pre vás máme ešte raz prehľadne výhody a nevýhody teplovzdušnej fritézy a rúry.

Vstavaná Rúra Na Pečenie Hlb 860 P

Výhody teplovzdušnej fritézy:

  • Pripraví jedlo rýchlejšie ako rúra
  • Šetrí elektrickú energiu, nižšie prevádzkové náklady
  • Veľa možností prípravy jedál
  • Jednoduchá manipulácia
  • Jednoduchšie čistenie ako pri rúre
  • Nezaberá toľko miesta
  • Krátke predhrievanie

Nevýhody teplovzdušnej fritézy:

  • Ponúka o dosť menej priestoru ako rúra

Výhody rúry:

  • Ponúka oveľa viac miesta ako teplovzdušná fritéza
  • Môže naraz pripraviť objem jedla pre celú rodinu
  • Pri príprave jedla nepúšťa do okolia toľko pachov
  • Veľa možností prípravy jedál
  • Často s dlhou životnosťou

Nevýhody rúry:

  • Vyššie prevádzkové náklady a spotreba elektrickej energie
  • Vyššia obstarávacia cena
  • Zaberie dosť miesta

Veríme, že teraz vďaka nášmu článku už presne viete, či je pre vás teplovzdušná fritéza to pravé alebo ju nevyužijete a je pre vás ideálna rúra. Uvidíme sa pri ďalšom článku!