Logo Logo
Práčka a sušička nad sebou – ako na to?
  • 03.11.2021
  • práčka, sušička,

Sušička prádla je veľmi praktickým domácim spotrebičom, ktorého funkcia je efektívne a rýchlo usušiť mokré prádlo z práčky. Mnoho domácností však bojuje s nedostatkom miesta a často ľudia majú práčku aj v kuchyni ako súčasť kuchynskej linky, a nie v kúpeľni, kde obvykle býva. Nájsť tak miesto ešte pre sušičku dokáže byť husárskym kúskom. Jednou z možností úspory miesta je mať práčku a sušičku nad sebou. V našom článku sa pozrieme na to, či je to dobrý nápad a ako to prípadne urobiť.

Práčka a sušička nad sebou

Práčka a sušička nad sebou

Najprv sa pozrieme na výhody aj nevýhody tohto riešenia. Nezabudneme spomenúť všetky faktory a prvky, ktoré treba pred postavením práčky na sušičku ale aj pred kúpou oboch spotrebičov premyslieť a následne sa pozrieme na to, ako postaviť sušičku na práčku. Poďme na to!

Výhody

Pokiaľ budete mať práčku a sušičku nad sebou tak samozrejme tým ušetríte veľa miesta. Najčastejšie šírky práčky a sušičky sa pohybujú okolo 50–60 cm, ktoré by ste museli postaviť vedľa seba. Vďaka ušetrenému priestoru tak môžete mať sušičku aj práčku a prípadne, že týmto nový voľný priestor vytvoríte, tak ho využiť pre prípadné ďalšie vybavenie – napríklad v podobe skrinky s pracími prostriedkami a pod.

Nevýhody

V prípade nedôkladnej a neodbornej montáže, teda napríklad pokiaľ sušičku umiestnite na práčku bez medzikusu, tak sa môžu obe zariadenia rozbiť. Nezabudnite, že oba prístroje pracujú s vodou, ktorá by pri vyliatí mohla v panelovom čase spôsobiť škody aj susedovi pod vami. Opravy či kontroly oboch zariadení sú zložitejšie, pretože treba pre opravu práčky musíte najskôr zložiť z práčky sušičku a po oprave ju zase správne umiestniť a upevniť.

Na čo pri skladanie sušičky na práčku myslieť

Spomínali sme, že postavenie sušičky na práčku vyžaduje určité prvky, ktoré sa musia splniť. Než sa však vôbec do skladania a v lepšom prípade do kúpy oboch spotrebičov pustíte, tak treba vedieť dôležitú vec. Práčka aj sušička musia mať bočné plnenie. Môže sa to zdať úsmevné, ale naozaj sa stávajú aj také omyly, že ľudia kúpia napríklad práčku s vrchným plnením.

Je dôležité pred kúpou overiť, akou váhou môžete svoju práčku zaťažiť. Jednoducho povedané, či vôbec môžete sušičku na konkrétnu práčku postaviť. Najjednoduchšie je kúpiť si práčku aj sušičku od jedného výrobcu a dopredu si u predajcu overiť, či sú oba modely kompatibilné pre prípad skladania na seba (vždy sušičku na práčku, nikdy naopak!). Sušička nesmie v žiadnom prípade byť širšia či väčšia ako práčka a vážiť viac ako je možné zaťaženie práčky.

Čo ďalej potrebujete je rovný povrch a v prípade nerovností je potrebné nožičky práčky upraviť tak, aby jej horná hrana bola rovná. Na kontrolu vám poslúži praktická vodováha. Pokiaľ máte kondenzačnú sušičku so zberným zásobníkom vody zo sušenia, tak ho pre praktickosť môžete vybrať a hadicu zo sušičky vyviesť priamo do odpadového sifónu. Určite však túto možnosť prediskutujte s predajcom.

Čo potrebujete na postavenie sušičky na práčku

Už teda vieme, že sušičku na práčku postaviť môžeme. Ďalej sme si prešli, za akých okolností je to možné a na čo pred kúpou novej práčky a sušičky myslieť. Tiež sme už spomínali, že nemôžete len tak sušičku na práčku postaviť. Teraz sa teda pozrieme, ako postaviť sušičku na práčku a čo všetko na to potrebujete. Nesmiete ani zabudnúť na to, že v prípade vzniknutých škôd kvôli nesprávnemu postaveniu práčky či sušičky a nedodržaniu pokynov na ich postavenie vám dosť pravdepodobne nebude uznaná záruka. Rozhodne odporúčame dať si tú prácu a všetky pokyny dodržať.

Gumené pásy

Dbajte pri kúpe gumových tlmičov na to, aby boli vhodné na nohy vašej sušičky. Pásy sa pripevňujú na hornú dosku práčky a nohy sušičky sa na nepokladajú. Tlmíte tým hluk a vibrácie.

Protišmyková podložka

Pokiaľ umiestnite sušičku a práčku do jedného kusu nábytku alebo máte dokonalý výklenok v stene tak, že zariadenie je adekvátne zaistené zľava aj sprava, môžete sušičku na práčku zaistiť aj protišmykovou podložkou.

Spojovací medzikus

Nasleduje spojovací medzikus, ktorý by ste si mali kúpiť u výrobcu vašej práčky. Síce existujú univerzálne rámy, ktoré však nie sú stopercentne kompatibilné s každým modelom práčky. Pokiaľ by nedošlo k správnemu upevneniu so sušičkou, tak by sa mohla časom nôh zosunúť cez okraj a prevrhnúť. Spojovací medzikus sa upevňuje na hornú dosku práčky a následne sa naň pokladá sušička. Niektoré medzikusy ponúkajú aj praktické vysúvacie police.

Konštrukciu spojiť a vyskúšať

Po dokončení je potrebné pevnosť spojenia vyskúšať ku ktorému je vhodný malý test. Otvorte a zatvorte dvierka práčky aj sušičky, čím zistíte, či sa pri zatvorení konštrukcie pohybuje. Môžete s celou konštrukciou aj trochu zatriasť, aby ste zistili, či nie je napríklad na jednej hrane zle postavená. Prípadné nedostatky je potrebné pred spustením opraviť.

Časté chyby

Niektorí majitelia stavajú sušičku na práčku bez spojovacieho medzikusu, čo je samozrejme zle. Pri vibráciách stačí, aby jedna noha sušičky preskočila cez okraj práčky a sušička vám spadne. Aj keď vám niekto bude radiť, že má sušičku na práčke bez medzikusu a nikdy sa nič nestalo, tak je to risk, ktorý vám neradíme podstupovať. Mali by ste potom problém s prípadnou reklamáciou. To isté platí, ak použijete nejaký podomácky vytvorený medzikus, a nie produkt od výrobcu. V prípade poškodenia práčky či sušičky by ste mali opäť problém s reklamáciou.

A čo položiť práčku na sušičku?

Nie! Ako sme už v článku spomenuli – nikdy v živote nestavajte práčku na sušičku. To je tabu a na tento variant rýchlo zabudnite. Vždy sa stavia sušička na práčku!

Záver

A sme na konci nášho článku. Postaviť sušičku na práčku je veľmi praktickým a priestorovo úsporným riešením, ktoré však má aj svoje úskalia, nevýhody a dôležité faktory, na ktoré sa nesmie zabudnúť. Veríme však, že vďaka nášmu článku už viete, prečo a ako postaviť sušičku na práčku