Logo Logo
Kancelárska alebo herná stolička
  • 10.11.2021
  • kancelárska stolička, herná stolička,

Náročné počítačové hry si vyžadujú našu všetku pozornosť a sústredenie. Preto je veľmi dôležité, aby vás od hrania nič nerušilo a nerozptyľovalo. Hlavne potom boľavý krk a chrbát, čo často súvisí s nesprávne zvolenou stoličkou. Stačí vám k tomu kancelárska stolička alebo je potrebná herná stolička? Aké sú vlastne medzi nimi rozdiely? Je dobrý nápad použiť hernú stoličku v kancelárii? To a oveľa viac sa dočítate v našom článku.

Kancelárska alebo herná stolička

Kancelárska alebo herná stolička

Najprv sa pozrieme na to, čo vlastne herná stolička je a čím sa vyznačuje. Následne prejdeme k jej vlastnostiam a porovnáme si ju s kancelárskou stoličkou. Na záver si potom prejdeme to, či je možné hernú stoličku použiť aj pri práci v kancelárii. Poďme na to!

Čo je herná stolička

Oficiálna definícia pre herné stoličky a herné kreslá neexistuje. Sú však predstavované ako športovejšia verzia kancelárskeho kresla. Všeobecne ponúka širokú možnosť nastavenia pre nájdenie čo najlepšej a najoptimálnejšie pozície. Dizajn niektorých modelov herných kresiel však čiastočne vychádza zo športovo ladených sedačiek závodných áut, pre ktoré je príznačná ich konštrukcia s bočnými výstužami chrbta a sedačky, ktoré držia jazdcov v sedle aj v ostrých zákrutách. Jazdec sa tak môže plne sústrediť na jazdu a nemusí mať strach, že by sa sedačky vykĺzol.

Hráč počítačových hier však sedí relatívne v pokoji a žiadne odstredivé sily ako v závodnom aute naňho nepôsobia. Prečo majú teda herné stoličky tento športový design? Dalo by sa jednoslovne odpovedať „pretože“. Pretože tento športový dizajn je jednoducho cool, vyzerá dobre a profesionálne. Faktom však je, že toto prevedenie môže mať negatívne následky práve kvôli spomínanej konštrukcii a vystuženiam hlavne v časti sedadla, ktoré môže časom viesť k problémom.

PONUKA HERNÝCH A KANCELÁRSKYCH KRESIEL

Vlastnosti herných stoličiek

To však neznamená, že by herné stoličky boli zlé. Spomenuli sme iba príklad, kedy už sú niektoré prvky kontraproduktívne. Inak sú herné stoličky veľmi pohodlné a vybavené vysokou opierkou chrbta a polstrovanými podrúčkami. Ladný a absolútne nehlučný plynový zdvih zaisťuje plynulé nastavenie výšky a tým aj prispôsobenie hernej stoličky k výške písacieho stolaKolieska herného kresla sú multifunkčné a sú spravidla vybavené efektívnou protišmykovou vrstvou. Nesmieme zabudnúť integrovaný hojdací mechanizmus, vďaka ktorému ste doslova v pohybe aj počas sedenia. K tomu patrí aj zabezpečenie voči preklopeniu, ktoré je pre hráčov hlavne intenzívnych hier veľmi dôležité.

Pracovná Stolička Dx Racer1

Tieto vlastnosti však nájdu využitie aj v kancelárskom prostredí, pretože vám to ponúka možnosť počas práce si dať pauzu a na stoličke sa bez strachu pretiahnuť. Špecialita herných stoličiek je daná povahou operadla, ktoré je vyššie ako u klasických kancelárskych stoličiek a je vybavené integrovanou opierkou hlavy. Sú tak herné stoličky svojimi vlastnosťami vhodné na použitie v kancelárii?

Herné stoličky v kancelárii?

Štatisticky trpia na bolesti chrbta menej počítačových hráčov ako ľudí pracujúcich v kanceláriách. Dôvodom je, že herné stoličky majú oveľa viac ergonomický dizajn, ktorý kopíruje váš pohyb. Minimálne to by mal byť podnet na zamyslenie, pretože hráči trávia často pri hraní oveľa viac času ako pracujúci ľudia v kanceláriách.

Ihneď by mohol niekto kontrovať s tým, že zamestnávatelia asi budú ťažko vyhadzovať peniaze za drahé herné stoličky, keď môžu zamestnancom nakúpiť lacnejšie kancelárske stoličky. Treba si uvedomiť, že je to dvojsečná zbraň. Dôležité je správne držanie tela. Pokiaľ vám kancelárska stolička neponúkne dostatok možností, ako si posed ideálne nastaviť ak tomu budete mať napríklad zlú výšku pracovného stola, tak to sú presne momenty, kedy začínajú problémy s bolesťami chrbta a krčnej chrbtice.

Zamestnávateľ sa teda môže rozhodnúť medzi tým, či ušetrí na vybavení alebo či dopraje zamestnancovi maximálny komfort v pracovnom prostredí. Rovnako ako hráči počítačových hier totiž nebudú zamestnanci s optimálnou stoličkou myslieť pri práci na to, kde ich práve bolí chrbát. Aj to totiž ovplyvňuje produktivitu práce, ktorá sa premietne vo výkone celej spoločnosti. To však neznamená, že herná stolička je automaticky lepšia ako kancelárska stolička. Len je potrebné vedieť, čo konkrétne je pri ich výbere dôležité. Poďme si prejsť niektoré výhody a nevýhody herných stoličiek v praxi.

Výhody

  • Vysoký komfort
  • Stabilná pozícia sedenia
  • Šetrí ramennú a krčnú muskulatúru
  • Veľa ergonomických doplnkov pre optimálne nastavenie
  • Možné vybavenie v podobe vankúšikov v oblasti bedrovej chrbtice a opierky hlavy
  • Často pohľadnejší dizajn ako klasická kancelárska stolička
  • Herná stolička s koženým poťahom je veľmi robustná s dlhou životnosťou

Nevýhody

  • Kvôli svojej výbave sú často drahšie ako kancelárske stoličky
  • Modely s konštrukciou bočných výstuží môžu časom spôsobovať bolestivé problémy.
  • Údržba herných stoličiek s poťahom z PU kože alebo pravej kože je často oveľa náročnejšia
  • Niektoré modely herných stoličiek majú vysoké opierky rúk, ktoré sú síce ergonomické, ale nevhodné k písaciemu stolu.

PONUKA HERNÝCH A KANCELÁRSKYCH KRESIEL

Záver

Herná stolička má svoje využitie hlavne vo svojej špecializácii, čo je ponúknuť optimálne pohodlie pri hraní videohier. Vďaka svojim vlastnostiam je však možné ju použiť aj pri práci v kanceláriách, ale záleží pritom aj na modeli hernej stoličky. V niektorých kanceláriách a pri niektorých prácach by však herná stolička mohla byť skôr prekážkou ako pomôcť. Než si tak začnete vyberať medzi hernou a kancelárskou stoličkou, tak sa rozhodne zamyslite nad tým, na čo ju vlastne chcete používať a aké sú vaše nároky na ňu. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako na to.