Logo Logo
Ako vyprať záclony
  • 19.01.2022
  • záclony, ako vyprať záclony,

Záclony zohrávajú dôležitú úlohu vo výzdobe každej izby. Nielen, že dodávajú miestnosti farbu a textúru, ale taktiež pomáhajú chrániť pred svetlom a poskytujú súkromie. Záclony sa však môžu časom ušpiniť, takže je dôležité, aby ste vedeli, ako ich správne čistiť a prať. V tomto článku preberieme najlepšie spôsoby prania záclon – vrátane toho, ako často by ste ich mali prať a aké pracie prostriedky alebo metódy fungujú najlepšie na rôzne typy tkanín. Viac informácií nájdete v našom článku!

Ako vyprať záclony

Ako vyprať záclony

Najprv sa pozrieme na to, ako prať záclony v práčke a na čo pritom myslieť. Záclony sa totiž vyrábajú z rôznych materiálov a každý z nich potrebuje iný typ údržby. Následne prejdeme k bieleniu záclon a možnosti prania a čistenia záclon pomocou prostriedkov, ktoré snáď každý doma nájdeme. Dôležité je tiež vedieť, ako často prať záclony, ako ich správne sušiť a ako na záclony, pokiaľ sú pokrčené. To a oveľa viac sa dočítate v nasledujúcich kapitolách!

Pranie v práčke

Pranie záclon v práčke nie je tak náročné, ako sa môže zdať. V skutočnosti je to veľmi ľahký proces, ktorý je možné dokončiť v niekoľkých jednoduchých krokoch. Tak ako prať záclony v práčke? Prvým krokom je určiť, ktorý program je na pranie záclon najlepší. Záclony by sa mali prať na program pre jemnú bielizeň s nízkou rýchlosťou otáčok do 400 otáčok za minút. Teplota prania by sa mala pohybovať okolo 30 °C. Pri záclonách z rôznych materiálov nájdete drobné rozdiely, ale všeobecne sa naozaj volí jemný program s nízkou teplotou prania a nízkymi otáčkami odstreďovania.

PONUKA ZÁCLON

Pranie rôznych materiálov

Vedieť, ako vyprať záclony je kľúčom k tomu, aby vyzerali dlhšie dobre a nestratili svoju pevnosť. Rôzne materiály vyžadujú rôzne typy pracích prostriedkov a starostlivosť, takže je dôležité uvedomiť si, čo bude pre každý typ záclony fungovať najlepšie.

Na polyesterové záclony použite prací prostriedok, ktorý je špeciálne navrhnutý pre syntetické tkaniny. To pomôže zabrániť vyblednutiu alebo zašpineniu látky. Bavlnené záclony by sa mali prať pracím prostriedkom, ktorý obsahuje enzýmy, pretože to pomôže rozložiť prípadné nahromadené nečistoty alebo škvrny. Hodvábne záclony je napríklad nutné vyprať veľmi jemným pracím prostriedkom, pretože drsné chemikálie môžu jemnú látku poškodiť.

Kusová Záclona Leo Store 3, 300/255cm

Najlepšie výsledky dosiahnete, keď pred praním skontrolujte štítok záclony s pracími symbolmi. Zaistíte tak, že vaše záclony budú bezpečne vyprané a nehrozí poškodenie spôsobené použitím nesprávneho typu pracieho prostriedku.

Bielenie záclon

Pokiaľ ide o to, ako vybieliť záclony, tak treba mať na pamäti niekoľko vecí. Najprv sa musíte rozhodnúť, aký druh bielidla chcete použiť. Na trhu je k dispozícii niekoľko typov, vrátane chlórového bielidla, kyslíkového bielidla a farebne bezpečného bielidla. Chlórové bielidlo je najsilnejší typ a malo by sa používať iba v prípade, že sú vaše záclony biele alebo veľmi svetlé. Kyslíkové bielidlo je bezpečnejšou možnosťou a je možné ho použiť na tmavšie tkaniny bez toho, aby došlo k vyblednutiu farby. Napokon, farebne bezpečné bielidlo je miernejší typ chlórového bielidla a je možné ho použiť na závesy a záclony, ktoré sú farebné. My sa však zameriavame na bielenie bielizne, tak teda ako vyprať záclony, aby boli biele?

Akonáhle sa rozhodnete, aký druh bielidla chcete použiť, začnite kontrolou štítku, aby ste zistili, aké množstvo vody a pracieho prostriedku s ním zmiešať. Obvykle budete potrebovať jednu šálku bielidla na 4 litre vody, množstvo sa však rôzni podľa výrobcu. Pridajte požadovaný počet šálok do vedra, potom ho naplňte teplou vodou a dobre premiešajte. Pokiaľ nemáte po ruke žiadne vedierka, jednoducho naplňte vaňu alebo umývadlo dostatočným množstvom vody tak, aby boli záclony úplne ponorené.

Potom namočte záclony do zmesi vody a bielidla po dobu asi 30 minút. Ak chcete proces urýchliť, občas ich premiešajte malou metličkou alebo starou zubnou kefkou. Po uplynutí 30 minút vyberte záclony z vedra a nechajte doň odkvapkať prebytočnú tekutinu. Opláchnite záclony v studenej, čistej vode, aby ste odstránili všetky stopy bielidla. Nakoniec ich dobre napeňte jemným čistiacim prostriedkom a znovu opláchnite. Potom záclony zaveste vonku na slnku, aby uschli – vďaka tomu budú vyzerať ako nové! Ak nemáte možnosť nechať záclony sušiť na slnku, tak jednoducho použite sušiak na bielizeň, ktorým dosiahnete rovnaké výsledky.

Pranie prírodnými prostriedkami pre domácnosť

Keď sa záclony zašpinia, je dôležité ich poriadne vyčistiť, aby sa neušpinili a nezačali zapáchať. Tu je niekoľko prírodných spôsobov, ako vyčistiť záclony:

  • Použite sódu: Pridajte pol šálky sódy do vedra s horúcou vodou a dobre premiešajte. Záclony namočte do roztoku asi na hodinu a potom ich dobre opláchnite.
  • Použite prášok do pečiva: Pridajte jednu polievkovú lyžicu prášku do pečiva do vedra s horúcou vodou a dobre premiešajte. Záclony namočte do roztoku asi na hodinu a potom ich dobre opláchnite.
  • Použite ocot: Pridajte jednu šálku octu do vedra s horúcou vodou a dobre premiešajte. Záclony namočte do roztoku asi na hodinu a potom ich dobre opláchnite.

Všetky tieto riešenia sú bezpečné pre farby záclon, ale majte na pamäti, že záclony vyrobené zo syntetických materiálov nemusia byť dostatočne pevné. Ako vždy je najlepšie niektorým zo spomínaných spôsobov najprv vyskúšať malú skrytú oblasť vašej záclony, než budete pokračovať s čistením celej záclony.

Ako často prať záclony

Pokiaľ ide o to, ako často prať záclony, tak treba zvážiť niekoľko vecí. Prvá je, koľko nečistôt a prachu má tendenciu sa hromadiť. Záclony, ktoré sú v miestach s vysokou fluktuáciou ľudí alebo napríklad blízko okna pri hlavnej ceste, sa zašpinia rýchlejšie ako v iných častiach domu. Pravdou je, že záclony sú magnetom na prach a ich pranie je zanedbávané. Mnoho ľudí má pranie záclon spojených s veľkým upratovaním, ktoré môže byť na jar alebo pred veľkými sviatkami ako Vianoce či Veľká noc. Odporúčame záclony prať minimálne 3-krát ročne, ale naozaj záleží na prašnosti okolia. Niekto tak perie záclony aj každý mesiac. Tiež je dôležité si uvedomiť, že záclony by sa nikdy nemali sušiť v sušičke na bielizeň. To môže spôsobiť ich zmrštenie, deformáciu a tiež ľahké štiepenie.

Ako povesiť záclony

Povedali sme si, že by sa záclony nemali sušiť v sušičke na bielizeň, avšak nejako schnúť predsa musí. Preto sa pozrieme na to, ako zavesiť záclony. Až budete pripravení zavesiť záclony, uistite sa, že sú stále vlhké. Pokiaľ používate háčiky, uistite sa, že záclonová tyč je dostatočne pevná, aby udržala váhu záclony. To isté platí pre koľajnice, ktoré musia udržať váhu záclon. Tie môžu byť po praní ťažšie vplyvom absorbovanej vody.

Kusová Záclona Wave Store 2, 300/175cm

Keď záclonu zavesíte na háčiky, uistite sa, že sú rovnomerne rozmiestnené. Pokiaľ máte v záclone záhyby, tak sa uistite, že záclona visí a záhyby sa roztvárajú, aby vyzerali plné a neboli stlačené alebo prevesené. Ak používate záclony s kovovými očkami na zavesenie pomocou krúžkov, navlečte najprv krúžok na záclonu a potom na ne záves. Urobte to pred zavesením závesu, aby ste sa uistili, že sú rovnomerne rozmiestnené.

Ako na pokrčené záclony

Keď vyberiete záclony z práčky, tak môžu byť trochu pokrčené. Vyhladiť ich môžete žehlením, ku ktorému potrebujete:

  • žehličku
  • niektoré záclonové podšívky alebo tenké bavlnené prestieradlo
  • naparovač odevov (voliteľne)

Pokiaľ sú záclony naozaj pokrčené, možno budete musieť použiť naparovač odevov. Naparovače sa zbavujú vrások lepšie ako žehličky.

Na žehlenie záclon:

  1. Položte podšívku záclon alebo bavlnenú plachtu na rovný povrch, akým je napríklad žehliaca doska alebo jedálenský stôl.
  2. Umiestnite záclonu na podšívku alebo prestieradlo. Uistite sa, že záclona nie je pokrčená.
  3. Zapnite žehličku. Než ju začnete používať, tak ju nechajte niekoľko minút zahriať.
  4. Pohybujte záclonou opatrne, aby ste sa nespálili alebo aby sa záclona nedotkla horúcich oblastí žehličky.
  5. Žehlite zospodu k hornej časti záclony, pracujte po malých častiach a dávajte pozor, aby ste záclonu nenechali bez dozoru.
  6. Pokiaľ je záclona veľmi pokrčená, môžete ju po vyžehlení napariť. Ak tak urobíte, pomôže vám to zbaviť sa všetkých vrások, ktoré vám ostali po žehlení.
  7. Zaveste záclonu, aby pred použitím vychladla.

V prípade potreby opakujte kroky 1-7 s ďalšími záclonami.

PONUKA ZÁCLON

Záver

A sme na konci nášho článku. Pranie záclon nie je naozaj žiadna veda a dôležité je hlavne vedieť, z akého materiálu je vaša záclona vyrobená. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako sa bijú záclony.