Stalo sa to každému z nás. Varíte večeru a zrazu sa z hrnca na platni začne fajčiť. Akonáhle dostanete dym pod kontrolu, tak vás hneď napadne, že iste je váš hrniec spálený. Ako ho však jednoducho vyčistiť pomocou prostriedkov, ktoré bežne nájdeme doma? Na to sme sa pozreli v našom článku!
Existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako na pripálený hrniec, v závislosti od materiálu, z ktorého je vyrobený. Pokiaľ je váš hrniec vyrobený napríklad z nerezovej ocele, môžete na vydrhnutie pripálených zvyškov použiť pastu z jedlej sódy a vody. Všetky možnosti sme si rozobrali v nasledujúcich kapitolách.
Ak ste niekedy niečo pripálili na dne hrnca alebo panvice, tak viete, ako frustrujúce môže byť pokúsiť sa to vyčistiť. Bez ohľadu na to, čo použijete, pripálené zvyšky držia na hrnci ako lepidlo. Existuje ale jednoduché riešenie, ktoré odstráni aj ten najodolnejší pripálený neporiadok: ocot.
Ak chcete vyčistiť pripálený hrniec octom, jednoducho nalejte do hrnca šálku vínneho octu a priveďte ho do varu. Nechajte niekoľko minút variť, potom vypnite plameň a nechajte všetko vychladnúť. Akonáhle ocot vychladne, zoškrabnite pripálené zvyšky lyžicou alebo stierkou. Ocot pomôže rozložiť pripálený materiál a uľahčí jeho odstránenie.
Pokiaľ na hrnci po varení zostanú nejaké pripálené zvyšky, skúste ich vydrhnúť jedlou sódou alebo pemzou. Môžete tiež použiť soľ namiesto octu, ak sa obávate zápachu octu pretrvávajúceho vo vašom hrnci.
Ak je na vašom hrnci pripálené jedlo, nebojte sa - môžete ho ľahko vyčistiť pomocou jedlej sódy. Tu je postup:
Nemusíte nutne použiť ocot. Jedlá sóda na čistenie hrnca dobre funguje tiež v kombinácii s vodou. V každom prípade budeš po tomto triku váš hrniec čistý a bez pripáleného jedla!
Keď máte pripálený hrniec, posledná vec, ktorú chcete robiť, je stráviť veľa času jeho drhnutím. Existuje však niekoľko trikov, ktoré vám môžu prácu trochu uľahčiť. Jednou z metód, ktorá často dobre funguje a my si ju teraz predstavíme, je použitie cibule. Jednu alebo dve cibule nakrájajte na polovice a vložte ich do hrnca. Potom hrniec prikryte pokrievkou a nechajte cez noc odležať. Cibuľa pomôže rozložiť pripálené zvyšky a uľahčí čistenie. Ráno cibuľu vyberte a hrniec opláchnite. Teraz by malo byť oveľa jednoduchšie vydrhnúť všetky pripálené zvyšky.
Keď varíte a necháte hrniec na sporáku príliš dlho, môže byť čistenie pripáleného jedla naozaj náročné. V závislosti od materiálu, z ktorého je váš hrniec vyrobený existujú rôzne spôsoby, ako vyčistiť spálený hrniec a možno budete musieť použiť soľ a citrónovú šťavu, ocot, mydlo alebo olivový olej. Tieto tipy vám pomôžu vyčistiť pripálené hrnce, až nabudúce urobíte v kuchyni pripálený neporiadok. Poďme si teraz prejsť čistením rôznych materiálov, z ktorých sa hrnce vyrábajú.
Potom, čo do neho nalejete vodu a pridáte soľ, tak privediete zmes v hrnci do varu. Následne nechajte hrniec odstáť, vychladnúť a odstráňte pripálené jedlo pomocou kefy.
Po odstránení pripáleného jedla z pripáleného použite najlepšie kefu v kombinácii s mydlovou vodou.
Ako vyčistiť nerezový hrniec od pripálenín? Pripálený hrniec naplňte vodou, pridajte soľ a citrónovú šťavu. Na odstránenie pripáleného jedla z povrchu použite následne kefu.
Naplňte pripálený hrniec vodou a pridajte doň trochu saponátu. Na odstránenie pripáleného jedla z pripáleného povrchu použite kefu. Po vydrhnutí pripáleného jedla z pripáleného hrnca dobre opláchnite vodou. Veľa pripálené hrnce namočte predtým na niekoľko hodín do rovnakých dielov octu a vody.
Ocot a soľ, pripálenú sklenenú zapekaciu misu namočte asi na hodinu do octu a soli. Po odstránení pripáleného jedla z pripáleného použite kefu s mydlom a vodou.
A sme na konci nášho článku. Ako je vidieť, často sa to točí okolo známych a osvedčených prípravkov a ingrediencií, ktoré napríklad používame aj na čistenie iných častí domácností či spotrebičov. Dôležité je vedieť, čo najlepšie pomáha, na ktorý materiál, aby ste sa dokázali čo najjednoduchšie zbaviť pripálenín a ďalších nečistôt. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete ako na to!