Logo Logo
Ako vyčistiť koberec
  • 16.07.2022
  • Koberec,

Čistenie kobercov je jedna z domácich prác, do ktorých sa ľuďom veľmi často nechce. Asi každý má pred očami to, ako nesie ťažký, zrolovaný koberec von, v ruke má klopadlo na koberce a každým úderom vyletie toľko prachu, že sa človek div neudusí. V našom článku vám poradíme, že čistenie kobercov nie je žiadna veda a často to dokážete pomocou domácich prostriedkov, ktoré má skoro každý doma. Poďme na to!

Ako vyčistiť koberec

Ako vyčistiť koberec

Najprv sa pozrieme na to hlavné, a to je to, ako materiál koberca a dĺžka jeho vlasu ovplyvňuje použitie techniky čistenia a čistiace prostriedky. Následne sa pozrieme na domáce produkty, ktoré môžete v prípade núdze na čistenie použiť a na záver si prejdeme náročnosť čistenia rôznych typov kobercov.

Materiál a dĺžka vlasu

Čistenie kobercov je často zabúdaná činnosť, ktorá by však nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Pri čistení kobercov je nutné dbať na to, aby čistiace prostriedky boli vhodné pre typ a materiál koberca, ktorý čistíme, pričom čistiť by sme mali koberce pravidelne aj mimo sezóny, teda nielen v čase, keď sú znečistené.

Koberec Stefan 3, 160/230cm

Koberce z umelých vlákien sú často navrhnuté tak, aby odolali čistiacim prostriedkom, ktoré by inak poškodili prírodné materiály. Čistiace prostriedky na umelé koberce preto volíme podľa toho, aký typ čistenia potrebujeme. Pri čistení odstránenia bežného znečistenia postačuje často obyčajná voda s prísadou šampónu alebo čistiaceho prostriedku. Pri čistení odstránení ťažšieho znečistenia je vhodné použiť čistiaci prostriedok na báze alkoholu.

Koberce vyrobené z prírodných materiálov ako sú hodváb, vlna alebo kožušina sú často veľmi náročné na čistenie. Čistiace prostriedky na také koberce preto volíme podľa toho, aký typ čistenia potrebujeme. Pri čistení odstránenia bežného znečistenia postačuje často čistá voda. Pri čistení odstránenia ťažšieho znečistenia je vhodné použiť pre ne určený čistiaci prostriedok na báze alkoholu alebo čistiaci prostriedok s vyšším obsahom alkoholu.

Pri čistení kobercov je tiež dôležité dbať na to, aby sme čistili podľa návodu výrobcu. Často sa čistiace prostriedky a postupy líšia podľa materiálu, z ktorého je koberec vyrobený. Koberce z umelých vlákien často čistíme iba vodou s prísadou šampónu alebo čistiaceho prostriedku, koberce z prírodných materiálov často čistíme čistiacimi prostriedkami na báze alkoholu.

Ak sa rozhodnete čistiť koberec sami, existujú niektoré všeobecné rady, ktoré by ste mali dodržiavať:

  • Pred čistením koberca dôkladne odstráňte všetky nečistoty a prach z povrchu koberca. Na to vám poslúži čistý vysávač so štrbinovým nástavcom.
  • Pri čistení kobercov sa snažte postupovať zhora nadol. Čistiaci prostriedok naneste na povrch koberca a potom ho dôkladne rozotrite. Čistiaci prostriedok nechajte pôsobiť na koberci podľa návodu výrobcu.
  • Čistiaci prostriedok potom dôkladne opláchnite čistou vodou.
  • Koberce nechajte uschnúť na čerstvom vzduchu. Pokiaľ je to možné, koberec vysušte na slnku, ktoré urýchli proces sušenia.

KOBERCE

Overené domáce prostriedky

Čistenie kobercov je často otázkou času a zašpinenia. Ak sa chcete vyhnúť čisteniu chemikáliami, máte niekoľko možností, ako doma čistiť koberce domácimi prostriedkami, ktoré snáď všetci doma nájdeme. Sú to predovšetkým ekologické čistiace prostriedky na báze octu a citrónu, ktoré sú vhodné na čistenie kobercov zo syntetických vlákien. Na čistenie kobercov z pravých vlákien je najvhodnejší čistiaci roztok z obyčajného octu a vody. Tento roztok môžete použiť napríklad na čistenie kobercov z bežných červených vlákien.

Pokiaľ sa vám na koberci nachádzajú fľaky, môžete ich odstrániť čistiacimi prostriedkami na báze octu a citrónu. Tiež môžete použiť čistič na koberce s citrusovou vôňou. Dbajte však na to, aby bol čistiaci prostriedok určený na čistenie kobercov. Čistiace prostriedky na báze octu a citrónu nie sú vhodné na čistenie kobercov z pravých vlákien, pretože by mohli poškodiť vlákna.

Pokiaľ chcete po čistení koberca istotu, tak odporúčame použiť vysávač na koberce. Použitím vysávača na koberce zaistíte čistenie koberca bez chemikálií a tiež odstránite nečistoty, ktoré sa môžu na koberci usadiť. Vysávač na koberce je tiež vhodný pre alergikov, pretože čistí koberec bez použitia spomínaných chemikálií.

Typy kobercov a náročnosť čistenia

Čistenie kobercov je často časovo náročné a čistič na koberce býva často jedinou možnosťou, ako zaistiť jeho čistotu. Existujú však rôzne druhy kobercov a každý z nich sa čistí inak. Najjednoduchšie a najmenej náročné čistenie je pri behúňových kobercoch. Stačí použiť čistiaci prostriedok a hubku a behúň je čistý. Naopak najjemnejšie textílie sú orientálne a perzské koberce, ktorých čistenie je veľmi náročné. Často sa preto odporúča čistenie odbornou firmou.

Okrem toho existujú aj špeciálne čistiace prostriedky, ktoré treba používať na jemné koberce. Veľa špinavý koberec často vyžaduje čistenie v špecializovanej čistiarni. Akonáhle je koberec čistý, je dôležité ho nechať vyschnúť, aby nedošlo k poškodeniu či zničeniu koberca. Čistenie kobercov tak môže byť časovo náročné, ale je dôležité ho vykonávať pravidelne, aby podlaha vyzerala čisto a nebola náchylná na poškodenie. Prehľadne to nájdete v tabuľke nižšie.

Náročnosť čistenia kobercov podľa materiálu

Typ koberca Náročnosť čistenia
Hodvábny koberec Veľmi náročné
Orientálny koberec Náročné
Koberec z ovčej vlny Náročné
Koberce zo sisalu alebo bavlny Stredne náročné
Koberce zo syntetických vlákien Nenáročné

Záver

A sme na konci nášho článku. Čistenie kobercov nie je nič náročné a často naň nepotrebujete ani špeciálne čistiace prípravky. Ocot či citrón sú často veľmi magickými pomocníkmi, ktorí si poradia. Pred čistením je však dôležité vedieť, aký koberec chcete čistiť a z akého je materiálu. Z toho sa potom odvíja použitie prípravku a následné čistenie. Veríme, že vďaka našom článku už presne viete, ako na to!