Logo Logo
Ako vybrať stoličky k jedálenskému stolu
  • 24.07.2022
  • jedáleň, jedálenské stoličky,

Jedáleň alebo jedálenský kút v kuchyni sú priestory, v ktorých sa okrem príjmu jedla odohrávajú aj konverzácie či stolové hry medzi rodinou alebo priateľmi. Priestory sú však obmedzené a jedálne sa rôznia. Niekto môže ponúknuť veľký priestor so stoličkami pre 10 osôb, iný má zas kútik, ktorý treba čo najefektívnejšie využiť. V našom článku vám poradíme, na čo myslieť pred kúpou stoličiek k jedálenskému stolu.

Ako vybrať stoličky k jedálenskému stolu

Ako vybrať stoličky k jedálenskému stolu

Najprv sa pozrieme na to najdôležitejšie, a to je plánovanie, respektíve taká menšia analýza priestoru, v ktorom chcete jedáleň mať. Podľa toho sa potom dostaneme k všeobecným rozmerom a priestoru, ktorý každý pri stole pre seba potrebuje. Z toho sa nám začne už kryštalizovať, koľko a aké stoličky sa nám k stolu zmestia a či by nebolo vhodné použiť napríklad rohovú lavicu. Nezabudne však ani na dizajn jedálne a poradíme vám moderné trendy a farebné kombinácie, ktoré spolu v jedálni ladia. Poďme na to!

Plánovanie

Plánovanie priestoru jedálne je dôležitým krokom pri výbere nových jedálenských stoličiek. Usporiadanie vášho jedálenského kúta bude určovať, aké pohodlné a funkčné môžu byť vaše stoličky. Pri zvažovaní nových jedálňach stoličiek vezmite do úvahy veľkosť a tvar vášho stola, množstvo priestoru, s ktorým musíte pracovať, a tiež celkový štýl vašej jedálne.

Ak máte malú jedáleň, môžete sa rozhodnúť pre menšie a kompaktnejšie jedálenské stoličky, ktoré vám pomôžu ušetriť miesto. Ak máte veľkú jedáleň, možno budete chcieť zvážiť väčšie stoličky alebo dokonca možnosť sedenia v štýle lavice. Výška vášho stola tiež ovplyvňuje typ stoličiek, ktoré potrebujete. Štandardné jedálenské stoly sú obvykle vysoké 70-75 centimetrov, zatiaľ čo iné typy majú výšku aj 92 centimetrov. Barové stoly sú ešte vyššie, 105 centimetrov.

Pri výbere nových stoličiek do vašej jedálne by malo byť pohodlie na prvom mieste. Vy a vaši hostia v nich totiž budete tráviť čas! Než urobíte konečné rozhodnutie, nezabudnite vyskúšať rôzne štýly stoličiek. A ak môžete, vyberte si stoličky s vankúšmi alebo inými pohodlnými prvkami.

Nakoniec myslite pri výbere nových stoličiek na celkový štýl vašej jedálne. Ak máte moderný priestor, voľba pre modernejšie stoličky by dávala zmysel. Pokiaľ ale dávate prednosť tradičnejšiemu vzhľadu, lepšou voľbou by boli klasické drevené stoličky. Nech už si vyberiete akýkoľvek štýl, uistite sa, že vaše nové stoličky dobre ladia so zvyškom vašej jedálne.

STOLIČKY DO JEDÁLNE

Koľko miesta potrebujem?

Pri výbere jedálenského stola a stoličiek je dôležité zvážiť, koľko miesta budete potrebovať. Jedálenská stolička sa predávajú v rôznych veľkostiach, takže si vyberte tie, ktoré budú zodpovedať veľkosti vašej jedálne. Pre príklad štandardné stoličky majú výšku cca 45 cm, takže je dobré zvoliť stôl s výškou cca 60 cm. Ak máte deti, použite detskú jedálenskú stoličku, ktorá má nižšiu opierku na nohy.

Pokiaľ je vaša jedáleň malá, dbajte na to, aby ste si vybrali jedálenský stôl a stoličky, ktoré nebudú zaberať príliš veľa miesta. Je tiež dobré zvoliť lavicu vo forme stola so stoličkami, ktorá je obvykle menšia ako štandardný jedálenský stôl. To je dobrá voľba pre rohové miestnosti, kde by stoličky mohli byť nepraktické.

 Sada Jedálenských Stoličiek Zelená

Jedálenský stôl a stoličky

Napríklad biela jedálenská stolička sa hodí ku klasickému bielemu jedálenskému stolu, pričom šedá jedálenská stolička sa hodí k drevenému jedálenskému stolu. Ak si chceme zaobstarať moderný jedálenský stôl a stoličky, bude sa nám hodiť variant v čiernej farbe. Tá je skvelá napríklad k lesklému sklenenému jedálenskému stolu. Trendy sú tiež farebné stoličky, ktoré doplnia každý moderný jedálenský stôl a pokiaľ si chcete zaobstarať moderný jedálenský stôl a stoličky, bude sa vám hodiť variant s kovovými nohami.

Na trhu nájdeme aj mnoho moderných trendov, ktoré sa postupne dostávajú do popredia. Sú to napríklad béžové alebo čierne stoličky s kovovými nohami. K bielemu jedálenskému stolu bude takáto stolička vyzerať skvele. Béžová bude ladiť k bielemu jedálenskému stolu, ale aj k drevenému stolu v tmavších odtieňoch. Čierna stolička bude skvelým doplnkom k sklenenému jedálenskému stolu. Moderné trendy sa postupne dostávajú do popredia a my si ich môžeme vybrať podľa toho, aký jedálenský stôl a stoličky si zaobstaráme. Môžete si však ušetriť námahu a pozrieť sa na zostavy do jedálne, ktoré majú štýlovo zladené jedálenské stoly aj jedálenské stoličky.

Moderné trendy v dizajne a farbách

Ponúkajú sa nám moderné trendy v dizajne a farbách stoličiek. Jedálenská stolička by mala byť prispôsobená veľkosti jedálenského stola, aby sedela pohodlne. Ďalej je dôležité zvážiť, aké budú stoličky použité pre konkrétny typ jedálenského stola. Napríklad moderný jedálenský stôl a stoličky sú vhodné do moderných interiérov. Pokiaľ chceme zaujať a navodiť pocit luxusu, voľme napr. kožené alebo chrómované stoličky. Naopak, ak preferujeme útulnejšiu atmosféru, voľme drevené stoličky či stoličky s plsteným sedadlom.

Pre klasické jedálenské stoly sú vhodné tradičnejšie modely stoličiek. Ako doplnok k jedálenskému stolu môžu slúžiť aj moderné stoličky, pokiaľ sa budú hodiť k štýlu celkového interiéru. Ak chceme, aby bola jedáleň elegantná a reprezentatívna, voľme radšej klasické stoličky s vyšším operadlom.

Dbajme tiež na to, aby farba stoličiek ladila nielen s jedálenským stolíkom, ale aj so zvyškom nábytku a doplnkov v miestnosti. Ak si nevieme rady, voľme neutrálne odtiene, ktoré budú ladiť so všetkým. Moderné jedálenské stoličky by mali byť pohodlné a praktické, ale tiež by mali dobre ladiť s ostatnými doplnkami v jedálni. Možností sú aj jedálenské kreslá. Vyberajme preto starostlivo, aby sme si mohli užívať pohodlné posedenie pri jedle s rodinou či priateľmi. 

STOLIČKY DO JEDÁLNE

Záver

A sme na konci nášho článku. Pred výberom dizajnu a farebného prevedenia nezabudnite zanalyzovať priestor vašej jedálne a koľko stoličiek si môžete priestorovo k stolu dovoliť. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako na to!