Logo Logo
Solárna fontána – nevšedná dekorácia pre vašu záhradu
  • 29.12.2021
  • solárna fontána, fontána,

Fontána z prírodného kameňa vytvárajúca nádherné vodné efekty, ktoré sú v noci sprevádzané príjemným osvetlením. Túto krásnu dekoráciu si na záhrade nemusia dopriať iba milionári, ako sa to niekomu môže zdať. Presne preto pre vás máme článok o solárnych fontánach, v ktorom sme sa pozreli na rôzne typy fontán, ich funkcie, vlastnosti a pridali sme rady a tipy, aby ste si mohli vybrať fontánu presne pre vás!

Ako vybrať solárnu fontánu

Ako vybrať solárnu fontánu

Na začiatok článku sa pozrieme na princíp solárnych fontán, aké nájdete na trhu druhy, ako fungujú, prejdeme si kritériá výberu novej fontány a na záver vám dáme pár rád a tipov na správnu údržbu!

Čo je solárna fontána?

U solárnej fontány sa jedná o kombináciu fontány s dýzou, ktorá na svoju prevádzku využíva solárne panely meniace svetelnú energiu na energiu elektrickú. Na trhu nájdete veľké množstvo foriem, designov a modelov, ktoré si postupne v našom článku predstavíme.

Druhy fontán

Solárne fontány nájdete na trhu vo veľmi rôznych prevedeniach, vďaka čomu môže každý nájsť fontánu podľa svojho vkusu. Kaskádová fontána má napríklad viacero úrovní, po ktorých steká voda dole. Inak sa chová solárna fontána s čerpadlom, ktorá má iba jednu úroveň a cez čerpadlo tlačí vodu nahor do trysky, vďaka čomu môže vytvárať mnoho vodných efektov.

Existujú aj solárne fontány na použitie napríklad na balkóne, ktoré patria k skupine veľmi kompaktných modelov. Niektoré solárne fontány majú dokonca zabudované LED osvetlenie, vďaka ktorým môžu byť vodné efekty vidieť aj v noci. Poďme si prejsť niektoré z druhov solárnych fontán

Fontána s LED svetlom Bergerac, 21,5 x 19 x 28,8 cm

Izbová fontána

Možno si teraz hovoríte „prečo figuruje v článku o solárnych fontánach aj izbová fontána?“. Dobrá otázka. Časť solárnych fontán má panel zabudovaný na tele fontány. Väčšina z nich má však externý solárny panel, ktorý je s fontánou prepojený káblom ak tomu integrovaný akumulátor, ktorý sa vďaka slnečnému svitu nabíja. Vo výsledku potom môže fontána fungovať bez slnečného svetla aj 8 hodín.

To nás dostáva k pôvodnej otázke, na ktorú odpovieme otázkou. Očakávate návštevu? Chcete ju ohromiť? Máte v obývacej izbe dostatok miesta? Vďaka nabitému akumulátoru bude vaša solárna fontána fungovať vo vnútri počas celého večera. V tomto prípade sa samozrejme jedná o menšie fontány s vodnými efektmi nepresahujúce okraj fontány.

Záhradná fontána

Napriek tomu všetko je záhrada či terasa stále ideálnym prostredím na umiestnenie solárnej fontány. Ich výber je obrovský – od malých solárnych fontán do jazierka či bazénu, cez okrasné záhradné fontány s viacerými tryskami, až po kaskádové fontány so stekajúcou vodou. Pri výbere však rozhodne myslite na budúce umiestnenie solárnej fontány, respektíve jej solárneho panelu. Veľmi dôležitá je aj dĺžka kábla od panelu k fontáne, ktorá sa môže veľmi líšiť a nájdete káble s dĺžkou od 30 cm aj k 5 m.

Solárne čerpadlo

Záhradná fontána v podobe solárneho čerpadla je taktiež veľmi obľúbeným typom solárnej fontány. Nachádza uplatnenie v záhradných jazierkach alebo v nádobách na vodné rastliny. Pokiaľ však máte solárne čerpadlo a solárny panel, tak si môžete postaviť aj vlastnú solárnu fontánu. Fantázii sa medze nekladú!

Ako funguje solárna fontána?

Ako už ich názov napovedá – solárne fontány využívajú na svoju prevádzku solárnu energiu, ktorú zachytávajú pomocou fotovoltaických článkov. Funkčnosť solárnych fontán tak závisí aj na slnečnej aktivite či umiestnení solárneho panelu (ak nie je v tieni). Ako sme však už spomenuli, tak veľa modelov má integrovaný akumulátor, ktorý sa počas dňa nabije a poháňa fontánu v noci či vo vnútri domu. U rôznych druhov solárnych fontán sa však líši umiestnenie solárnych panelov.

Jazierkové alebo bazénové fontány spravidla plávajú po vodnej hladine a ich solárne články sú umiestnené na vrchnej strane. Články poháňa malú pumpu, ktorou je umiestnená pod vodou na spodnej strane, a tá zas pumpuje vodu smerom hore do trysky. Tento typ fontány má tanierovú formu s nízkym ponorom. Môžete ju tak nechať plávať aj vo veľkom kvetináči či záhradnej mise. Vďaka množstvu rôznych nástavcov na trysku môžete meniť prietok vody, výšku streku a vodné efekty.

Stojace solárne fontány fungujú na podobnom princípe. Solárny panel však v drvivej väčšine prípadov nie je súčasťou fontány, ale je separátny a často vybavený kolíkom, vďaka čomu je možné ho zapichnúť do zeme vedľa fontány. Fontána s panelom sú prepojené káblom o rôznych dĺžkach, vďaka čomu môžete panel umiestniť do viacerých slnečných miest a trochu ho schovať, nech nie je veľmi na očiach a prípadne nekazí estetický dojem solárnej fontány.

Rovnako ako u malých bazénových fontán poháňa solárna energia zabudované čerpadlo, ktoré vytláča vodu smerom do trysky. Tento typ solárnych fontán však máva malý výstrik. Avšak veľmi obľúbené sú napríklad kaskádové fontány, pri ktorých voda na špici fontány iba vyviera, avšak vďaka veľmi krásnemu kaskádovému spracovaniu steká po viacerých úrovniach opäť dole.

Fontána s LED svetlom Morton, 21,8 x 18,8 x 27,5 cm

Kritériá výberu

Prešli sme si teda čo sú solárne fontány, ako fungujú a predstavili sme si aj rozdielne druhy, na ktoré môžete naraziť. Teraz je na čase pozrieť sa na vlastnosti a kritériá výberu, aby ste si dokázali vybrať fontánu presne podľa svojich požiadaviek.

Umiestnenie a veľkosť

Než začnete s nákupom, tak by ste sa mali rozhodne premyslieť, kde vlastne chcete mať solárnu fontánu postavenú a koľko pre ňu máte vyhradeného miesta. Od toho sa samozrejme bude odvíjať aj jej veľkosť. Ide však tiež už o spomínané solárne články, ktoré zachytávajú solárnu energiu. Pokiaľ majú dostatočne dlhý kábel k fontáne, tak môže byť solárna fontána pokojne v tieni pod stromom a článok môže byť na Slnku mimo tieň.

Materiál

Solárne fontány sa samozrejme vyrábajú z rôznych materiálov od plastov, terakoty, granitu, kovu až po kameň. Pri materiáli platí, že nie je dobrý alebo zlý materiál, povolené je to, čo sa vám páči. Samozrejme však treba myslieť na odolnosť voči poveternostným vplyvom. Náchylnejšie modely nie je od veci schovať pred búrkou pod strechu či do interiéru. Pokiaľ budete vyberať podobnú solárnu fontánu, tak myslite aj na jej hmotnosť, nech sa prenos potom nestane trápením.

Akumulátor

Už skôr v článku sme spomenuli výhody solárnych fontán s akumulátorom. Solárne fontány bez akumulátora fungujú iba v prípade, že na ne dopadá slnečné svetlo. U solárnych fontán s akumulátorom sa však môže akumulátor počas dňa nabiť a držať fontánu v prevádzke počas noci alebo pokiaľ fontánu presuniete do vnútorných priestorov.

Dizajn

Veľký dôraz sa u solárnych fontán kladie na estetiku. Dizajn je tak jeden z hlavných faktorov pri výbere novej fontány. Na trhu nájdete veľké množstvo prevedení, foriem a farieb, ktoré idú ruka v ruke s ďalším kritériom, čo je zvolený a už spomínaný materiál.

Osvetlenie

Kúpili ste si solárnu fontánu s akumulátorom, vďaka ktorému môže fontána fungovať aj počas noci. Škoda, že ste vybrali model bez osvetlenia, takže ide fontánu v noci iba počuť. Osvetlenie je tak skvelým doplnkom k vodným efektom solárnej fontány. Na trhu nájdete mnoho druhov solárnych fontán s osvetlením od stáleho, meniacej farby či intenzitu osvetlenia.

Čerpadlo a cirkulácia vody

Ak ste si vybrali záhradnú solárnu fontánu, ktorú necháte plávať po hladine bazéna a jazera, tak nemusíte cirkuláciu vody riešiť. Čerpadlo nasáva vodu, po ktorej pláva, ktoré sa cez trysku a vodný efekt nakoniec vracia späť do vodného zdroja. Pokiaľ ju však používate vo väčšom kvetináči, tak odporúčame vyberať fontánu, ktoré má čerpadlo s ističom pre prípad nedostatku vody. Čerpadlo sa tak vďaka nemu nezadrie, pokiaľ práve nebude mať k dispozícii vodu na nasatie.

Fontána s LED svetlom Tarbes, 21,5 x 19 x 28,8 cm

U väčších solárnych fontán odporúčame vyberať modely s uzavretým vodným okruhom. Cirkulácia vody je tak konštantná a vy nemusíte vodu dolievať. V prípade nedostatku vody môžete aj u týchto fontán poškodiť čerpadlo.

Zimná údržba

Solárne fontány musia byť počas zimy skladované vo vnútorných priestoroch. Tomu však predchádza nasledujúci postup:

  • Najprv vypustite vodu z fontány a všetky vodonosné diely dôkladne vyčistite.
  • Pokiaľ možno, tak čerpadlo zarobte. V optimálnom prípade môže byť pumpa uskladnená vo vode (samozrejme vo vode a v priestoroch, kde cez zimu nezamrzne – napríklad v pivnici).
  • Pokiaľ takáto možnosť nie je, tak by sa na jar malo prekontrolovať tesnenie čerpadlo a v prípade potreby ho vymeňte.

Ako vyčistiť solárnu fontánu

Aby vaša solárna fontána bola aj po rokoch krásna a plne funkčná, tak je dôležité sa o ňu správne starať. To spočíva v priebežnej údržbe a čistení ako materiálu fontány, tak aj vody v obehuNa solárnu, záhradnú fontánu pôsobí cez rok množstvo poveternostných vplyvov – či už vietor alebo zrážky. K tomu musíme pripísať striedanie teplôt počas ročných období, dňa a noci. Napríklad solárne fontány z prírodného kameňa sú náchylné na machy a riasy. Rozhodne teda vyberajte čistiace prvky určené priamo na materiály a povrchy vašej solárnej fontány.

Záver

Solárna fontána je vhodným doplnkom každej záhrady a v kombinácii s rastlinami, kríkmi a stromami vytvára zvláštnu atmosféru. Upokojujúce špliechanie je balzam na duši a pomáha pohodlne relaxovať po dlhom pracovnom dni. Pokiaľ si vyberiete model s dobíjacou batériou, vaša solárna fontána vám urobí radosť, aj keď už nesvieti slnko. Veríme, že sme Vám v našom článku pomohli si vybrať presne tú správnu fontánu!