Logo Logo
Ako vybrať lamelový rošt
  • 17.04.2022
  • lamelový rošt, latkový rošt,

Lamelový rošt je vedľa latkového roštu jedným z ďalších typov podporných posteľových konštrukcií, ktorá ponúka skvelé vlastnosti a prvky zaručujúce pokojný spánok. Podľa čoho si však vybrať správne, aké nájdete na trhu možnosti a na aké ďalšie komponenty pre čo najkomfortnejšiu posteľ myslieť sa dočítate v našom článku.

Lamelový rošt

Ako vybrať lamelový rošt

Najprv sa pozrieme na to, čo je to lamelový rošt, z akých sa vyrábajú materiály a na čo ho vlastne v posteli používame. Následne sa presunieme na dôležitosť správnej súhry matraca a roštu, vďaka ktorej dokáže docieliť maximálny komfort a pohodlné spanie. Prejdeme si samozrejme tiež najdôležitejšie kritériá, na ktoré je dôležité pri výbere nového lamelového roštu myslieť a na záver vám ako bonus poradíme pár tipov, vďaka ktorým vám rošt nebude pri pohybe na posteli nepríjemne vŕzgať. Poďme na to!

Čo je to lamelový rošt?

Lamelový rošt postele je typ opornej konštrukcie, ktorá sa vyznačuje radom rovnomerne a vzájomne rovnobežne rozmiestnených lamiel. Tento typ konštrukcie postele je obvykle vyrobený z dreva, kovu alebo plastu. Vlastnosťou a účelom lamelového roštu je opora pre matrac a spoločne s matracom rovnomerné rozloženie váhy. Pri výbere sú veľmi dôležitým kritériom rozmery, pričom tými hlavnými budú dĺžka a šírka lamelového roštu. Odvíja sa to samozrejme od toho, aký máte typ a veľkosť postele a matraca.

Nezabudnite tiež zvážiť výšku lamiel. To je dôležité, pretože výška lamiel ovplyvní, akú podporu matraca dostane. V našom článku prídeme na kĺb presne tomu, aký typ lamelového roštu je pre vás ten najvhodnejší!

LAMELOVÉ ROŠTY

Lamelový rošt a matrac: zavedené duo

Keď príde na hľadanie dokonalej postele, mnoho ľudí často prehliada dôležitosť kompatibility medzi lamelovým roštom a matracom. To je však v skutočnosti veľmi dôležitý faktor, ktorý treba vziať do úvahy, pretože nesprávny lamelový rošt môže potenciálne poškodiť váš matrac a viesť k nepohodlnému spánku.

Lamely na lamelovom rošte by mali byť umiestnené dostatočne blízko pri sebe, aby na ne mohol byť matrac bezpečne uložený. Pokiaľ sú lamely príliš ďaleko od seba, matrac sa uprostred prehne a nemusí poskytovať dostatočnú oporu. Okrem toho by lamely mali byť pevné a súčasne pružné, aby poskytovali oporu a zároveň umožňovali matrac prispôsobiť sa vášmu telu.

Typ lamelového roštu, ktorý zvolíte, bude závisieť aj od typu matraca, ktorý máte. Pokiaľ máte napríklad matrac z pamäťovej peny, budete chcieť zvoliť lamelový rošt, ktorý má lamely umiestnené bližšie k sebe. To pomôže zabrániť tomu, aby sa matrac uprostred prehýbal. Na druhú stranu, ak máte pružinový matrac, budete chcieť zvoliť lamelový rošt so širšími lamelami, aby matrac mohol dýchať a nedochádzalo k prehrievaniu. Na rozdiely medzi spomínanými matracmi sme sa detailne zamerali v našom článku Pružinový alebo penový matrac.

Elektrický Lamelový Rošt Primatex 900

Výroba

Lamelový rošt je vyrobený z lamiel, čo sú tenké prúžky dreva, kovu alebo plastu. Zvyčajne sú asi 5 centimetrov široké a 1 centimeter hrubé. Lamely držia pohromade postrannými koľajnicami, ktoré môžu byť vyrobené z rovnakých materiálov ako lamely alebo textilnou páskou.

Na trhu sú rôzne typy lamelových roštov. Medzi najrozšírenejšie patria pevné lamelové rošty, elektrické polohovacie lamelové rošty a polohovateľné lamelové rošty. Typ lamelového roštu, ktorý si vyberiete, bude závisieť od vašich potrieb a preferencií. Medzi faktory, ktoré treba vziať do úvahy, patrí typ matraca, ktorý máte, váha osoby spiace na posteli a to, či chcete, aby boli rošty polohovateľné.

Svoju rolu v cene a odolnosti hrá aj materiál lamelového roštu. Kovové lamelové rošty sú väčšinou drahšie ako drevené alebo plastové rošty, ale sú aj odolnejšie. Drevené lamelové rošty sú lacnejšie, ale nemusia vydržať tak dlho. Plastové lamelové rošty sú často najlacnejším variantom, ale nemusia byť tak pevné ako kovové alebo drevené lamely. Bez ohľadu na to, aký typ lamelového roštu zvolíte, je dôležité dbať na to, aby boli lamely rozmiestnené rovnomerne a aby bol rám pevný. Kvalitne spracovaný lamelový rošt zaistí roky pohodlného spánku.

Dôležité kritériá pre nákup

Pri výbere lamelového roštu by ste mali mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí. Prvá je vzdialenosť medzi lamelami. Tá by mala byť približne 5–7 centimetrov, aby poskytovala dostatočnú podporu vášmu matracu a rovnomerne rozložilo váhu. Dôležitá je aj konštrukcia roštu – hľadajte lamelové rošty, ktoré majú masívnu drevenú alebo kovovú konštrukciu. To zaistí odolnosť a stabilitu. Posledná vec, ktorú chcete, je, aby sa vaša posteľ uprostred noci zrútila! S tým závisí aj správny počet a šírka lamiel, ktorá sa odvíja od veľkosti postele a zvoleného matraca.

Nakoniec nezabudnite skontrolovať maximálnu nosnosť lamelového roštu. Tá by mala byť dostatočne vysoká, aby sa do nej zmestil matrac plus akákoľvek ďalšia hmotnosť z posteľnej bielizne, prikrývok, vankúšov a samozrejme užívateľov postele. Ak budete mať na pamäti tieto dôležité kritériá, môžete si byť istí, že nájdete perfektný lamelový rošt pre vaše potreby.

Čo robiť, keď lamelový rošt vŕzga?

Pokiaľ vám lamelový rošt začne vŕzgať, môže to znamenať, že sú lamely uvoľnené a treba ich dotiahnuť či lepšie upevniť. Ďalšou častou príčinou hluku lamiel je nekvalitný matrac, ktorý nerozkladá rovnomerne váhu. Lamely môžete dotiahnuť pomocou napínača lamiel alebo jednoducho pomocou skrutkovača otočiť skrutky na oboch stranách lamiel. Ak je problémom matrac, môžete skúsiť pridať medzi matrac a rošty dosku alebo kus preglejky, aby sa váha rozložila rovnomernejšie. Niekedy môže k zníženiu hluku prispieť aj obyčajné prevrátenie matraca. Pokiaľ hluk pretrváva, možno budete musieť vymeniť rošty alebo matrac.

LAMELOVÉ ROŠTY

Záver

A sme na konci nášho článku. Vybrať lamelový rošt nie je nič zložité, avšak je potrebné nezabudnúť na dôležité faktory, ktoré spoločne s voľbou matraca radikálne ovplyvňujú mieru komfortu, ktorú vám v konečnom výsledku posteľ ponúkne. Veríme však, že vďaka nášmu článku už presne viete ako na to!