Logo Logo
Ako prať obliečky
  • 04.11.2021
  • obliečky, posteľná bielizeň,

Posteľ je jedným z našich najobľúbenejších priestorov v byte a čo je lepšie ako sa poriadne zababušiť do deky. Pravidelné pranie obliečok by tak malo byť jedným zo základných úkonov preto, aby bolo vždy voňavé a hygienické. Nepochopiteľne však existuje mnoho nejasností o tom, ako a ako často by ste mali svoje obliečky prať. V našom článku sme sa tomu pozreli na kĺb.

Ako prať obliečky

Ako prať obliečky

Pozrieme sa na najčastejšie otázky spojené s praním obliečok a prejdeme si najčastejšie chyby, ktoré pred, počas aj po ich praní vznikajú. Na konci článku tak budete presne vedieť, ako prať posteľnú bielizeň.

Ako často prať obliečky

Pre zdravý spánok a predídenie alergií by sa mali obliečky meniť a prať čo 14 dní. Hlavne pokiaľ ste alergický na roztoče či prach je veľmi dôležité dodržiavať intervaly pre výmenu obliečok. V tomto prípade je dokonca vhodnejšie meniť obliečky každý týždeň.

Intervaly prania sa však menia aj s ďalšími faktormi. V prípade všetkej detskej by ste po každom ošetrení mali prať posteľnú bielizeň na 60 °C. Pokiaľ sa dostanete do kontaktu so vši muňkou, ktorú budete viac poznať pod ľudovým pojmom „filcka“, tak by sa posteľná bielizeň mala meniť a prať na 60 °C každý deň! Tiež v prípade chorôb by ste zvýšiť intervaly výmeny a prania obliečok. Rozdiely sú tiež v ročnom období a kto zásadne spí nahý, ten by mal svoju posteľnú bielizeň meniť taktiež raz týždenne. Súvisiace je aj pyžamo, ktoré by sa malo meniť čo 2–4 dni.

Pred použitím novo kúpených obliečok rozhodne odporúčame si ho vyprať. Často idú z novej posteľnej bielizne cítiť ešte chemikálie z výroby. Praním tak nielen svoje nové obliečky prevoňate, ale zbavíte sa jemných nečistôt, ktoré sa do bielizne dostali pred balením.

Existujú aj momenty, kedy by sa posteľná bielizeň meniť nemala, čo je hlavne spojené s tradíciami, ktoré sa všeobecne zameriavajú na upratovanie a poriadok počas dôležitých dátumov a sviatkov. Príklad môže byť Nový rok, počas ktorého by ste nemali prať, vešať bielizeň, žehliť ani upratovať, pretože by ste sa tým zbavili novoročného šťastia.

PONUKA OBLIEČOK

Teplota prania posteľnej bielizne

Nové technológie a energeticky úsporné prvky moderných práčok umožňujú v dnešnej dobe veľmi spoľahlivo vyprať bielizeň aj pri nižších teplotách. To znamená, že môžete na nízke teploty prať nielen jemné tkaniny, ale aj bavlnu či polyester ekologickejším a hospodárnejším spôsobom. Okrem toho je možné pridať hygienický oplach, ktorý zabíja baktérie.

Na 60 °C by prevlečení mali prať hlavne alergici. Okrem toho by ste na 60 °C mali raz mesačne pustiť práčku naprázdno, čím sa zbavíte prípadných nečistôt a zabránite nechceným pachom.

Najčastejšie chyby pri praní obliečok

Už teda vieme, ako často prať obliečky a aké teploty preň zvoliť. Stále sa však stretávame s opakujúcimi sa chybami vznikajúce pred, počas aj po vypraní posteľnej bielizne. Teraz je teda čas si ich prejsť a navrhnúť správne riešenie.

Vysoká teplota prania

Obliečky musia byť prané pri 60 ° C, inak sa nezbavíte pachov, baktérií a nečistôt - toto pravidlo je už zastarané v súčasnej dobe sú moderné práčky schopné kompletne vyčistiť bielizeň aj pri nízkych teplotách. Samozrejme rolu hrá aj materiál, farba či vzorovanie obliečok.

Bavlnené obliečky

Nízka frekvencia prania

Na pranie obliečok sa dokáže zabudnúť aj napriek tomu, že s ním sme zhruba 6 až 8 hodín denne v kontakte. Keďže cez noc prirodzene strácame vlasy, pokožku či sa potíme, tak sa obliečky celkom rýchlo znečistia. Vďaka telesnej teplote a už spomínanému poteniu vzniká pod dekou vlhká a teplá klíma, ktorá je ideálnym prostredím pre množenie baktérií a roztočov. Nepravidelným praním si zarábate na vznik alergií.

Zlý prací prostriedok

Veľké množstvo ľudí používa na všetku bielizeň jeden prací prostriedok, čo nie je správne. Na pranie bielych obliečok a prestieradiel by sa mal používať prací prostriedok s obsahom bielidla, ktoré vám zaručia, že vaša bielizeň čase nezošedivie či nezožltne. Farebné obliečky by však s týmto pracím prostriedkom stratili farbu, a preto je potrebné pre neho použiť prací prostriedok na farebnú bielizeň. Pre tmavú bielizeň existujú špeciálne pracie prostriedky pre čiernu a tmavú bielizeň.

Tiež materiál hrá veľkú úlohu pri voľbe správneho pracieho prostriedku na pranie obliečok. Satén, hodváb a ľan by sa mali prať jemným pracím prostriedkom. Ten má nízku hodnotu pH, čím chránite prírodné vlákna obliečok. V prípade, že použijete univerzálny prací prostriedok, tak vlákna zdrsnia a nebudú tak jemné na dotyk.

Na čo by ste pri praní posteľnej bielizne mali zabudnúť sú zmäkčovadlá, ktoré narušia štruktúru citlivých vlákien. Tiež pri praní bavlnených obliečok sa od zmäkčovadiel odstupuje. Znižuje totiž nasiakavosť materiálu, čo môže spôsobiť problém hlavne v lete, keď sa viac potíme.

Nevhodná manipulácia s posteľnou bielizňou

Do práčky dávajte posteľnú bielizeň v kompletnej sade. Vďaka tomu sú farby obliečok zladené a periete dohromady jeden materiál. Hrubý materiál praný spoločne s jemným materiálom by ho v práčke mohol poškodiť. Pokiaľ periete obliečky v sade, množstvo je potom presne prispôsobené bubnu. Pokiaľ sa v bubne nachádza malé množstvo bielizne, tak plytváte vodou a energiami. Ak je však v bubne až veľa bielizne, tak jednotlivé diely bielizne správne nevyčistíte a vaša bielizeň bude aj po dokončení prania špinavá.

Tiež je dôležité obliečky pred vložením do práčky obrátiť naruby. Tým chránite jeho farby a či prípadné vzory. Zips či gombíky obliečok by mali pred praním byť vždy zapnuté, čím zaistíte že sa obliečky nezamotá v jednom kuse bielizne a nevznikne z neho jedna veľká guľa. Okrem neefektívneho prania by tým mohlo dôjsť k poškodeniu mechanizmu práčky. Jednotlivé zúbky otvoreného zipsu môžu v práčke poškodiť ostatnú bielizeň, čo je ďalší dôvod na zapnutie zipsu pred praním.

Zle zvolený program prania

Väčšina moderných práčok má špeciálny program určený na pranie obliečok, ktorý je vhodný hlavne pre najpoužívanejšie typy obliečok z bavlny a mikrovlákna. To znamená na materiály, ktoré môžu byť prané pri 60 °C. Pri starších práčkach môžete na posteľnú bielizeň použiť program pre farebnú a bielu bielizeň.

Posteľná bielizeň vyrobená z jemných vlákien, ako je hodváb, by sa naopak mala prať v programe jemná bielizeň. Moderné práčky majú aj vlastný program na pranie hodvábu.

Nevhodné sušenie

Chyby môžete robiť aj pri sušení bielizne, pretože nie všetky materiály obliečok sú do sušičky vhodné. Bavlnené či ľanové obliečky môžete väčšinou do sušičky vložiť, avšak hodváb či mikrovlákno by mali schnúť na vzduchu. Vždy však existujú výnimky, a preto je dôležité dbať na pokyny uvedené na obliečkach. Pritom hľadajte symbol v podobe štvorca, v ktorom je kruh. Ak je tento symbol preškrtnutý pomocou X, tak tieto obliečky nesmú byť sušené v sušičke bielizne. Pokiaľ sa v kruhu nachádza bodka, tak je možné bielizeň vložiť do sušičky.

Ak sa vaša posteľná bielizeň môže v sušičke sušiť iba na jemný cyklus, tak odporúčame k tomu do sušičky vložiť gule do sušičky, ktoré pomáhajú zrýchliť proces sušenia a zaistia mäkkosť bielizne. V prípade, že vaša bielizeň do sušičky nesmie, tak sa nič nedeje. Často sú tieto obliečky z relatívne rýchloschnúcich materiálov.

PONUKA OBLIEČOK

Záver

A sme na konci nášho článku. Na to, ako často sme s posteľnou bielizňou v kontakte panuje okolo jej údržby a prania stále mnoho nejasností. Veríme však, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako správne prať obliečky