Logo Logo
Ako opraviť ratanový nábytok
  • 21.02.2022
  • ratan, ratanový nábytok,

Raňajky na terase či záhrade za svitu príjemného ranného slnka sú určite snom mnohých z nás. Ratan je pritom jedným z najobľúbenejších materiálových riešení pre štýlový balkónový, terasový alebo záhradný sedací nábytok. Ako sa však správne o ratanový nábytok starať a ako ho prípadne opraviť pre čo najdlhšiu životnosť sa dozviete v našom článku.

Ako opraviť ratanový nábytok

Ako opraviť ratanový nábytok

Najprv sa pozrieme na to, s akým poškodením a opotrebením sa na ratanovom nábytku stretnete. Následne už prejdeme k tomu, ako opraviť ratanový nábytok a aké nástroje či príslušenstvo na to budete potrebovať. Samozrejme sa pozrieme aj na pravidelnú údržbu a ako čistiť ratanový nábytok, čím mu dokážete veľmi znateľne predĺžiť životnosť. Poďme na to!

Aké známky opotrebenia alebo poškodenia sa môžu objaviť?

Ratanový nábytok môže byť skvelým doplnkom každej záhrady, avšak je dôležité si uvedomiť bežné známky poškodenia, ktoré ho môžu časom postihnúť a faktory, ktoré hrajú pri poškodení alebo opotrebení najväčšiu rolu. Po prvé, ratan je prírodný materiál, takže, aj keď je veľmi odolný, tak pri nesprávnej alebo zanedbanej starostlivosti môže byť náchylný na opotrebenie. Po druhé, okrem mechanického poškodenia môže mať aj počasie na zahradný ratanový nábytok veľký vplyv. Preto je dôležité ho pred poveternostnými vplyvmi chrániť. O tom, aký je ratan materiál, aké má vlastnosti ak čomu všetkému sa používa sa dočítate v našom článku Čo je to ratan.

Tu sú niektoré z najčastejších známok opotrebovania alebo poškodenia, ktoré sa môžu na ratanovom nábytku v priebehu času objaviť:

  • Pokiaľ nie je ratan chránený pred chladom, môže časom skrehnúť a začať praskať.
  • Ratan môže na slnku vyblednúť, preto je dôležité ho udržiavať v tieni. Všeobecne platí, že ratanový záhradný nábytok by sa nemal nechávať vonku po celý rok.
  • Spoje na ratanovom nábytku sa môžu časom uvoľniť, pokiaľ nie sú správne utiahnuté. Je vhodné ich časom skontrolovať.
  • Náter na ratanovom nábytku môže prasknúť, odštiepiť sa alebo sa odlupovať, pokiaľ oň nie je riadne postarané. Pokiaľ je lak ošetrovaný každý rok, mal by bez problémov vydržať mnoho rokov.
  • Polstre ratanového nábytku sú obzvlášť náchylné na poškodenie. Pokiaľ nábytok práve nepoužívate, tak odporúčame polstre schovať napríklad do truhly či iného úložného boxu na záhrady. Je tiež dobré polstre občas utrieť mydlovou vodou alebo ich chrániť ochranným poťahom.
  • Ratanový nábytok môže byť tiež poškodený UV žiarením, takže je dôležité ho skladovať na krytej terase alebo v prístavku, keď sa v lete nepoužíva. Záhradný nábytok z ratanu je lepšie na zimné mesiace priniesť do domu av prípade potreby prikryť nepremokavým obalom.

Dokážete si ratanový nábytok sami opraviť?

Áno, ratanový nábytok si môžete opraviť sami. Ratan je prírodný materiál, takže je pomerne ľahko opraviteľný. Všetko, čo potrebujete, je niekoľko základných nástrojov a spotrebných materiálov. Najprv pomocou noža odstráňte všetky uvoľnené alebo zlomené vlákna ratanu. Potom pomocou vlhkej handričky očistite oblasť a odstráňte všetky nečistoty a prach. Nakoniec pomocou superlepidla pripevnite nové vlákna ratanu na poškodené miesto.

Ratanové vlákna môžete zakúpiť vo väčšine záhradných obchodov. Ak si chcete opraviť celú nábytkovú zostavu, je lacnejšie kúpiť veľkú rolu ratanu a odrezať si množstvo, ktoré potrebujete na opravy.

Na upevnenie malých otvorov v ratane môžete tiež použiť superlepidlo. Pri väčších poškodených plochách odrežte poškodenie pomocným nožom alebo kotúčovou pílou a potom vyrežte náhradné kusy ratanu, ktoré sú o niečo dlhšie ako plocha, ktorú sa snažíte opraviť. Uistite sa, že krivka na každom konci ratanového kusu zodpovedá krivke na poškodenej oblasti. Potom, rovnako ako vyššie, zatlačte nové ratanové vlákna na miesto.

Xxl Závesné Kreslo Bari Vrátane Vankúšov

Čo potrebujete na profesionálnu opravu?

Ak hľadáte profesionálnu opravu ratanu a ratanového nábytku, budete potrebovať niekoľko kľúčových nástrojov a príslušenstva. Najdôležitejšou z nich je kvalitná teplovzdušná pištoľ, ktorou je možné zmäkčiť lepidlo používané na lepenie ratanových pásov. Budete tiež potrebovať ostrý nôž alebo nožnice na strihanie ratanu a taktiež blok brúsneho papiera, ktorý pomôže vyhladiť hrubé hrany. Existuje niekoľko ďalších kľúčových položiek, ktoré budete potrebovať na opravu ratanového nábytku, ale tieto tri sú najdôležitejšie.

Ratan je prírodný drevený materiál, ktorý sa skladá z tenkých prúžkov, ktoré sú votkané do seba az jedného do druhého, aby vytvorili charakteristické vzory, ktoré je možné vidieť pri pohľade na ratanové stoličky alebo stoly. Výplet drží pohromade pomocou silného lepidla, ktoré sa môže časom opotrebovať alebo poškodiť. Pokiaľ sa tak stane, potom je možné ratanový nábytok na záhradu odborne opraviť.

U ratanového nábytku je tiež možné upraviť vzor väzby, pokiaľ mu chcete vrátiť jeho zašlú slávu. To sa robí veľmi jednoducho odstránením niektorých tenších prúžkov, ktoré sú votkané medzi tými, ktoré chcete odstrániť. Pokiaľ sa však jedná o rozsiahlejšie opravy, tak vám odporúčame navštíviť profesionálnu opravovňu, ktorá vám pomôže.

Ako ošetriť ratanový nábytok

Ratanový nábytok je obľúbenou voľbou pre vnútorné aj vonkajšie prostredie. Je odolný, atraktívny a všestranný. Ako sme však párkrát spomenuli, vyžaduje si určitú starostlivosť, aby si zachoval svoju krásu a predĺžil životnosť. Presne preto sa pozrieme na to, ako ošetriť ratanový nábytok. Prvým krokom v starostlivosti o ratanový nábytok je jeho pravidelné čistenie. Prach a nečistoty môžu časom povrch poškodiť. Na pravidelné čistenie nábytku používajte mäkkú handričku. Pokiaľ je nábytok viac špinavý, použite na čistenie jemný roztok mydla a vody. Nezabudnite potom nábytok dôkladne opláchnuť, aby ste odstránili všetko mydlo.

Ďalším krokom je ochrana ratanového nábytku pred prírodnými živlami. Slnečné svetlo môže povrch časom vyblednúť. Škody môže spôsobiť aj dážď a sneh. Na ochranu nábytku pred týmito prvkami použite kvalitný polyuretán alebo lak. Pri aplikácii dodržujte pokyny výrobcu.

Posledným krokom v starostlivosti o ratan je olejovanie povrchu každých pár mesiacov. To pomôže zachovať jeho lesk a chrániť drevené vlákna pred poškodením vplyvom poveternostných vplyvov. Na trhu je niekoľko dobrých produktov, ktoré ponúkajú ochranu pred slnkom a počasím. Dôležité je aj skladovanie v zimných mesiacoch. Odporúčame ratanový nábytok schovať do vnútorných priestorov alebo ho zakryť nepremokavou plachtou. Schovať by ste rozhodne mali polstre na zahradné sedenie.

Záver

A sme na konci nášho článku. Oprava ratanového nábytku nie je nič ťažké, len je múdre vedieť, ktoré príslušenstvo a náradie k nemu použiť. Samozrejme pravidelnou údržbou a čistením dokážete veľmi podstatne predĺžiť životnosť ratanového nábytku. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako na to!