Logo Logo
Ako lepiť tapety
  • 16.12.2021
  • tapety, ako lepiť tapety,

Niekomu prídu ako prežitok, iní ich majú ako skvelú možnosť, ako si zútulniť interiér. Tapety ľudí rozdeľujú, ale stále majú veľa priaznivcov, ktorí ich pri renováciách rôzne menia alebo nanášajú v nových domovoch. Čo však lepenie tapiet obnáša, aké máte možnosti a ktorými triky si môžete uľahčiť prácu? To a oveľa viac sa dozviete v našom článku, v ktorom sme sa zamerali na to, ako správne lepiť tapety.

Ako lepiť tapety

Ako lepiť tapety

Ako sme už spomenuli, mnoho ľudí mení tapety pri renováciách, alebo ich nachádzajú v bytoch, ktoré si kúpili. Preto sa na začiatku zameriame prvýkrát na to, ako zložiť tapety. Následne sa potom už presunu k tomu, ako ich správne lepiť a aké sú rozdiely medzi vliesovými a vinylovými tapetami. Poďme na to!

Odstránenie starých tapiet

Ako sme už spomenuli, začiatok bude patriť tomu, ako zložiť tapety. Poradíme vám pritom množstvo jednoduchých rád a trikov, ktorými si však veľmi zjednodušíte a urýchlite prácu.

Dierovanie a namáčanie tapety

Aby sa pri odstraňovaní tapety voda dostala cez farbu alebo vodeodolnú tapetu až k lepidlu, tak musí byť povrch tapety predierovaný. Ako praktické vybavenie na to poslúži napríklad ostnatý valček, ktorý sa hovorovo nazýva tapetovacie ježko. Výhodou týchto valčekov je, že tapetu kompletne neroztrhá, ale iba ju jemne perforuje. Vďaka tomu môžete potom tapetu odlepovať po veľkých pásmach, a nie sa trápiť so špachtľou po malých kúskoch. Vyhnete sa tiež riziku poškodenia hladkej omietky, ktorá je dôležitá pre pretapetovanie.

PONUKA FOTOTAPIET

Ak máte tapetu perforovanú tak naneste hrubým štetcom alebo mäkkou kefkou veľkoryso dosť množstva vody na tapetu. Môžete na to použiť aj rozprašovač, vodu následne nechajte niekoľko minút pracovať. Tu je na mieste trpezlivosť, pretože dostatočné namočenie a pôsobenie vody na lepidlo tapety vám následne ušetrí veľa času a práce. Aj s niekoľkými vrstvami tapety a farby odolajte pokušeniu oškrabať povrch hrubšími nástrojmi, aby ste sa rýchlejšie dostali do hĺbky. Radšej použite viac vody a nechajte ju dlhšie pôsobiť.

Odstránenie starej tapety

Ako sa začne lepidlo uvoľňovať, tak môžete začať tapetu sťahovať. Aby sa vám podarilo sťahovať naraz čo najväčšie kusy, tak odporúčame postupovať s citom. Ťahajte pomaly a rovnomerne kus tapety bez trhania či šklbania. Pokiaľ je tapeta tak rozmočená, že sa vám trhá pod rukami, tak ju odporúčame sťahovať pomocou metly alebo laty. So špachtľou potom môžete odstrániť odolné kúsky, ktoré predtým odporúčame znova namočiť.

Fototapeta XXL Tropical 360 x 270 cm

Pred novým tapetovaním

Kým stenu znova vytapetujete, opravte vlasové praskliny a iné drobné vady omietky tmelom. Aby ste mali pri ďalšej renovácii alebo výmene tapiet jednoduchšiu prácu, tak odporúčame pred tapetovaním naniesť na stenu podklad pod tapety. Pokiaľ však už teraz viete, že na tej stene už nikdy nebudete pracovať, tak môže byť nanesenie podkladového náteru pod tapety príjemným gestom pre budúceho majiteľa. Podklad nie je drahý a jeho nanesenie netrvá dlho.

Tapetovanie

Prešli sme si teda, ako odstrániť staré tapety a ktorými fígľami si môžete veľmi uľahčiť prácu. Teraz sa už presunieme k samotnému tapetovaniu od príprav cez nanesenie až po finálne úpravy.

Prípravy

Chcete pred nasťahovaním do novej domácnosti vytapetovať steny? Fajn, v tom prípade vám stačí podlahu prekryť fóliou, ktorú môžete pripevniť lepiacou páskou. Pokiaľ však v izbe už stojí nábytok, tak je potrebné ho taktiež prekryť alebo vyniesť z miestnosti. Odporúčame, pokiaľ možno všetok nábytok presunúť doprostred izby a prekryť ho jednou veľkou fóliou. Nábytok tak bude chránený a nebude vám pri tapetovaní toľko zaviazať.

Je potrebné stenu pred tapetovaním nejako ošetriť?

Aby stena tapetu dobre držala, tak existujú 3 možnosti, ako stenu pripraviť:

  • Naniesť lepidlo – tapetové lepidlo sa nanáša priamo na stenu a docielite tým, že je povrch následne rovnomerne menej savý. Táto metóda je vhodná pre betón alebo moderné sadrové omietky.
  • Základný náter - ten dokáže znížiť savosť a dá starému podkladu novú stabilitu. Pigmentovaný základný náter sa oplatí, pokiaľ má stena výrazné farebné rozdiely, ktoré by neskôr nemali presvitať.
  • Podklad pod tapety - chcete tapetovať na sadrokartón? V tom prípade by ste pod tapetu mali použiť už spomínaný podklad pod tapety. V opačnom prípade by ste následne mali problém pri výmene tapety starú zložiť a prípadne pritom poškodili aj stenu.

Dvakrát meraj, raz rež

Potrebnú dĺžku tapetových pásikov určíte tak, že skladacím metrom zmeriate vzdialenosť v priamke od stropnej hrany k soklovej lište – a potom pridáte aspoň 10 cm. Vďaka tomu si necháte určitú rezervu v prípade akýchkoľvek rozmerových nezrovnalostí. Skrátiť môžete vždy, predĺžiť už nie. Pri vzorových tapetách väčšinou nemôžete rezať súvisle, ale musíte nanášať pásy preložené tak, aby bol vzor zarovnaný a správne nadväzoval. V súlade s tým treba myslieť na to, že stropy nie sú vždy rovnako vysoké. Venujte pozornosť údajom o tzv. opakovaní (dĺžky odsadenia) na obale.

Lepidlo

Teraz si pripravte lepidlo, ktoré jednoducho zmiešate v správnom pomere s vodou vo vedre. Ďalší krok je teda naniesť lepidlo na tapetu, však? Alebo nie? Pri vliesových tapetách sa lepidlo nanáša priamo na stenu, zatiaľ čo pri všetkých ostatných sa lepidlo nanáša na tapetu. Dôležitá je pritom technika rozťahovania a skladania pásmi tapety tak, aby neskôr rovnomerne priľnula k stene. Neohýbajte do papiera žiadne tvrdé hrany ako rohy!

Prečo sa ale pásy tapiet vôbec skladajú? Je to jednoduché: lepidla trvá asi 15 minút, kým prenikne do tapety. Týmto spôsobom môžete pripraviť niekoľko dráh a dať ich na jednu stranu.

PONUKA DETSKÝCH FOTOTAPIET

Nanesenie tapety

Asi každý si láme hlavu s touto otázkou: V ktorom mieste mám vlastne s tapetovaním začať? Začať by ste mali v najsvetlejšej časti izby, ktorá je spravidla pri okne. Zatiaľ čo sa tapety namáčajú, tak si môžete poznačiť pomocnú líniu pre prvý tapetový pás. Je veľmi dôležité ho urobiť rovný, pretože ako ho urobíte krivý, tak podľa neho budú aj ďalšie pásy krivé. Pomocou olovnice a vodováhy zaneste priamku od podlahy k stropu a zarovnajte podľa nej prvý pás.

AG Art Detská fototapeta XXL Blesk McQueen

Tapetuje sa vždy z vrchu dole, takže začiatkom je vždy nanesenie tapety do rohu medzi stropom a stenou izby. Pokojne nechajte pár centimetrov prečnievať, avšak tapetu začnite opatrne pritláčať až na stene tesne pod spomínaným okrajom. Skontrolujte si, či máte začiatok tapety zhodne s našou pomocnou linkou. Pokiaľ áno, tak môžete tapetový pás jemne pritlačiť k stene. Následne prejdite pás štetkou na tapety, vďaka čomu sa vám tapeta vyhladí a vy sa zbavíte možných vzduchových bublín.

Nesmieme však zabudnúť na odstávajúce konce. Veľmi vhodná je na to špachtľa, ktorú zatlačte do rohu a zatiahnite za prečnievajúci koniec. Výsledkom je rovný rez zodpovedajúci hrane špachtle. Môžete na to použiť aj nožnice alebo odlamovací nôž, čím však zvyšujete riziko, že sa tapeta roztrhne.

Rozdiel medzi vinylovými a vliesovými tapetami

Pri výbere novej tapety si zákazníci často kladú otázku, či sú lepšie vliesové alebo vinylové tapety. Aké sú medzi nimi rozdiely? Hlavný rozdiel je v tom, že pri vliesovej tapete je nosný materiál a vrchný materiál tvorený netkanou textíliou (celulóza + textilné vlákna), zatiaľ čo pri vinylovej tapete je tým tvorený iba nosný materiál. Vrchný materiál tvorí z názvu vyplývajúci vinyl. Avšak pozor! Existujú aj papierové nosné materiály!

Zmes vrchného a nosného materiálu má výrazný vplyv na vlastnosti tapety. Obe varianty sú nehorľavé, ľahko aplikovateľné, robustné a rozmerovo stále. Existujú však určité rozdiely, ktoré by ste si mali byť vedomí.

Jedným z najväčších rozdielov medzi oboma druhmi je ich priedušnosť. Vinylové tapety sú náchylnejšie na vznik plesní ako vliesové tapety, pretože vliesové modely sú priedušnejšie. Myslite na to v prípadoch, keď napríklad menej vetráte alebo sú niektoré miestnosti na vetranie horšie dostupné. Vliesová tapeta je oproti vinylovej tapete podstatne tenšia. Pri fľakatom alebo zle pripravenom podklade sa môže stať, že môže cez vliesovú tapetu presvitať čo sa negatívne prejaví na celkovom dojme izby. Prípravy pred použitím vliesových tapiet sú teda patrične náročnejšie.

Záver

A sme na konci nášho článku. Zloženie alebo lepenie tapiet nie je vo svojej podstate nič náročné a existuje pár trikov, ktorými si všetky procesy môžete veľmi uľahčiť. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako na to!