Logo Logo
Ako funguje mikrovlnka
  • 10.11.2021
  • mikrovlnka, mikrovlnná rúra

Mikrovlnka sa v mnohých domácnostiach radí vedľa sporáka k najdôležitejším a najpoužívanejším kuchynským spotrebičom. Títo pomocníci dokážu počas chvíľky spoľahlivo rozmraziť, ohriať alebo uvariť pokrmy či potraviny. Mnoho modelov mikrovlniek je dokonca aj s grilom, čím sa ešte zväčšuje možnosť ich použitia. Ihneď sa však ponúka otázka, ako funguje mikrovlnná rúra? Na to sme sa pozreli v našom článku.

Ako funguje mikrovlnná rúra

Ako funguje mikrovlnná rúra

Hneď na začiatok sa pozrieme, čo vlastne je mikrovlnka a aký je jej účel. Následne si potom vysvetlíme proces, pri ktorom dochádza k ohrevu jedla v mikrovlnke a ako mikrovlny pôsobia na rôzne materiály. Prejdeme si možné riziká, ktoré sa pri používaní mikrovlnnej rúry môžu vyskytnúť, ale vyvrátime aj fámy, ktoré o mikrovlnných rúrach kolujú. Keďže sa v mikrovlnke jedlo zahrieva, tak vznikajú rôzne pachy a nečistoty. Na záver vám tak poradíme, ako sa zbaviť zápachu z mikrovlnnej rúry a ako mu predísť. Poďme na to!

Čo je mikrovlnná rúra

Mikrovlnná rúra alebo mikrovlnka je kuchynským spotrebičom, ktorý ohrieva jedlo pomocou elektromagnetických vĺn. Toho sa dosahuje pomocou vákuovej trubice – magnetrónu, v ktorej sa premieňa elektrická energia na nízkofrekvenčné elektromagnetické vlny alebo mikrovlny. Tie sa následne vedú do odtieneného vnútorného priestoru mikrovlny, z ktorej nemôžu uniknúť do okolitého priestoru.

PONUKA MIKROVLNNÝCH RÚR

Pohyb vodných molekúl

Poďme si teraz detailnejšie prejsť, ako funguje mikrovlnná rúra a čím sa dosiahne ohriatie jedla v nej. Za všetkým hľadajme už spomínané mikrovlny, ktoré svoju frekvenciu pôsobia na molekuly vody obsiahnuté v jedle. Vplyvom mikrovĺn dochádza k rotácii týchto vodných molekúl, čím sa zvyšuje kinetická energia a tým aj ich teplota. Vďaka tomu sa jedlo v mikrovlnke ohreje.

Ako to však mikrovlnka dosiahne? Prejdime si detailne proces spomínaný v úvode článku. Magnetrónom (vákuová trubica) prúdi elektrický prúd vo forme elektrónov medzi katódou a anódou. Pomocou permanentného magnetu v podobe prstenca obklopujúceho vákuovú trubicu a vytvorenému silnému magnetickému poľu sa vo vlnách pohybujúce elektróny vedú vnútorným priestorom prístroja pomocou vlnovodu do požadovaného smeru. Tieto vlny následne vniknú do potravín, ktoré sa v mikrovlnke nachádzajú a rozpohybujú už spomínané vodné molekuly. Vďaka nastaveniu množstva Wattov sa dosahujú rôzne teploty pre ohriatie, rozmrazenie či uvarenie jedál.

Mikrovlnná Rúra Anisa

Mikrovlny ale pôsobia rôzne na odlišné materiály. Jednoducho preniknúť cez papier, porcelán, plast alebo sklo, vďaka čomu môžete ohriať jedlo aj v uzavretých nádobách. Na druhú stranu sa odráža od kovu, čo je presne dôvod kovového mrežovania sklenených dvierok mikrovlnky – bezpečnosť predovšetkým. Za dlhú dobu existencie mikrovlniek sa veľmi zmenili rozmery, farby, designy a ďalšie prvky, avšak princíp dosiahnutia ohrevu zostáva rovnaký.

Možné riziká a povery

Mikrovlnné rúry ponúkajú možnosť, ako efektívne a jednoducho ohriať do nej vložené jedlo. Je však potrebné pritom myslieť na určité faktory a poznať možné riziká používania mikrovlnnej rúry. Tým vás teraz nechceme vystrašiť, len je počas používania mikrovlnnej rúry tieto možné riziká poznať. Na druhú stranu je dôležité spomenúť aj povery a povesti, ktoré okolo používania mikrovlniek kolujú.

Riziká sú hlavne spojené s poškodením niektorej časti mikrovlnnej rúry. Mikrovlny môžu byť voči ľudskému tkanivu, a hlavne očiam veľmi škodlivé. V normálnom prípade sú tieto mikrovlny odtienené pomocou viacerých opatrení (vrátane kovového mrežovania sklenených dvierok), avšak v prípade, že sú dvierka mikrovlnky skrivené alebo v nich máte dieru, tak by ste ju nemali v žiadnom prípade používať. Tienenie je potom neefektívne a nič nebráni mikrovlnám vo veľkej miere opustiť pri ohreve jedla mikrovlnku.

Známou poverou je, že používanie mikrovlnnej rúry spôsobuje rakovinu. Ľudské bunky mutujú pri kontakte s ultrafialovým žiarením, ktorého frekvencia je mnohonásobne vyššia ako u mikrovĺn. Ohrievané pokrmy taktiež nepredstavujú riziko, pretože mikrovlny sa zrútia ihneď po vypnutí prístroja. Čo zostane je teplo po mikrovlnách, ktoré jedlo ohriali. Čo by ste však nikdy nemali spoločne s jedlom do mikrovlnky vkladať ich alobal a taniere s tenkými kovovými vrstvami, čo je príklad tanierov so zlatým zdobením. Tenké kovové povlaky sa totiž v mikrovlnke roztavia. Hrubšie kovy, ako napríklad vidlička, sa len zahrejú.

Existuje len málo dôkazov o tom, že by ohrievanie jedál v mikrovlnke znižovalo nutričnú hodnotu jedál rýchlejšie ako pri ohrievaní inými spôsobmi. Síce môže príliš dlhé ohrievanie zničiť dôležité látky v potravinách, ale to je spôsobené nevhodným nastavením mikrovlnnej rúry a nie samotnou mikrovlnkou. Keď ohrievate balené jedlá, tak dodržujte pokyny na ohrev týchto jedál, ktoré často obsahujú dĺžku ohrevu i množstvo Wattov.

Čo nerobiť

Existujú potraviny, ktoré by ste v mikrovlnke nemali alebo v žiadnom prípade nesmiete ohrievať. To platí napríklad pre vajíčka, a to varené aj surové. Pýtate sa na dôvod? Pevná a nepriepustná škrupina totiž neprepustí vodu, ktorá sa vplyvom ohrevu vo vnútri vajíčka premení na paru. Vznikne tak pretlak až do chvíle, keď vajíčko vo vnútri mikrovlnky exploduje. Následne vyčistiť mikrovlnku a zbaviť sa zápachu nie je žiadna sranda, ale o tom, ako odstrániť zápach z mikrovlnky sa budeme venovať v nasledujúcej časti článku.

Tiež sme už spomínali, že by sa do mikrovlnnej rúry nemali vkladať kovové predmety. Napríklad tenká vrstva alobalu sa vplyvom pôsobenia mikrovĺn veľmi rýchlo zahreje, a aj najmenší ohyb či hrana spôsobí vznik nebezpečných elektrických oblúkov.

Vstavaná Mikrovlnná Rúra Ml 822 Bis P

Ako sa zbaviť zápachu z mikrovlnky

V normálnom prípade by na zbavenie zápachu z mikrovlnky mala stačiť osvedčená metóda citrónovej kôry vo vode. Funguje to tak, že do misky v mikrovlnke vložíte citrónovú kôru, zalejete do polovice vodou a mikrovlnku na pár minút zapnete. Po dokončení procesu by ste mali jednoducho handričkou zotrieť nečistoty vo vnútri mikrovlnky a zbaviť sa nepríjemného zápachu. Pokiaľ však ani to nepomôže, tak odporúčame nejaký z nasledujúcich trikov:

  • Vložte cez noc do mikrovlnky misku s kypriacim práškom, ktorý by mal mikrovlnku zbaviť zápachu
  • Pokiaľ máte v kuchyni nerezové mydlo, tak ho vložte do misky a zalejte vodou tak, aby časť mydla bola na vzduchu. Takto misku vložte cez noc do mikrovlnky.

Ako zabrániť pachom dlhodobo?

Aby nepríjemné zápachy nemali dlhodobo šancu, tak pre vás máme zopár tipov, ako im predísť:

  • Vždy ohrievané jedlo prekryte krytom do mikrovlnky. Vďaka tomu nemôžu šťavy a omáčky vplyvom teploty vystreknúť na vnútornú stenu mikrovlnky, čo vedie k usadzovaniu jedál a následnému vývinu nepríjemných pachov.
  • Myslite vždy na to, aby mikrovlnka po použití bola vždy vyčistená. Tým predídete vývinu pachov.
  • Pokiaľ narazíte na nepríjemný zápach, tak je vhodné ho ihneď riešiť. Zápasy vznikajúce zo zaschnutých nečistôt sa horšie odstraňujú ako čerstvé.
  • Na záver sme si pre vás nechali tip v prípade, keď zápach z mikrovlnky je už taký silný, že sa rozniesol po celej kuchyni, z ktorej ho nemôžete dostať. Najlepšie vám pritom pomôže ocot. Stačí naliať pár hrnčekov octu do hrnca, priviesť do varu na sporáku a chvíľu nechať pôsobiť. Ocot by mal pachy prekryť alebo sa ich úplne zbaviť.

PONUKA MIKROVLNNÝCH RÚR

Záver

Mikrovlnná rúra je veľmi obľúbeným pomocníkom, ktorý nachádza každodenné využitie. Už tak nie je problém si zamraziť alebo uschovať jedlo v chladničke. Mikrovlnka vám ho rozmrazí, ohreje či uvarí, podľa vašej potreby. Vďaka nášmu článku totiž už presne viete, ako funguje mikrovlnka