Logo Logo
5 tipov, ako s deťmi vytvoriť originálne veľkonočné dekorácie
  • 02.02.2023
  • veľkonočné dekorácie,

Hoci sa to nezdá, Veľká noc je už na blízku. Tieto svieže sviatky jari máme bezpochyby späté s korbáčom, farbením vajíčok, sladkým pečením, a hlavne zdobením domova. Pokiaľ dávate prednosť vlastnoručnej výzdobe, máme pre vás tipy, ako vyrobiť veľkonočné dekorácie za pár korún. Sú veľmi jednoduché, a pritom vytvoria nádhernú jarnú atmosféru.

5 tipů, jak s dětmi vytvořit originální velikonoční dekorace

5 tipov, ako s deťmi vytvoriť originálne veľkonočné dekorácie

Najprv si prejdeme, aké sú pozitíva veľkonočnej dekorácie vlastnej výroby a aké zvoliť materiály a postupy preto, aby ste si výrobu veľkonočnej dekorácie mohli v kľude užiť aj s vašimi deťmi. Následne potom prejdeme k tipom a trendom pre čo najkrajšiu veľkonočnú dekoráciu. Poďme na to!

Prečo veľkonočné dekorácie vlastnej výroby?

Je pravdou, že ponuka supermarketov, čo sa týka veľkonočnej výzdoby, je skutočne široká. Stretnúť sa môžeme ako s nádhernými vkusnými kúskami, tak s gýčovitými postavičkami. Obstaranie už hotových dekorácií je ľahké, rýchle, avšak nie príliš finančne výhodné. Oproti tomu z vlastných výrobkov budete mať o to väčšiu radosť, a navyše si ich zhotovíte presne podľa vašich predstáv. Ak zapojíte do tejto kreatívnej činnosti aj vaše deti alebo vnúčatá, nielen že povzbudíte ich predstavivosť, ale hlavne sa jedná o skvelú príležitosť spoločne stráveného času.

Veľkonočný dekoračný košík s výzdobou Paloma

Ako vyrobiť veľkonočné dekorácie s deťmi?

Aby bola pre deti výroba veľkonočnej výzdoby skutočnou zábavou, stavte na jednoduché návody, ktoré nevyžadujú príliš pomôcok. Tiež by ste do výrobného procesu nemali príliš zasahovať, aby deti mohli naplno popustiť uzdu svojej fantázie. Preto uprednostnite veľkonočné dekorácie z papiera, plsti alebo prírodnín. Väčšinu potrebného materiálu budete mať doma, nájdete v prírode alebo ho zoženiete za pár káčok.

1. Veľkonočné košíčky

Každý koledník bezpochyby potrebuje košíček na sladkú odmenu. Ak ho vyrobíte v zmenšenej verzii z čajových krabičiek, stane sa roztomilou dekoráciou napríklad na veľkonočný stôl. Tieto košíčky hravo zvládnu aj 3-ročné deti. Budete potrebovať iba krabičky od čaju, farebný papier, lepidlo a fixky. Ako na to? Z krabičiek odstrihnete veko a polepíte ich farebným papierom. Potom k nim prilepíte pruh papiera, ktorý bude tvoriť ucho. Základ je hotový. Teraz košíček dozdobíte nalepením hlavy zajaca alebo kuriatka. Zručnejšie deti oči a ňufáčik vystrihnú z papiera, môžete ich tiež dokresliť fixkou. Ďalším variantom je polepenie košíčka vystrihnutými papierovými kvetinami a veľkonočnými vajíčkami.

2. Plstené veľkonočné ozdoby

Pokiaľ si lámete hlavu, ako ušiť veľkonočné dekorácie s deťmi, stavte na plstenie. Farebné plstené listy ľahko zoženiete v galantérii a hneď sa presvedčíte, že s týmto materiálom sa veľmi dobre pracuje. Užijete ho aj na jesenné či vianočné tvorenie. Tento nápad je určený starším deťom, ktoré si už vedia poradiť s ihlou a niťou. Na plsť si pomocou šablóny obkreslíte vajíčko, zajace, kytičku, srdiečko alebo kuriatko. A to vždy v dvoch prevedeniach. Vyplníte vatelínom a pomocou jednoduchého obšívacieho stehu a bavlnky zošijete k sebe. Môžete ešte dozdobiť korálkami a okrasným stehom. Ozdoby z plsti následne pomocou nite zavesíte na vetvičky do vázy alebo napichnete na špajli a stavíte do kvetináča.

 Veľkonočný veniec s umelými kvetinami Nela

3. Nápady s kraslicami

Nápadov, ako si vyrobiť veľkonočné dekorácie za pomoci vajíčok, je neúrekom. Na tvorenie s deťmi volíme vyfúknuté a pokojne tiež rozbité vajíčka. Všetko nájde svoje využitie. Aj tie najmenšie deti zvládnu pomaľovanie vajíčok fixkou, temperami a vodovkami. K takto ozdobeným vajíčkam pomocou tavnej pištole prilepíme mašličku a máme hotovo. Ďalšou možnosťou je polepenie vajíčok vystrihnutými čipkami, stuhami a záclonou. Vďaka tejto recyklácii vznikne nežná dekorácia v belostných tónoch. A čo s rozpolenými škrupinami? Vložte do nich namočenú vatu, na ktorej nasypete pár semienok žeruchy. Na škrupinu domaľujte fixkou vtipnú tvár a tešte sa, až jej vyrastú zelené vlasy.

4. Veľkonočné dekorácie z prútia

Jednými z najjednoduchších prútených dekorácií, ktoré zvládnu aj deti, sú rámček a veniec. V prípade rámčeka si nastriháme cca 30 cm dlhé prútené vetvičky v počte 8 kusov. Tieto prútiky zviažeme po dvoch, vytvoríme z nich okienko a prilepíme k sebe tavnou pištoľou. Ďalšou možnosťou je obstaranie dreveného rámčeka v obchode, na ktorý prútiky postupne pištoľou pripevníme. Akonáhle máme prútený rámček hotový, pustíme sa do dekorovania. Ozdobíme ho prírodninami, kvetinami alebo plstenými a papierovými ozdobami, ktoré sú spomenuté vyššie. Čo sa týka výroby venca, tam je práca ešte jednoduchšia. S dlhších vetvičiek vytvoríme kruh a zviažeme. Veľmi efektne vyzerá veniec z mačičiek, na ktorom sú pripevnené prepeličie vajíčka.

5. Na záhradu, balkón či terasu

Jednoduchá, a pritom neopozeraná veľkonočná dekorácia vonkajšia, je kvetináč ozdobený vykrajovačkami. Veľkonočné vykrajovače v podobe sliepočky, kohúta, husi, zajaca atď. opatríme drôtom, vďaka čomu vznikne zápich. Ak tvoríme s deťmi, dáme radšej prednosť variantu závesnej. Vykrajovače upevníme na povrázok a zavesíme ich na vetvičky vo váze či malý stromček v kvetináči. Veľkonočné zápichy veľmi dobre ladia s hyacintmi, osením a prvosienky. Kvetinovú dekoráciu môžeme dozdobiť machom, kamienkami, pierkami a prepeličími vajíčkami. Kvetináč omotáme nežnou čipkou a máme hotovo.

VEĽKONOČNÉ DEKORÁCIE

Trend pre tento rok

Tohtoročným Veľkej noci budú vládnuť biele a šedé odtiene, čo je vskutku elegantná kombinácia. Nebojte sa experimentovať a doplňte ich čírymi či striebornými dekoráciami, budú si veľmi dobre rozumieť. Veľkonočným stolom bude dominovať biely porcelánový zajačik a strieborné vajíčko, vďaka čomu získa vskutku luxusný nádych. Pre koledníkov si pripravte číre otvárateľné kraslice, do ktorých umiestnite drobné sladkosti. Rovnako ich môžete použiť aj ako dekoráciu v prípade, že ich vyplníte pierkami. Podčiarknuté a sčítané, tohtoročná atmosféra Veľkej noci patrí neutrálnemu a decentnému štýlu.

Záver

A sme na konci nášho článku. Veríme, že vďaka našim 5 tipom budeme mať nevšedné, a pritom krásne veľkonočné dekorácie, s ktorými sa bude spájať množstvo zábavy počas ich tvorenia.